Patates Üretimi Kavurucu Sıcak Altında Sancılı Başladı - Son Dakika
Güncel

Patates Üretimi Kavurucu Sıcak Altında Sancılı Başladı

Patates Üretimi Kavurucu Sıcak Altında Sancılı Başladı

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretim sıkıntılı başladı.

27.06.2016 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretim sıkıntılı başladı. Patatesin satış fiyatının maliyetinin altında kalması, üreticileri memnun etmedi. Tarlada patates 35-40 kuruştan satılıyor.

İnegöl'de patates sökümüne başlanırken, üreticiler fiyattan memnun değil. Bu yıl İnegöl'de 7 bin dönümü bireysel, 3 bin dönümü sözleşmeli olmak üzere toplam 10 bin dönümde patates ekildi. 35-40 bin ton civarında patates üretiminin gerçekleşmesi beklenen İnegöl genelinde, dün itibariyle bazı tarlalarda söküm çalışmalarına başlandı.

VERİM İYİ FİYAT KÖTÜ

Bu yıl patateste verimin çok iyi ama fiyatların kötü olduğunu belirten patates üreticisi Hüseyin Avcı, "Şu an patatesin kilosu tarlada 35-40 kuruş. Patates fiyatlarının böyle olacağı da belliydi. Sezona en azından 60-70 kuruşla başlanacağını umut ediyorduk. Şu an zarar ediyoruz. 10 dönümde 40 ton civarında ürün toplandı. İşçi masrafımız 2 bin - 2 bin 500 lira. Kafa kafaya ya çıkar ya da zarar ederiz. O da 40 kuruştan satılırsa. Daha aşağıya düşerse zarar ederiz" diye konuştu.

KAVURUCU GÜNEŞİN ALTINDA SÖKÜM

11 ayın sultanı Ramazan'ın yazın kavurucu sıcaklara denk gelmesi vatandaşları yıldırmıyor. İnegöl'de Ramazan ayının patates hasat dönemine denk gelmesiyle birlikte, tarlalarda çalışan tarım işçileri, kavurucu sıcak altında çalışmalarına rağmen, orucu bir gün bile olsa bırakmamaya niyetliler.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte tarlalara giden işçiler, zor şartlar altında da hem oruçlarını tutuyor hem de patates sökümü yapıyorlar. Haziran ayında başlayıp Eylül ayında sona eren hasat dönemlerinin en zor kısmı da, tarım işçisi olarak kavurucu sıcağın altında çalışmak.

Bazı tarım işçileri, ramazan ayının 11 ayın sultanı olduğunu söyleyerek, "Bu sene yaz çok sıcak geçiyor. Oruç tutarken oldukça zorlanıyoruz. Bu zorlukların mükafatı farklı olacağı için, oruç tutmanın lezzetini alıyoruz. Zor şartlar altında da olsa oruç tutup sıhhat buluyoruz. Çalışmalara sahurdan sonra başlayıp öğlene kadar devam ediyoruz" dediler. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Patates Üretimi Kavurucu Sıcak Altında Sancılı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement