Patates Fiyatları Hasat Erteletti - Nevşehir - Son Dakika
Güncel

Patates Fiyatları Hasat Erteletti - Nevşehir

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de üreticiler, fiyatların düşük olması gerekçesiyle yazlık patates hasadını erteliyor.

24.08.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BEHÇET ALKAN - Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de üreticiler, fiyatların düşük olması gerekçesiyle yazlık patates hasadını erteliyor.

Yılda yaklaşık 500 bin ton patates üretilen Nevşehir'de, ekim zamanına göre yazlık ve kışlık olmak üzere iki dönem ürün hasadı yapılıyor. Yazlık patates türleri, ağustos ayında, kışlık patatesler ise ekim ayında tarladan sökülüyor.

Fiyatların düşük olmasından yakınan üreticiler, bu yıl hasadı geciktiriyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, AA muhabirine, ilk hasat döneminin başlamasına rağmen çiftçinin patates fiyatının düşük olması nedeniyle ürününü tarlada beklettiğini söyledi. Altınışık, "Nevşehir genelinde 14 bin dekar alana yazlık patates ekimi yapıldı. Yaklaşık 60 bin ton verim beklentimiz var. Bir kısmı söküldü ancak fiyatın düşük seyretmesi nedeniyle önemli kısmının hasadı yapılmıyor. Patates şu an tarladan 25-30 kuruşa alıcı buluyor. Bu durum çiftçi için çok büyük kayıp demektir." diye konuştu.

İşçi ve diğer giderler nedeniyle 1 kilogram patatesin yaklaşık 40 kuruşa mal olduğunu kaydeden Altınışık, fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle üreticilerin yaklaşık 50 bin ton patatesi tarlada beklettiğini anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden ay sonunda Irak ve Suriye'ye ihracat yapılacağı yönünde bilgi aldıklarını, bunun gerçekleşmesi halinde fiyatın 45 kuruşa kadar yükseleceğini ifade eden Altınışık, şöyle devam etti:

"Ekili arazilerde geçen yıla göre bir artış yok. Yazlık patates ekimi il genelindeki tarlaların yüzde 20'sine yapılmıştı, yaklaşık 60 bin ton rekolte bekliyoruz. Tarladan kilogram satış fiyatı 25-30 kuruş aralığında olunca çiftçi hasat yapma taraftarı değil. Çünkü işçi ve çuval masrafları kilogramda 10 kuruşa tekabül ediyor yani üreticiye 20 kuruş kalıyor. Halbuki tüm giderlerle hesap edildiğinde bu gider 40 kuruştur. Çiftçi haklı olarak yarı yarıya zarar etmek istemiyor. Geçen yıl ağustos ayında tarladan satışlarda patatesin kilosu 55-60 kuruştan alıcı bulmuştu. Bu yıl 25-30 kuruşa düşen fiyatlar böyle giderse üreticiyi çok zor günler bekliyor. Ancak, patates yurt dışına gidecek olursa fiyat 45 kuruşa kadar yükselir."

Üretici ihracat bekliyor

Patates üreticilerinden Mehmet Özer de bölgedeki geniş tarım arazilerinin neredeyse tamamında patates ekimi yapıldığını, satış fiyatının ise maliyetin altında olduğunu savundu.

Çiftçilerin ekonomik açıdan sıkıntılı bir sürece girdiğini dile getiren Özer, patates üreticilerinin başlıca beklentisinin ihracat yollarının açılması olduğunu kaydetti.

Özer, "Geçen yıl birçok çiftçi mahsul para etmediği için borçlarını yapılandırarak erteledi. Ancak bu yıl da fiyat düşük olunca çiftçi zor duruma düştü. Aşırı sıcaklar nedeniyle verim de fiyat da düşük. Bugün 20 kuruş olan kilogram fiyatının en asgari 50-60 kuruş olması lazım. Patates üreticisinin en büyük beklentisi ihracat yollarının açılmasıdır." şeklinde konuştu.

21 yıldır patates üreticiliği yaptığını anlatan Bayram Sucu ise "Fiyat düşük olduğu için söküm yapamıyoruz. Patatesin maliyeti 40 kuruş ama 20 kuruştan satılıyor. Geçen yıl hasat sezonunda 60 kuruştan satılmıştı daha sonra fiyatı 10 kuruşa kadar düştü. Bazı çiftçiler geçen yıl da zarar etmişti yeniden zararına satış çiftçiyi çok sıkıntıya düşürür." ifadelerini kullandı.

Patates Fiyatları Hasat Erteletti - Nevşehir
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Patates Fiyatları Hasat Erteletti - Nevşehir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement