Paris'te Komşum Wagnerin Galası Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Paris'te Komşum Wagnerin Galası Yapıldı

Paris'te Pavillon Carré de Baudouin tiyatrosunda Ali İhsan Kaleci'nin yönetmenliğini yaptığı Komşum Wagner tiyatro oyunu sahnelendi.

21.02.2014 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paris'te Pavillon Carré de Baudouin tiyatrosunda Ali İhsan Kaleci'nin yönetmenliğini yaptığı Komşum Wagner tiyatro oyunu sahnelendi. Komşum Wagner? oyununda Philippe Dov Cohen, Martin Vaughan-Lewis ve Erica Letailluer rol aldı. Komşum Wagner oyunu; okuma, müzik ve kısa bir film şeklinde gerçekleşiyor. Oyunda, Türkiye'den Amerika'ya göç eden ve kiralık ev arayan Yahudi bir öğrencinin, ırkçı ve Musevi karşıtı ev sahibi ve komşuları tarafından Wagner'in müziği eşliğinde beyninin yıkanmaya çalışılması anlatılıyor.

İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlanması nedeniyle oyun öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen bir konuşma yaptı. Şen konuşmasında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun dünü ve bugününü anlattı. Oyunun yazarı Yakup Almelek oyundaki öğrencinin kendi yaşamından kesitler yansıttığını belirterek, Oyunun büyük bir bölümü gerçektir. Irkçılık kimin başına gelirse gelsin kötü bir olgudur. İnsanları toplumda 'ötekileştirmek' doğru bir yaklaşım değildir. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın üzüntü verici bir durumdur. Türkiye'de Hrant Dink'in başına gelenleri de biliyoruz. Bu olumsuz durumları anlatmaya çalıştım dedi.

Tiyatro eğitimini tamamladığı Paris'te, öğrenim sonrası kendi tiyatro grubunu kuran ve tiyatro eğitimi veren bir oyun yazarı olan yönetmen Ali İhsan Kaleci Paris'te CRT SBlaise adında tiyatro topluluğum var. Oyunda, İstanbul'dan genç bir Türk öğrencinin Boston'da antisemitist, ırkçı bir ev sahibi ve komşusu tarafından nasıl aşağılandığı, Wagner müzikleri kullanılarak kafasının yıkanmak istendiği konusu anlatılıyor. Irkçılık konusu hala gündemde olan ciddi bir meseledir diye konuştu.

Kaleci, oyunda önce klasik okuma tiyatrosu konsepti düşündüklerini fakat daha sonra farklı olması açısından oyuna canlı müzik de eklediklerini belirtti. Ali ihsan Kaleci'nin ekibinde Fransız, İngiliz ve Türklerden oluşan profesyoneller var. Ekip, Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun hikayesi üzerinde çalışıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Paris'te Komşum Wagnerin Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement