Petkim'deki Tis Görüşmeleri - Son Dakika
Yerel

Petkim'deki Tis Görüşmeleri

Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, Petkim'de, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine başlayan işçi eylemine ilişkin, "Anlaşmazlık konusu aslında atla deve, kapatılmayacak bir mesafe değil" dedi.

29.05.2015 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, Petkim'de, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine başlayan işçi eylemine ilişkin, "Anlaşmazlık konusu aslında atla deve, kapatılmayacak bir mesafe değil" dedi.

Petkim'de, işveren ile işyerinde örgütlü Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve konunun Yüksek Hakem Kuruluna taşınması üzerine dün başlayan işçi eylemi devam ediyor.

Eylemlerini Petkim B Kapısı önünde sürdüren işçiler, cuma namazı için verdikleri aranın ardından yeniden fabrika kapısında düdük çalarak ve alkışlarla toplandı.

CHP ve Vatan Partisi milletvekili adayları ile Emekli-Sen'in Petkim'e gelerek destek verdiği işçiler, "Müzakere yoksa mücadele var", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

Petkim ile TİS görüşmelerini yürüten heyette yer alan Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Doğangül, eyleme ilişkin yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016 dönemini kapsayan TİS görüşmelerinin, Petkim'de çalışan yaklaşık bin 900 işçi ile aynı holding bünyesindeki Star Rafinerisi'nde çalışan 122 işçiyi ilgilendirdiğini belirtti.

TİS görüşmelerinde tek anlaşmazlık konusunun, çalışma yaşamına ilişkin uyuşmazlıkların işveren kesimince geri çekilmesinin ardından zam maddesinde ortaya çıktığını ifade eden Doğangül, "Ücret maddesinde anlaşamadık, anlaşamamamızın sebebi de aslında atla deve değil" dedi.

Doğangül, görüşmelerde işverenin tüm işçilere ilk 6 aylık dönem için yüzde 5 zam verdiğini, kendilerinin ise yüzdelik miktardan çok 2006 öncesi ve sonrası girişli işçiler arasındaki ücret farkını gidermeye yönelik iki farklı skalada zam yapılmasını istediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Yaklaşık bin 850 işçinin üçte biri, yani 600 arkadaşımız eski sisteme göre çalışan kıdemli işçiler, bin 200 civarındaki geri kalan ise 2006'dan sonra işe giren daha genç ve daha az kıdemli arkadaşlarımız, burada iki ayrı ücret skalası, sistemi var. İş burada tıkanıyor. Bizim talebimiz, asıl talebimiz, olması gereken şey, 'eşit işe, eşit ücret', yani aynı işi yapan insanların aynı ücreti alması. Eski işçi, yeni işçi ayrımını kaldıran sadece kıdem farkını koruyan bir ücret sisteminin tekrar konulması. Bu, bugün hemen olmasa da mutlaka bugünden atılacak bir adımla yavaş yavaş kapatılması gereken bir farktır. Onun için eski kıdemli ve yüksek ücretli işçilere birinci 6 ay için yüzde 7 ücret zammı,  diğer yeni, daha düşük ücretli ve daha az kıdemli işçilere de yüzde 13 zam istiyoruz. Bizim talebimiz bu ve anlaşmazlık konusu, aslında atla deve, kapatılmayacak bir mesafe değil."

Eylemlerinin, basında Bursa'daki metal işçilerinin eylemleri ile bağdaştırılmasına da değinen Doğangül, bu eylemin TİS sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle ortayı çıktığını ve bunun Petrol-İş işçlerinin ilk eylemi olmadığını söyledi.

Aliağa ilçesindeki Petkim tesislerinde çalışan Petrol-İş Sendikasında örgütlü bin 850 işçi, 2015-2016 dönemi TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve konunun son karar merci olan Yüksek Hakem Kuruluna taşınması üzerine dün itibarıyla eyleme başlamıştı. Üretimin "proses (süreç) yönetimi" şeklinde yapılması nedeniyle halen imalata devam edilen tesislerde, işçilerin yaptığı eylemle piyasaya ürün sevkiyatı yapılmasına ise izin verilmiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Petkim'deki Tis Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement