Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Opec'i Endişelendirdi" - Son Dakika
Ekonomi

Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Opec'i Endişelendirdi"

Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Opec\'i Endişelendirdi"

Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü (OPEC) endişelendirdiğini söyledi.

30.01.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) endişelendirdiğini söyledi.

Petrol fiyatlarında son zamanlarda görülen düşüşle birlikte Brent petrolün varil fiyatı 50 doların altına indi. Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş, fiyatlardaki bu beklenmedik düşüşün nedenleri ve etkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Petrol fiyatlarının geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir düşüşe geçtiğini belirten İlbaş, hızlı düşüşün OPEC üyesi ülkeleri endişelendirdiğini ifade etti. Bu düşüşün ekonomik ve siyasi açıdan birçok nedeninin olduğunu belirten İlbaş, düşüşün ekonomik nedenlerini şöyle sıraladı:

"ABD'de son yıllarda hızla artan kaya petrolü ve kaya gazı üretimi. Kaya petrolü üretiminin etkisiyle ABD günlük ham petrol üretiminin 9 milyon varil seviyelerine kadar çıkması. IŞİD ve Kuzey Irak'ta üretilen petrolün piyasaya girmesi. Bu petrolün kaçak yollarla da çok ucuz fiyatlarla satılması. Dünyada büyüme tahminlerinde yapılan aşağı doğru düzeltme. Küresel büyümenin beklenenin altına inmiş olması. Rusya'ya Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımlar. Rusya ve İran üzerinde ekonomik ve siyasi baskı kurma çalışmaları. Bunlar ve benzeri nedenlerle petrol fiyatları hızla düşerken ABD Doları, başta ruble olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı. Son 5,5 ayda doların ruble karşısında yüzde 130 değerlenmesi."

Prof. Dr. İlbaş, petrol fiyatlarındaki düşüşün siyasi nedenlerine de değinerek, bu düşüşün illegal petrol üretici ve satıcılarının gelirlerini düşürmesi ve kaçakçılığı azaltma etkisi nedeniyle olumlu karşılanabileceğini kaydetti. ABD-AB ile Rusya arasındaki enerji-ekonomik savaşında ilk hamleyi Batı'nın kazandığının söylenebileceğini anlatan İlbaş, "Bunun Ukrayna üzerine devam eden bir hesaplaşma olduğunu söylemekte mümkündür" dedi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye üzerindeki etkilerine de değinen İlbaş, Türkiye'deki düşüş etkisinin uzun süre devam etmeyeceğini ifade ederek, "Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de petrol fiyatlarını düşüş yönünde etkilemesi kısa süreli mümkün olabilir. Ancak aşırı düşmesi, Enerji Bakanı'nın açıkladığı gibi 43 doların altına düşmesi halinde yatırımların durması ve ters etkiyle tekrar iki katına çıkma riski de taşıyor. Bu iniş çıkışlar ise ülkemiz ekonomisi açısından istenilmeyen bir durumdur" diye konuştu.

"RUSYA TÜRKİYE'YE SATTIĞI GAZ FİYATLARINDA DA YETERİNCE İNDİRİM YAPMAK İSTEMEYECEKTİR"

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya'nın gelirlerini düşürmesi nedeniyle Türkiye'nin ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyleyen İlbaş, "Rusya'nın petrol gelir kaybı yıllık 170 milyar dolar civarında bekleniyor. AB ve ABD'nin uyguladığı yaptırımlar ve bu hızlı düşüş nedeniyle Rusya 2015 büyüme tahminlerini yüzde 1.2'den yüzde 0.8'e çekti. Rusya'nın bu durumu Türkiye'nin bu ülkeye ihracatını da olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan Rusya petrolden olan gelir kaybı nedeniyle Türkiye'ye sattığı gaz fiyatlarında da yeterince indirim yapmak istemeyecektir" ifadelerini kullandı.

İlbaş, petrol fiyatlarındaki düşüşün aynı hızla devam etmeyeceği tahminin de yapılabileceğini anlattı. Daha fazla düşüşün kaya petrolünü ekonomik olmaktan çıkaracağını bildiren Prof. Dr. İlbaş, fiyatların daha da düşmesinin sektörel yatırımları zorlaştıracağını kaydetti. İlbaş, ekonomilerin iyileşmesinin ve büyüme arzusunun bu trendin tekrar yukarı yönlü değişeceğini göstermekte olduğunu belirterek, "Hesapları buna göre yapmakta yarar var" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Petrol Fiyatlarındaki Hızlı Düşüş Opec'i Endişelendirdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:43 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 273,25 puan artarak 9.079,97 puandan kapandı. Gün içinde en düşük 8.863,66, en yüksek 9.079,97 puanı gören BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,10 artışla 9.079,97 puandan tamamladı. Altının ons fiyatı 2.216 dolar olarak belirlendi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işçiler maaş alamadıklarını belirterek eylem yaptı
    18:43 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işçiler maaş alamadıklarını belirterek eylem yaptı

    Rosatom Enerji Şirketi tarafından Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışan taşeron firmanın işçileri, maaşlarının ödenmediğini belirterek eylem yaptı. İşçiler, bugün de eylemlerine devam ederek firma yetkililerinin olduğu bazı araçları taşladı.

  • Ali Babacan: Dipsiz kuyuyu kim kazdı, kim derinleştirdi?
    18:41 Ali Babacan: Dipsiz kuyuyu kim kazdı, kim derinleştirdi?

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erzurum’da; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bu enflasyon dipsiz kuyu gibi, ne versek yetmiyor" sözleriyle ilgili "Peki o dipsiz kuyuyu kim kazdı? Dipsiz kuyuyu her gün derinleştiren kim? Merkez Bankası’na talimatla karşılıksız para bastıran kim" dedi.

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.


Advertisement