Pendik'te Türk Dünyası Buluşmaları Konseri Yapıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Pendik'te Türk Dünyası Buluşmaları Konseri Yapıldı

Görüntü Dökümü : Konserden detaylar Sanatçılar ile röportajlar Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile röportaj Türk Dünyası Vakfının düzenlediği "Türk Dünyası Buluşması" konserinde Azerbaycan, Türkiye, Kerkük, Tebriz, Bayırbucak, Halep türküleri seslendirildi.

17.01.2016 01:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Konserden detaylar

Sanatçılar ile röportajlar

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile röportaj Türk Dünyası Vakfının düzenlediği "Türk Dünyası Buluşması" konserinde Azerbaycan, Türkiye, Kerkük, Tebriz, Bayırbucak, Halep türküleri seslendirildi.

The Green Park Pendik'te gerçekleşen konsere katılan Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dünyasının Orta Asya'dan Balkanlara uzanan büyük bir hinterlant oluşturduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

"Bizim gönül medeniyetimizin uzandığı noktalar bu hinterlanttır. Biz Türk Dünyası için ülkelerarası bir kültür başkentliği müessesesi oluşturduk ve 2103'de Eskişehir 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' oldu. 2014'te de devam eden bu süreçte birçok etkinlik yaptık. Dil ve fikirde birliği pekiştirmek için bu heyecanı yaşatmak için çalıştık."

Türk Dünyası Vakfının Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında kurulduğuna dikkati çeken Tuna, kültürel ve sanatsal anlamda çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Tuna, Azerbaycan'dan, Makedonya'dan, Kerkük'den Türk cumhuriyetlerinden, Doğu Türkistan'dan sanatçıları bir araya getirdiklerini aktararak, konuşmasını şunları belirtti:

"Türk Dünyası coğrafyalarından insanlarla bir araya gelerek acılarımızı azaltmaya, neşemiz ve sevinçlerimizi arttırmaya, dilde ve fikirde birlik idealimize ulaşmaya çalışıyoruz. Hayatın iyice zorlaştığı bu dünyada kendi kardeşlerimiz, akrabalarımız ve soydaşlarımızla gönül birliği kurmak için büyük devlet adamlarımızın himayesinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

"Türkçeyi TRT'den öğrendim"

Suriye'nin Halep şehrinden 15 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirten Türkmen sanatçı Adil Şan da, "Biz oraya Süleyman Şah ile gitmişiz, Türk'ün özüyüz" dedi.

Şan, Suriye Türkmenlerinin kültürünü tanıtan Türkçe bir kitap da yazdığını belirterek, "Suriye'de bizim Türkçe konuşmamız yasaktı. Hiç okul okumadım ama ben Türkçeyi TRT televizyonundaki 'Susam Sokağı' programından öğrendim. Benim gibi Türkiye aşkıyla tutuşan Suriyeli Türkmenlerin hepsi Türkçeyi TRT programlarından öğrenmiştir" diye konuştu.

Şan, Türkiye'nin 81 ilini gezmeden yurt dışında çalışma yapmama kararı aldığını, bugüne kadar 60 ili gezdiğini anlattı.

İran Tebrizli sanatçı Cavit Tebrizli, dünyada birçok milletin "kendini öne çıkarmaya" çalıştığı bir dönemde "Türk Dünyası" konserleri düzenlemenin önemine işaret ederek, "Dünya Türklerinin ana vatanda buluştuğu bir ortam burası" sözlerine yer verdi.

Farklı coğrafyalardan gelen Türk sanatçıların bir arada olmasından mutluluk duyduğunu belirten Tebrizi, "Organizasyonu yapanlara sonsuz teşekkür ediyorum. Bu tarz konserlerin artmasını diliyorum" dedi.

"Türk Dünyasının diğer ülkelerinde de konserler olmasını arzu ediyorum"

Azeri sanatçı Azerin de "Bu buluşma hepimiz için. Biz bir olursak diri oluruz, Türk dünyasında hep böyle olmuştur, ülkeler ayrı olsada kalplerimiz bir olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Önceden bugünleri sadece arzulayabildiklerini anlatan Azerin, "Artık bu arzularımız gerçek oluyor ve bu Türkiye Cumhuriyeti'nin konser salonlarında yapılıyor, Türk dünyasının diğer ülkelerinde de olmasını arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

Konserde, Esat Kabaklı Türkiye, Osman Avcı Irak Kerkük, Azerin Azerbaycan, Cavit Tebrizli İran Tebriz, Molla Musa ve Adil Şan Suriye, Bayırbucak ve Halep türkülerini seslendirdi.

Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde, TRT Genel Müdürü Şenol Göka da izleyiciler arasında yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Pendik'te Türk Dünyası Buluşmaları Konseri Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi
    20:33 Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi

    Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat Badur ve kızı Yağmur tarafından keman ve klarnet dinletisi sunuldu. Etkinliğe Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç de katıldı. Baba Badur, kızıyla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadığını belirtirken, kızı Yağmur ise hem konservatuvara hazırlandığını hem de keman eğitimi verdiğini söyledi.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı
    20:18 Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı

    Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Yeni Balkan Yayınevi tarafından düzenlenen Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı. Büyükelçi Ulusoy, fuar kapsamında tanıtılan kitapların yazarlarıyla sohbet etti ve Türkçe dilinin Kuzey Makedonya'da canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı'nın Kuzey Makedonya'daki okullarının standını da ziyaret etti. Fuar, 24 Nisan'a kadar devam edecek.

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.


Advertisement