Petkim'den Dışa Bağımlılığı Azaltacak Dev Adım - Son Dakika
Güncel

Petkim'den Dışa Bağımlılığı Azaltacak Dev Adım

Petkim\'den Dışa Bağımlılığı Azaltacak Dev Adım

Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Petkim Petrokimya Holding, tekstil, ambalaj gibi sektörlere hammadde sağlayan PTA (saf tereftalik asit) Fabrikası'nın kapasitesini 50 milyon dolar yatırımla yüzde 50 artırarak yıllık üretimini 105 bin tona çıkardı.

08.05.2015 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Petkim Petrokimya Holding, tekstil, ambalaj gibi sektörlere hammadde sağlayan PTA (saf tereftalik asit) Fabrikası'nın kapasitesini 50 milyon dolar yatırımla yüzde 50 artırarak yıllık üretimini 105 bin tona çıkardı. Petkim, böylelikle yılda ortalama 500 bin ton ithal edilen üründe dışa bağımlılığı azaltmada dev bir adım atmış oldu.

Açılışa Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Tören öncesinde Petkim yatırımları ile ilgili brifing alan Bakan Zeybekci, ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek gerektiğini vurguladı. Türkiye ile Azerbaycan arasında 'bir millet iki devlet' düsturunun en iyi işlediği ortaklıklardan birinin Petkim olduğunu da vurgulayan Zeybekci, bu yatırımın özellikle dış bağımlılık konusunda stratejik önem taşıdığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da projeyi yakından izlediğini dile getirdi.

"PETROKİMYA POLİTİKASI OLMALI"

PTA'da yıllık 500 bin ton olan ihtiyacın 100 bin tonunun üretilmesiyle birlikte 400 bin tonun hala ithal etmeye devam edileceğini anlatan Zeybekci, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl boyunca elektrik üretim ve tüketimini ikiye katlamak zorunda olduğunu, sadece bugünün ihtiyacı için değil gelecek ihtiyaçları için de tedbir almak gerektiğini kaydetti. Bu nedenle Petkim yatırımlarının büyük önem taşıdığının altını çizen Zeybekci, Türkiye'nin bir metalurji ve petrokimya politikası ile sanayisinin olması gerektiğini dile getirdi. Bakan Zeybekci, şunları söyledi:

"Eğer tam bağımsız bir ekonomi ve ülke olacaksak, bazı alanlarda özellikle enerji, hammadde ve aramalında sürdürülebilir bir şekilde geleceğimizi garanti altına almak zorundayız. Petkim yatırımlarının rafineriden başlayarak en türev, komplike, hassas tıbbi cihazlar da dahil olmak üzere bir kümelenme oluşturmasını temenni ediyorum. Hedefimiz bu olmalı. Hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almak zorundayız. Finansman imkanlarımızıve geleceğimizi garanti altına almak zorundayız. Bu atılan adımla da hammadde ve aramı geleceğimizi garanti altına alıyoruz."

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin bir yılda üç seçim yapmış olmasına rağmen yabancı yatırım çekmeye devam ettiğini söyleyerek "Böyle devam edecek. Çünkü bu coğrafyaya baktığınız zaman illa ki tercih Türkiye'dir. Enerji ve hammadde kaynaklarının orta yeridir. Dünyanın orta yerindeki Türkiye'nin bahtı da, kaderi de, ufku da açıktır. Petkim ailesi, ne olur önünüze bakın" dedi.

SERT TEPKİ

Bakan Zeybekci, isim vermeden bazı yayın kuruluşlarında "Şu banka da mı gidecek acaba, falanca da mı gidiyor" diye yayın yapıldığını dile getirerek "Türkiye'nin en büyük yayın kuruluşu. Baktırdım, öyle bir şey de yok. Derdin ne kardeşim? Sıkıntın ne? Türkiye kötü olursa bir şey mi olacak? Türkiye'den giderlerse senin neren iyileşecek onu söyle. Türkiye'de cari açıkta, dış ticaret dengesinde destanlar yazıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı Petkim'in de katkısıyla yüzde 80'lere gidiyor. Cari açık diye problem kalmamış kendi önünde kurduğu leğene bakıyor, bu dalgalar bizi yutar diyor. İnşallah seni yutar da biz kurtuluruz" dedi.

"ÜÇ PETKİM DAHA LAZIM"

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise, yaptıkları yatırımla pet şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, kimyasal yapıştırıcı gibi pek çok ürün için de vazgeçilmez hammadde üreticiliğinde önemli bir aşama kaydettiklerine işaret etti. PTA ithalatını hatırlatan Korkut, "Ülkemizde 100 bin tonlu kapasiteler değil; yarım milyon tonluk, 1 milyon tonluk PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor. Bizim ülkemizdeki ekonomik gelişmelere baktığımızda 3 tane daha Petkim koyma zorunluluğumuz var. Bu yüzden çok önemli projeler üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Bakan Zeybekci'ye günün anısına bir plaket ile 'Hazardan Çanakkale'ye' adlı kitabı sundu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Petkim'den Dışa Bağımlılığı Azaltacak Dev Adım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement