Pergamon Kazı Başkan Vekili Alman Arkeolog Bachmann Öldü - Son Dakika
Dünya

Pergamon Kazı Başkan Vekili Alman Arkeolog Bachmann Öldü

Pergamon Kazı Başkan Vekili Alman Arkeolog Bachmann Öldü

Mimarlık tarihi uzmanı da olan Bachmann, öğrenciyken Pergamon Antik Kenti kazılarına katıldı ve bir daha Bergama'dan ayrılmadı.

04.08.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimarlık tarihi uzmanı da olan Bachmann, öğrenciyken Pergamon Antik Kenti kazılarına katıldı ve bir daha Bergama'dan ayrılmadı. Bergama'da restorasyonlardan sorumlu baş mimar olan Bachmann, Eflatunpınar ve Karasis kazılarında görev alıp, alan araştırmaları yaptı. Arkeolog Bachmann için "Türkiye ve Bergama aşığı biriydi" diyen Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bergama Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş, "Onun beklenmedik ölüm haberi ile derinden sarsıldık. Bergama'nın onda özel bir yeri vardı. Henüz 20'li yaşlarda bir öğrenciyken geldiği Bergama'ya aşık olduğunu söylerdi. Öğrencilik yıllarından itibaren Bergamalı ustalar ve işçilerle çalıştığından kısa sürede oldukça iyi Türkçe konuşmaya başlamıştı. Bachmann ölümüne kadar Bergamalı olarak kaldı. Bergama Kale mahallesinde eski bir Rum evi almış, ailesiyle yaz aylarının büyük bölümünü bu evde geçirmekteydi. Önemli bir kayıp, çok üzgünüz" dedi.

KIZIL AVLU'YU RESTORE ETTİ

1986 - 1996 yılları arasında Karlsruhe Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi alan Dr. Martin Bachmann, Türkiye'deki kültürel mirasın korunması konusunda gerek Bergama'da, gerekse İstanbul'da önemli projeleri yönetti. Özellikle Osmanlı ahşap mimarisi konusunda kurduğu bir ekiple yıkılmakta olan ahşap evler ve köşklerin belgelenmesine ve arşivlenmesi çalışmalarında bulundu. Bachmann'ın kendi başına yürüttüğü en önemli projesi ise Bergama'daki Kızıl Avlu'nun restorasyonu oldu. Mısır Tanrısı Sekhmet'in heykelinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynadı. Bergama'da gerek Bergama Belediyesi'nin, gerekse İl Kültür Müdürlüğü'nün yürüttüğü restorasyon projelerine bilimsel danışmanlık yapmaktaydı. Bunlardan en önemlisi Kızıl Avlu kuzey kulesi olan Kurtuluş Camisi restorasyonu ve kentin sur duvarlarının kısmi restorasyonu oldu.

Bachmann'ın cenazesinin, cumartesi günü İstanbul'da Alman Arkeoloji Enstitüsü önünde düzenlenecek törenin ardından ertesi gün Almanya'nın Karlsruhe kentinde toprağa verilecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Pergamon Kazı Başkan Vekili Alman Arkeolog Bachmann Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İsrail, Suriye'yi savaş uçaklarıyla vurdu! En az 36 asker hayatı kaybetti, çok sayıda yaralı var
    03:15 İsrail, Suriye'yi savaş uçaklarıyla vurdu! En az 36 asker hayatı kaybetti, çok sayıda yaralı var

    Gazze'yi kan gölüne çevirip binlerce Filistinliyi katleden İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı. Savaş uçakları Halep'teki uluslararası havalimanı ile Sefire ilçesindeki savunma fabrikalarını vurdu. Saldırıda 36 Suriye askeri hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement