Perakendede Değişim Zamanı - 2 - Son Dakika
Güncel

Perakendede Değişim Zamanı - 2

Perakendede Değişim Zamanı - 2

Perakendede değişim zamanı Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Verifone sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Perakendede Değişim Zamanı' oturumunda Verifone Güney Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Bülent Özayaz, oturumun açılışında Verifone hakkında bilgi verdikten sonra, ödeme sistemlerinin gelecek beş yılda, son 30 yılda büyüdüğünden çok daha hızlı büyüyeceğini söyledi.

14.03.2015 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Perakendede değişim zamanı

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Verifone sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Perakendede Değişim Zamanı' oturumunda Verifone Güney Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Bülent Özayaz, oturumun açılışında Verifone hakkında bilgi verdikten sonra, ödeme sistemlerinin gelecek beş yılda, son 30 yılda büyüdüğünden çok daha hızlı büyüyeceğini söyledi. Moderatörlüğü Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş'ın üstlendiği oturuma, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet T. Nane perakende sektöründeki değişimi anlattı.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, perakende sektörünün dünyada 16 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu, 2014 yılında yüzde 11,6 büyüdüğünü anlattı. Türkiye'de perakende sektörünün yüzde 5,7'lik ortalama büyüme hızına sahip olduğunu ifade eden Kocabaş, tüketim harcamalarında Avrupa'da yedinci sırada olduğumuzu söyledi. Selen Kocabaş, 2015'te Türk perakende sektörünün 420 milyar dolarlık hacme ulaşacağına tahmin edildiğini anlattı.

Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, 'Bu işe 50 yıl önce girdiğimizde Türkiye'de hazır giyim yoktu. İşi öğretecek kimse yoktu. Yanlışı yapa yapa tecrübe kazanarak bugünlere geldik. Hazır giyimde değişim 83'te başladı. Türkiye'nin hazır giyim ihracatı yıllık 150 milyon dolardan aylık 1,5 milyar dolara ulaştı' dedi.

Türk hazır giyiminin çok iyi noktaya geldiğini anlatan Kiğılı, geleceğin hazır giyimcilerin olduğunu söyledi. Erkek giyimde online satışın tshirt, gömlek, kravat gibi ürünlerle sınırlı kaldığına dikkat çeken Kiğılı, internetten takım elbise satmanın çok zor olduğunu belirterek, 'Avrupa'da internetin cirosu yüzde 12'lerde Türkiye'de 1,5-2'lerde. Gelecek 10 yılda yüzde 10'lara getirebilirsek başarılı sayılırız' diye konuştu.

Türkiye'de erkek giyim markalarının Avrupa düzeyinde kalite standartlarına sahip olduğunu ifade eden Kiğılı, lüks giyim markalarının Türkiye'de çok başarılı olamadığını söyledi. Türk hazır giyimcileri olarak 20 yıl önce seslerinin çıkmadığını ifade eden Kiğılı, ' Bugün kükrüyoruz, 10 yıl sonra çok daha fazla kükreyeceğiz' dedi.

'Kısa vadede satın alma yapabiliriz'

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 23 ülkede 507 mağazalarının olduğunu, orta vadede herhangi bir evlilik düşünmediklerini ama kısa vadede satın alma yapabileceklerini ifade etti. Her perakendecinin amacının müşterinin gardrobunda daha fazla yer almak olduğunu sözlerine ekleyen Küçük, 'Müşteriyi iyi tanıyarak hedef kitleye göre ürün geliştirmek, lokasyonu doğru seçmek, fiyat rekabeti ve hizmet kalitesi bizim işimizde çok önemli. Müşteri sadece ürüne değil algıya para ödüyor' dedi.

Müşteriyi offline ve online olarak değil tek görmek gerektiğini belirten Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye'de internette kalma süresi Avrupa'ya göre çok fazla. Ancak satışa çok yansımıyor. Avrupa'da bir marka cirosunun yüzde 25'ini internetten yaparken biz de yüzde 5'ini bulmuyor. Tüketici internetten karar verip daha sonra dokunarak alıyor. Şu anda 4 milyon adet ürünümüz internetten satılıyor. Online satışımız, cironun yüzde 1,8'ini oluşturuyor. Bu rakam ciroda büyük bir yer almamasına rağmen internet satışımızda yüzde 80'lik bir artışı gösteriyor' diye konuştu.

Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, tüketimde lüks olsun ya da olmasın arzın zamanında ulaşmasının çok önemli olduğunu belirterek bütün yatırımın İstanbul'a yapılmaması gerektiğini söyledi. Birçok ilde lüks tüketime eğilim olduğunu belirten Çetindoğan, şunları söyledi:

'Mağaza dağılımı perakendede çok önem taşıyor. Segmenti çeşitlendirerek sadece giyim değil kozmetikten ev ürünlerine kadar farklı alanlara girmek işi daha karlı hale getiriyor. Hizmet standardının getirilmesi de perakendede başarıyı destekliyor.'

Çetindoğan, 'Lüks tüketimde yatırımcı mutlaka yerel partnerle Türkiye'ye girmek istiyor. Portföyümüzde sadece lüks tüketim yok. Ulaşılabilir lüks kavramı diye bir şey çıktı. İnsanoğlunun tüketimi devam ettikçe perakende de durmayacak. Her ürünün her markanın hikayesi var' dedi.

On yıl önce markaların krallığı söz konusuyken şimdi tüketicinin krallığının olduğunun altını çizen Çetindoğan, müşterileriyle interaktif bir bağ kurmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

'AVM'ler marka haline geldi'

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Türkiye'de perakendenin vizyon ve misyon sahibi patron şirketlerle bu noktaya geldiğini söyledi. AVM'lerin perkande sektörünün gelişimi ve Türk markalarının yurt dışına açılmasına önemli etkisi olduğunu belirten Torun, AVM'lerin de perakende ile birlikte kendini geliştirdiğini ve değiştirdiğini anlattı. Torun şunları söyledi: 'Talepler o kadar hızlı değişiyor ki AVM'ler de ona uyuyor. AVM'ler shop mixleriyle, mimari ve konseptleriyle inanılmaz bir değişim yaşıyor. Eskiden yalnız alışveriş yapılan alanlar olarak yorumlanırken bugün AVM'ler içlerinde konut, ofis, otel, performans ve sanat merkezleri, eğlence parkları ile yaşam merkezine döndü. Bu özellikleri ile ciddi bir çekim merkezi haline gelen AVM'ler de birer marka haline gelerek rekabet AVM'ler üzerinden gerçekleşmeye başladı.

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, 1987 yılında büyük mağazacılığa başlayan ilk firma olduklarını söyledi. Özdilek'in perakende sektörünün gelişmesine büyük katkı sağladığını söyleyen Hüseyin Özdilek, kurum ve marka kültürünün öneminin altını çizdi. Özdilek, 'Biz niteliğe önem veriyoruz. Nicelik arkadan gelecek. Doğru yeri doğru şekilde doğru mağazalarla buluşturursanız müşteri gelir. Anadolu'da yapılacak çok iş var' dedi.

Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, perakende gönül işi olduğunu söyledi. İyi ekip ve teknolojik alt yapıyla başarının kaçınılmaz olduğunu belirten Nane, 'Kampanya ve fiyatlandırmayla müşterinin aklına ve marka ile de kalbine hitap edilmeli. Müşteriyi iyi dinlemek, o bilgileri IT ve insan kaynaklarıyla tekrar müşteriye döndürmek gerekiyor' dedi.

Mehmet Nane. perakendecilerin mağazalarına aşık olmaması ve zarar eden mağazaları kapatmaktan korkmamak gerektiğini söyledi. Perakendede internet ve mobilden alışverişin hızla artacağını belirten Nane, bu kanaldaki satışlarını yüzde 300 artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Artık büyük mağazaların şart olmadığını anlatan Nane, temel ihtiyaç maddelerini kiosklardan satmayı planladıklarını söyledi.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Perakendede Değişim Zamanı - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement