Petkim'in 50. Yılı - Son Dakika
Ekonomi

Petkim'in 50. Yılı

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Petkim'in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin hem de STAR Rafinerisi ve TANAP gibi projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır" dedi.

04.04.2015 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, " Petkim'in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin hem de STAR Rafinerisi ve TANAP gibi projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır" dedi.

Yavuz, Petkim'in 50. kuruluş yıldönümünde, İzmir Aliağa yarımadasındaki tesislerde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

STAR Rafinerisi'nin özel sektör tarafından Türkiye'de kurulacak ilk rafineri olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Bugüne kadar Türkiye'de rafinerileri ve petrokimya üretim tesislerini devlet yaptı. Hiçbir özel sektör kuruluşu rafineri, petrokimya üretim tesisi yapmaya cesaret edemedi, biz ettik. Onun için biz Türkiye'nin en babayiğit şirketiyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son rafinerinin 1975 yılında yapıldığını anlatan Yavuz, STAR Rafinerisi'nin 40 yıldır yapılan ik rafineri olacağını belirtti.

Petkim'in ara malı üreticisi olarak Türkiye ekonomisinde çok önemli yere sahip olduğunu anlatan Yavuz, şöyle konuştu:

"Petkim'in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin hem de STAR Rafinerisi ve TANAP gibi projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır. Bir ülkenin sanayileşmesinin en temel noktası ara malı üretimidir. Eğer hammaddeniz yoksa, hammaddeyi getirip ara malını burada üretemezseniz, size sadece işçilik kalır. Ara malını ithal edersiniz, montajını burada yaparsınız üstüne işçiliği koyar tekrar satarsınız ama böyle bir yapı Türkiye'yi ayakta tutmaya yetmez. Biz ara malı üretiyoruz. Ara malı demek teknoloji demek, bilgi transferi demek, yetiştirdiğiniz, okuttuğunuz mühendisten faydalanmak demek."

STAR Rafinerisi'nin yapım aşamasında 2 milyar dolar civarında ekipman alımı yapacaklarını belirten Yavuz, bu rakamın yaklaşık yüzde 30'unun yerli üretimden karşılanacağını söyledi.

"Petkim, Türkiye'nin en pahalı özelleştirmesidir"

Petkim benzeri bir tesisi yeniden kurmanın maliyetinin 5 milyar dolar olacağını ifade eden Yavuz, "Petkim, 2008'de ortalama karlılığı ile amortisman toplamının 26 katı bedelle satıldı. Türkiye'nin en pahalı özelleştirmesidir" diye konuştu.

Petkim yarımadasına yaptıkları yatırımlara da değinen Yavuz, "Türkiye'nin 1923-2002 yılları arası, 80 yıllık toplam dış sermaye girişi 15 milyar dolar. Biz bugün SOCAR olarak 20 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Biz Türkiye'nin ekonomi tarihinin en büyük yatırımcısıyız. Biz şirketimizi Türkiye'nin en büyük yatırımlarının merkezine taşımayı başardık. Bununla gurur duyuyoruz. 2020'de burası Avrupa'nın entegrasyona dayalı en büyük üretim merkezlerinden biri olacak" değerlendirmelerinde bulundu.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) hızla hayata geçirilmesinin Güney Gaz Koridoru'nun diğer aşamalarını da hızlandırdığını anlatan Yavuz, "2011'de cumhurbaşkanlarımız burada rafinerimizin temel atma töreninde İzmir'de TANAP'ın temelini ilk defa konuştular. 6 ay sonra da İstanbul'da TANAP'ın ilk imzaları atıldı. Bu kadar büyük bir projenin, 6 ay gibi kısa sürede hayata geçmesi dünyada görülmüş değil" ifadelerini kullandı.

Yavuz, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik ortaklığı ve iki liderin, cumhurbaşkanımızla Azerbaycan Cumhurbaşkanının siyasi iradeleri olmasaydı, bu yatırımların hiçbirisi olmazdı. İki liderin siyasi iradesi ve kararlılığı bizim için çok değerli. Her ikisi de yatırımlarımızı çok yakından takip ediyorlar. Sıkıntıya girdiğimizde de gidiyoruz ve onlardan destek alıyoruz. Dört kere rafineriyi direkten aldık. Bürokratik anlamda yaşadığımız bu sıkıntıların hepsinde Sayın Cumhurbaşkanımızın müdahalesiyle kurtardık."

Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut ise devletin kurduğu bir kurum olması nedeniyle Petkim'e karşı müthiş bir güven bulunduğunu belirterek, "Türkiye'deki petrokimyasal ürün talebinin ortalama yüzde 20'sini karşılıyoruz. Yüzde 80'i dışarıdan geliyor. O yüzden Petkim'deki üretim artışı ve verimlilik kritik bir faktör" şeklinde konuştu.

Pazar payının az olduğu ürünlerde bile Petkim'in düzenleyici rol oynadığını anlatan Korkut, şunları kaydetti:

"Biz üretimimizi 1 kilogram artırırsak, Türkiye 1 kilogram daha az mal ithal edecek demektir. Vizyonumuz hem performansımızı geliştirmek hem de Türkiye'de üretilmeyen yüzde 80'lik ürünlerden yüksek katma değerli ürünler satmaya imkan sağlayacak yeni ürünler geliştirmek."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Petkim'in 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement