Paris Yerel Liderler İklim Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Paris Yerel Liderler İklim Zirvesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında düzenlen "Yerel Liderler İklim Zirvesi"ne başkanlık yaptı.

04.12.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG)  Başkanı Kadir Topbaş, 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında düzenlen "Yerel Liderler İklim Zirvesi"ne başkanlık yaptı.

Dünyanın önde gelen büyük şehirlerinin belediye başkanlarını bir araya getiren zirve Paris Belediye Binası'nda gerçekleştirildi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'ün himayesinde düzenlenen etkinliğe Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da onur konuğu olarak katıldı.

Hidalgo ve Bloomberg'in ardından belediye başkanlarına hitap eden Topbaş, konuşmasında şehirlerin de iklim zirvesine katkı sunmasının önemine değindi.

Başkanı olduğu UCLG'nin yerel liderleri buluşturan ve halkı doğrudan etkileyecek kararları alan bir teşkilat olduğunu hatırlatan Topbaş, "UCLG halklara en yakın yönetim birimidir" değerlendirmesinde bulundu.

İklim değişikliğine karşı mücadelede zihniyet değişikliğine gidilmesinin önemine değinen Topbaş, "Küresel ekolojik kıyametin beklendiği dönemde tüm yurttaşlar davranışlarını yeniden gözden geçirmeli ve kendilerine çevreye uygun yaşam tarzı belirlemelidir" şeklinde konuştu.

"İstanbul'un havası dünya standartları üzerinde"

Açılış toplantısı sonrası AA muhabirinin sorularını cevaplayan Topbaş, iklim değişikliğine karşı mücadelenin başarılı olmasının ancak belediyelerle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çevre hassasiyeti olan bir yapılanmaya gittiğini belirten Topbaş, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki İstanbul'un havası dünya standartları üzerinde bir temizliğe sahip" dedi. Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul günde 16 bin ton çöp çıkarmasına rağmen dünyanın temiz kentlerinden bir tanesi. İstanbul'un plajları artık İstanbullular tarafından kullanılabilir hale geldi ve içilebilir su kaynakları açısından da İstanbul yine kendi imkanını sağlayabilen bir kent."

Küresel kirlenmenin tehlikeli boyutlara ulaştığını vurgulayan Topbaş, vatandaşların çevre bilinçli davranışlar ortaya koyması ve şehirdeki yapıların ise çevrenin korunmasına uygun inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'inin kentlerde yaşamasının beklendiğine dikkati çeken Topbaş, bu bağlamda yerel yönetimlere önemli bir görev düştüğünü belirtti.

İstanbul ve UCLG'nin COP21'e yoğun destek verdiğinin altını çizen Topbaş, "UCLG teşkilatı olarak da tüm yerel yönetimler olarak sürdürülebilir gelecek adına çevrenin çok önemli olduğunun ve desteklenmesi gerektiğinin bilincindeyiz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Paris Yerel Liderler İklim Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement