Pazaryolu'nda Kurtuluş Konferansı - Son Dakika
Yerel

Pazaryolu'nda Kurtuluş Konferansı

Pazaryolu\'nda Kurtuluş Konferansı

Pazaryolu'nun düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümü dolayısıyla Erzurum'un Pazaryolu İlçesinde bir konferans etkinliği düzenlendi.

13.05.2013 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazaryolu'nun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü dolayısıyla Erzurum'un Pazaryolu İlçesinde bir konferans etkinliği düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu ile aynı fakülteden Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Baydemir katıldı.

Pazaryolu ilçe merkezinde 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu Konferans salonunda düzenlenen konferansa Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkanı Recep Kaplan, kurum çalışanları ve dışarıdan çok sayıda kişi ile öğrenciler katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Hüseyin Baydemir, geçmişte büyük acıların yaşandığını belirterek, Pazaryolu ve çevresinden örnekler verdi. Yakın zamana kadar kuşakların neredeyse hepsinin şehit veya gazi hikayeleriyle büyüdüğünü kaydetti. Baydemir, "Ruslar, Doğu Anadolu Bölgesi'ni işgal edince yanlarında gelen Ermeniler, bu bölgelerde iskan etmekte olan Ermenilerle birleşerek tam bir Müslüman kıyımına başlamışlardır. Bu durum stratejik olarak Rusların işine geldiği için duruma engel olmak yerine Ermenileri silah olarak takviye etmişlerdir. Ermenilerin yaptığı en büyük katliamlardan biri de Pazaryolu'na bağlı Merkez Mahalle'de gerçekleşmiştir. Mahalleyi ele geçiren Ruslar Ermenilerin gerçekleştirdikleri katliama göz yummuşlardır. Ermeniler, mahalledeki insanları bugünkü şehitliğin bulunduğu yerde bir araya toplayıp yaylım ateşine tutmuşlardır. Bir kaç dakika içinde 65 insanımız şehit edilmiştir. Merkez Mahalle'de yaşayan insanlar bu acı hikayelerle büyüdüler. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ninelerimizden, dedelerimizden dinlediğimiz o acı dolu yaşanmış olayların hikayeleri derlenip bir kaynakta henüz toplanamadı. Bir sonraki kuşak bunları ne yazık ki unutacaktır. Geçmişe ait değerlerimizi gelecek nesillere intikal ettirebilmek için böyle bir çalışma yapmamız gerekir" diye konuştu.

Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu ise Pazaryolu ve çevresinin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü anısına "Tarihi

Belgeler

Işığında

Ermeni

Sorunu" adlı bir konferans verdi.

Türk milletinin soykırımı bir insanlık ayıbı olarak saydığını kaydeden Kürkçüoğlu, "Biz darda, zorda kalan her millete yardım elini uzatan bir milletiz" dedi.??Her 24 Nisan geldiğinde bir soykırım sendromu yaşandığını ifade eden Kürkçüoğlu, "Acaba Obama soykırım mı diyecek, yoksa büyük trajedimi diyecek? Acaba hangi ülke parlamentosu soykırımı kabul edecek?" sorularının gündeme geldiğini fakat öncelikle bu konuda insanların bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.??Kürkçüoğlu, Ermeniler'in 24 Nisan'ı dünya gündemine taşıdıklarını, haksız davalarını kapı kapı gezerek anlattıklarını belirterek, "Biz haklı davamızı maalesef anlatmaktan aciz bir toplumuz" tespitinde bulundu.

24 Nisan ve 27 Mayıs tarihinde neler olduğunu da anlatan Kürkçüoğlu, şöyle konuştu: ?? "Osmanlı Devleti aldığı idari bir tedbirle, Taşnak-Hınçak gibi Ermeni cemiyetlerini kapatarak yöneticilerini tutukluyor. 24 Nisan 1915 tarihinde yapılan işlem bu. Bu da etkili olmayınca 27 Mayıs 1915 tarihinde sevk ve iskan kanunu çıkarmak zorunda kalıyor. Osmanlı devletinin bir hukuk devleti olduğunu sevk ve iskan kanununda net bir şekilde görmek mümkün. Yaşla kuruyu birbirinden ayırt eden bir devlet. Sevk ve iskan kanununda milliyet ve din ayrımı kesinlikle söz konusu değil. Devlete baş kaldıran çetelerden bahsediliyor."

Yaklaşık 2 saat süren konferansın sonunda, Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Recep Kaplan tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Kaymakam Taner Tengir, plaket takdim töreninde konuşmacılara ve konferansın tertiplenmesinde emeği geçen eğitim camiası mensuplarına teşekkür ederek tarih bilincinin önemine vurgu yaptı. Belediye Başkanı Recep Kaplan da bütün katılımcılara teşekkür ederek bu tür bir etkinlikte misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaymakam Taner Tengir, programın çıkışında misafirlere 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulunu gezdirdi ve ilçedeki eğitim faailiyetleri konusunda gerçekleştirmiş oldukları birbirinden güzel projeleri anlattı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pazaryolu'nda Kurtuluş Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement