Pendik Belediyesi, Budapeşte'de Gençlerin Gönlünü Fethetti - Son Dakika
Dünya

Pendik Belediyesi, Budapeşte'de Gençlerin Gönlünü Fethetti

Pendik Belediyesi, Budapeşte\'de Gençlerin Gönlünü Fethetti

Pendik Belediyesi, Budapeşte’deki kardeş Kispest Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Macar öğrenciler için ücretsiz Türkçe dil kursu açılmasını öngören protokolü imzaladı.

07.05.2016 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pendik Belediyesi, Budapeşte'deki kardeş Kispest Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Macar öğrenciler için ücretsiz Türkçe dil kursu açılmasını öngören protokolü imzaladı.

2010 yılından bu yana Budapeşte'nin Kispest İlçesi ile kardeş şehir olan Pendik Belediyesi arasında 2012 yılında Budapeşte'de hizmete açılan Yunus Emre Enstitüsü'nün de desteğiyle şimdiye dek öğrenci değişim projesi kapsamında Pendik'i ziyaret eden yaklaşık 100 Macar öğrenci için ücretsiz Türkçe dil kursu açılmasını öngören işbirliği protokolü imzaladı. Protokole Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda imza koydu. Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen törene ise, Dünya Türk İş Konseyi ve MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu olmak üzere yaklaşık 100 Macar öğrenci katıldı.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada "İmzalanacak olan protokolün hayırlı olmasını, yeni yeni çalışmalara yol açmasını diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin yaptığı konuşmada, "Bugünün dünyasında yerel yönetimlerin işbirliğinin uluslararası işbirliğine katkısını çok iyi biliyoruz. biz de Pendik Belediyesi olarak dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda kardeş belediye ile işbirliği içindeyiz. Bu ilişkilerimizde asıl amacımız şehrimizde yaşayan insanlarla başka ülkelerde yaşayan inşaları kaynaştırmak, dünyadaki barışa dostluğa genel anlamda katkı sağlamak" dedi. Şahin Kispetli gençlerin Türk kültürünü tanıma imkanı buldukları gibi Pendikli gençlerin Macar kültürünü tanıma imkanı bulduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki bu güzel başlangıç çok güzel ve çok hayırlı sonuçlar koyacak" ifadelerine yer verdi.

Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda, Türkiye ve Macaristan ilişkilerine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Kispest'in birçok belediye ile kardeş şehir protokolü var ama coğrafi olarak en uzak kardeş şehir Pendik olmasına rağmen en yoğun ilişkilerimiz Pendik ile. İnsanlar önyargı ve yabancı düşmanlığından bahsediyor. Ben şahsen kardeş şehir programlarının, insanlara birbirinin kültürünü daha yakından tanıma fırsatı sağlayacağını ve bununla ön yargıları ortadan kaldıracağına inanıyorum" diye konuştu.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül ise Pendik ve Kispest'in yaptığı programlar aracılığıyla birçok Macar vatandaşının Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı bulduğuna işaret ederek, "Bugün imzalayacağımız protokolle üç kurum birlikte Türk ve Macar kültürüne yönelik ortak faaliyetleri yapabilme imkanına kavuşacağız" dedi.

İHA muhabirine konuşan Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, Kispet Belediyesi ile Pendik Belediyesi arasında 6 yıl önce başlayan kardeşlik ilişkisinin olduğunu ifade ederek, "Bu süreç içinde de birçok belediye çalışmalarına örnek olarak işler yapıldı. Her iki şehirden de iş adamları, gençler, öğrenciler, öğretmenler, farklı meslek grupları bir araya geldi. Belediyeler arasında çok başarılı ilişkiler geliştirildi. Asıl hedef Türk-Macar dostluğuna katkıda bulunmak" dedi.

Ülkeler arasında dilin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Pendik Belediyesi Başkanı Şahin açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Türkiye'de Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Türkçenin, Türk kültürünün yaygınlaşması, başka ülkelere köprünün oluşması için ciddi gayretler gösterdik. Bu çerçevede de Kispest Belediyesi ile Türkiye'deki 'Gençlerle Buluşma Programı'na katılan Macar öğrencilerin Türkçe öğrenme arzusunu gördük. Bunu Yunus Emre Enstitüsü'nün desteklemesi suretiyle bugün iki belediyenin ortak bir protokol imzaladı. Bu protokol sonrasında çok sayıda gencimiz Türkçe öğrenecek. Türkiye ile Macaristan arasında çok daha güçlü köprüler kurulacak"

Protokol törenine katılarak projeye destek veren Dünya Türk İş Konseyi ve MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, 2010 yılından bu yana kardeş olan Pendik ve Kispest dostluğu üzerine katarak devam ettiğini söyleyerek, "Gerçekten bizim için gurur verici bir tablo, sadece bu dostluk kağıt üzerinde kalmadı, her iki belediye de bunu en güzel şekilde hayata geçirdi. Bunlardan gururla seyrettiğimiz bir örnek de, geleceğe yatırım olarak Türk öğrencilerin birbiri arasında değiştirme programıydı" diye sözlerini tamamladı. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Pendik Belediyesi, Budapeşte'de Gençlerin Gönlünü Fethetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement