Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Risk Değerlendirme Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Risk Değerlendirme Çalıştayı

Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Risk Değerlendirme Çalıştayı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, yılda yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretiminin yapıldığı Türkiye’de üretimin her aşamasında uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini söyledi.

07.10.2015 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, yılda yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretiminin yapıldığı Türkiye'de üretimin her aşamasında uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı ve Zirai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Olası Risklerin Değerlendirmesi Çalıştayı' Nevşehir'de gerçekleştiriliyor..

Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir'de 2015 yılında il genelinde 55 bin dekar alanda yaşlık ve kışlık patates ekiminin gerçekleştirildiğini kaydetti. İklim şartları ve toprak yapısı nedeniyle piyasanın en çık tercih edilen patatesin üretiminin gerçekleştirildiği Nevşehir'de dekar başına 4-5 ton rekolte alınabildiğini ifade eden Yılmaz, 2015 yılında il genelinde yaklaşık 250 bin ton patates rekoltesine ulaşıldığını söyledi. Türkiye'nin patates ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Nevşehir'in bunun yanında patatesin depolanması konusunda da sahip olduğu doğal yer altı soğuk hava depoları sayesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, bölgede bini aşkın depoda her yıl yaklaşık 1 milyon on patatesin depolandığını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin ise; ekimi yapılan 130 bin hektar alanda Türkiye'de yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretimi yapıldığını açıkladı. Bakanlık olarak patates üretiminde uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini kaydeden Şahin: "Önemli ölçüde patates üretimimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bununla birlikte uluslar arası ticaretimizde de güçlü rekabet edilebilir düzeyde bu üretimin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilmesini önemsiyoruz. Bunun içinde biz gerek zararlılarla olsun gerekse karantina etmenleri ile ilgili yaptığımız çalışmaları uluslar arası standartlarda yapmak istiyoruz ve yapıyoruz. Dünya Bitki Koruma Örgütü ve Akdeniz ve Avrupa Ülkeleri Bitki Sağlığı Organizasyonunun belirlediği standartlar var. Bu standartları aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü'de referans olarak alıyor. Bizde bu konuda yaptığımız bütün çalışmaları bu standartlarda yapıyoruz. Bunun için tabii ki uluslar arası tarım ticaretinde Dünya Ticaret Örgütü anlaşmazlıklarda çözüm noktasında bu standartları referans alıyor. Biz bu standartları çok önemsiyoruz ve bütün üretimimizi bu standartlarda yapmaya çalışıyoruz. Onun içinde burada yabancı uzmanlarımızda var. Onlarla ve kendi uzmanlarımızla yapacağımız bilgi paylaşımı sonrasında çalıştay bitiminde bir sonuç açıklaması olacak" dedi.

Şahin'in açılış konuşmasının ardından ABD, Kanada ve Hollanda'dan zirai mücadele araştırma görevlilerinin katıldığı çalıştay da; Türkiye'de Patateste Karantina ve Bitki Paportu, Virüs ve Viroid Teşhisi, Patates karantina organizmalarının tespit ve tanı metaodları ile Kanada ve NAPPO açısından olası riskler, Bakteri teşhisi, Nematod teşhisi, örnekleme metodu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Çalıştay 9 ekim 2015 tarihinde sona erecek. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Risk Değerlendirme Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement