Petkim'in Aktif Büyüklüğü Yüzde 17 Arttı - Son Dakika
Güncel

Petkim'in Aktif Büyüklüğü Yüzde 17 Arttı

Türkiye'nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2014 yılını 4,13 milyar TL ciro, 94 milyon TL brüt kar, 111,4 milyon TL FAVÖK karı ile tamamladı.

14.03.2015 14:47  Güncelleme: 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sanayi şirketleri açısından sıra dışı bir yılın geride kaldığını belirterek, "Petrol fiyatları geride kalan 7-8 aylık süreçte varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. Bugünlerde 60 dolar bandında seyrediyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı önemli rakamlara ulaştı, bir dolar 2,60 TL'yi aştı. Hızlı fiyat değişimleri özellikle rafineri ve petrokimya sektörlerinde ciroları olumsuz etkiledi. Bu dönemde stok yönetimi çok önemli hale geldi. Petkim'de bu süreci oldukça iyi organize ettik, 120 günlük şirket tarihinin en önemli planlı bakım ve kapasite artışı duruşlarını başarıyla gerçekleştirdik ve ciromuzu da korumayı başardık." dedi.

Ana ürün olan etilenin üretildiği Etilen ile PTA fabrikalarında toplamda 120 gün süren yatırım ve 4-5 yılda bir gerçekleştirilen tüm fabrikaların planlı bakım duruşlarının başarıyla tamamlanmasının Petkim'de geçen yıla damga vurduğunu anlatan Sadettin Korkut, yeni yatırımların tamamlanmasıyla brüt üretim kapasitesinin yüzde 13 artarak 2015 yılına daha güçlü adım attıklarını kaydetti. Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık hisselerinin yüzde 30'una uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'ın 250 milyon dolar karşılığı ortak olduğunu söyleyen Korkut, geçen yıl ayrıca Petkim'in yanı sıra sanayi şirketlerine de hizmet verecek yeni Arge Merkezi'ni hizmete açtıklarını, Borsa İstanbul'da sadece 6 sanayi şirketinin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil olduklarını ifade etti.

EGE EN BÜYÜK LİMANINA 5 AY SONRA KAVUŞACAK

Petkim'e daha fazla değer sağlayacak RüzgârEnerji Santrali ve Petkim Konteyner Limanı yatırımlarında geri sayım devam ediyor. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Türkiye'nin en büyük 3. Ege'nin en büyük Konteyner Limanı'nın inşaatının Temmuz sonunda tamamlanacağını Ekim ayında ilk gemiye limanda hizmet verilmeye başlanacağını söyledi. Deniz derinliğini 16 metreye çıkaracak dip tarama işlemlerinin yüzde 70'inin tamamlandığını, iskeleyi oluşturacak 773 kazıktan 340'ının çakıldığını ve 310 metre uzunluğunda dalgakıran inşaatının devam ettiği bilgisini veren Korkut, "Tamamlandığında Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve işletmecimizin mükemmel hizmet anlayışı ile devreye girecek" diye konuştu. Korkut, ayrıca yarımadada bu yıl inşaatına başlanacak Petkim RES Rüzgar Enerji Santrali'nin bir yıl içerisinde tamamlanarak enerji çeşitliliğine gidileceğini ve ilk fazı tamamlandığında Petkim'in elektrik enerjisinin yüzde 12'sininburadan karşılanacağını dile getirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Petkim'in Aktif Büyüklüğü Yüzde 17 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement