Perre Antik Kent, Bitki Yapısıyla da Araştırıldı - Son Dakika
Güncel

Perre Antik Kent, Bitki Yapısıyla da Araştırıldı

Perre Antik Kent, Bitki Yapısıyla da Araştırıldı

Kommagene Uygarlığı’nın 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent, tarihi yapısının yanı sıra bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi açısından araştırıldı.

03.04.2014 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent, tarihi yapısının yanı sıra bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi açısından araştırıldı.

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin (BAP) desteği ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Tel'in hazırladığı "Perre (Pirin) Antik Şehri Vejetasyonu" adlı proje kapsamında yapılan araştırmaların sonuçları açıklandı.

Proje ile Perre Antik Kent'in bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi araştırılıp, mevcut bitki birlikleri ile bunların bağlı oldukları birimler Braun-Blanquet metodu kullanılarak tespit edilmeye çalışıldı.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Tel, araştırmada yapılan sintaksomonik analiz çalışmalarında toplam 51 parsel örnek olarak değerlendirildiğini belirterek, bu parsellerin hepsi de step vejetasyon tipine ait örnek parseller olup yedi bitki birliğinin varlığını ortaya koyduğunu söyledi.

Tel, "Araştırmada örnek alınan 51 parselin eğimi yüzde 5-90 arasında değişirken, yüksekliği 660-990 metre arasındadır. Bünyesinde çok nadir ağaç ve çalı bulunduran bu parseller daha çok ot katmanlarından oluşmaktadır. Proje aşamasında yapılan popülasyonların homojen olarak yayılış gösterdiği yerlerden alınan toprakların fiziksel ve kimyasal sonuçlarına göre, bitki gruplarının yaygın olduğu topraklar hafif bazik reaksiyon göstermektedir ve organik madde miktarının az, orta ve yer yer çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Toprakların tamamının tuzsuz ve çok kireçli olduğu saptanmıştır. Proje aşamasında yapılan araştırmaların sonucunda ise Perre (Pirin) Antik Şehri, hem coğrafik ve floristik hem de iklim bakımından Akdeniz- Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri arasından geçiş teşkil etmektedir. Üzerinde yetişen Akdeniz menşeli bitkiler ile İran-Turan menşeli bitkilerin sayısının birbirine yakın olması bu durumu desteklemektedir. Ancak yine de İran-Turan menşeli bitkilerin hakimiyeti dikkat çekmektedir. Tropik açıdan incelendiğinde ise elde edilen bulgular şöyledir; düz bir yüzey şekline sahip olup Adıyaman- Kahta Platosu üzerinde 600 metre civarında düzlük sahadan başlayarak antik şehrin zirvesinde 900 metreye ulaşmaktadır. Böylece kuş uçuşu 2-3 kilometrelik mesafe dahilinde olup yükseklik farkı yaklaşık 300 metreyi bulmaktadır" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Perre Antik Kent, Bitki Yapısıyla da Araştırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement