Pedallar Tarih İçin Dönecek - Son Dakika
Yerel

Pedallar Tarih İçin Dönecek

Pedallar Tarih İçin Dönecek

Türkiye ve yurtdışından çok sayıda bisiklet sever, İzmir ve çevresindeki az bilinen antik kentlerde, bisikletleriyle tarihi bir yolculuğa çıkmak için bir araya geliyor.

18.04.2014 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ve yurtdışından çok sayıda bisiklet sever, İzmir ve çevresindeki az bilinen antik kentlerde, bisikletleriyle tarihi bir yolculuğa çıkmak için bir araya geliyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek turda, Cumartesi günü Konak Meydanı'ndan hareket edecek bisikletçiler, Klazomenai, Erythrai, Teos, Lebedos, Claros ve Metropolis gibi antik kentlere pedal çevirecek. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Turizm Haftası etkinlik programı arasında yer alan tur, geçtiğimiz Şubat ayında hayatını kaybeden turun organizasyon gönüllüsü bisikletçi Alper Güngör anısına gerçekleştirilecek.

Tarih boyu farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan İzmir'deki antik kentler, bisikletçileri ağırlamaya hazırlanıyor. Türkiye ve yurtdışından davet yoluyla çağırılan 120 kişiden oluşan bisiklet ve tarih sever, İzmir'in simgesi Tarihi Saat Kulesi önünden 19 Nisan Cumartesi günü saat 08: 30'da hareketle, 5 gün boyunca, İzmir ve çevresindeki Klazomenai- Urla, Erythrai-Ildırı, Teos- Seferihisar, Lebedos- Gümüldür, Claros-Ahmetbeyli, Metropolis- Torbalı antik kentlerini rehber eşliğinde gezecek.

İzmir Büyükşehir, Urla, Seferihisar ve Menderes Belediyeleri'nin yanı sıra çevre ilçelerdeki çok sayıda esnaf ve vatandaşın da destek verdiği turda bisikletçiler, Davut Baba İçmeler Tesisleri, Sığacık Akkum Belediye Plajı, Özdere Kalemlik Mesire Yeri'ndeki kamplarda çadır köyleri kurarak konaklayacak. Toplam 250 kilometre uzunluğundaki turda bisikletliler, çadır ve kamp malzemelerini de bisikletleri üzerinde taşıyacak.

İzmir ve çevresindeki tarihi mekanları ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, bisikletin çevre dostu işlevi, alternatif bir ulaşım ve turizm aracı olarak da benimsenmesi amaçlanıyor. Sponsorsuz, katılımcıların katkılarıyla imece usulü olarak düzenlenen tur aynı zamanda İzmir'e ait tek sürekli bisiklet turu olma özelliği taşıyor. Tura katılan bisikletçilerin İzmir ve çevresini daha yakından tanıması, doğa ve tarih bilincinin arttırılması hedefleniyor. Bunun yanında tur güzergahındaki yerel yönetimlere ve yöre halkına bisiklet kültürünün tanıtılmasının amaçlandığı turda, Türkiye'de hayata geçirilmesi düşünülen Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı 'Eurovelo' için en uygun bisiklet yollarının belirlenmesine de katkı sağlanacak.

İzmir ve çevresinin tarih boyunca medeniyetlerin gelişimine öncülük ettiğinin altını çizen bisikletçiler, "Bu öncülüğe saygı duruşu niteliğinde bir bisiklet turu düzenleyerek, unutulmuş olan bu öncülük kavramını çağımızın en gelişmiş ve çözümcül aracı olan bisikletle birlikte yeniden hatırlatmak istedik" dedi. Tur katılımcılarının bisikletli yaşamı benimsemiş tarihe, doğaya ve insana saygılı 7'den 70'e gönüllülerden oluştuğunun altını çizen bisikletçiler, "Turumuza öğretmen, sanatçı, akademisyen, hekim, gazeteci, avukat, mimar, öğrenci ve emekli gibi farklı meslek gruplarından katılan çok sayıda bisiklet ve tarih sever, bu tarihi yolculukta birlikte pedal çevirecek" diye konuştu.

Bisikletçiler, her yıl olduğu gibi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da bir köy okulunda çocuklarla birlikte kutlayacak. 23 Nisan sabahı Kalemlik Mesire Yeri'nde Türk Bayraklarıyla düzenlenecek geçiş törenine katılacak bisikletliler, Özdere' deki Oğan Timinci İlköğretim Okulu'nda düzenlenecek kutlamalara katılacak. Yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, şenlik havasında bayramı kutlayacak bisikletçiler, tur bütçesinden ayrılan bir miktar parayla da çocuklara çeşitli hediyeler sunacak.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek tur, geçtiğimiz Şubat ayında hayatını kaybeden organizasyon gönlüsü, bisikletçi Alper Güngör'ün anısına gerçekleştirilecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pedallar Tarih İçin Dönecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement