Piri Reis Balesi'nin Dünya Prömiyeri Mersin'de - Son Dakika
Güncel

Piri Reis Balesi'nin Dünya Prömiyeri Mersin'de

Piri Reis Balesi\'nin Dünya Prömiyeri Mersin\'de

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), dünya haritasını çizmesinin 500'ncü yılı nedeniyle Piri Reis'in hayatını sahneye taşıdı.

15.10.2014 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), dünya haritasını çizmesinin 500'ncü yılı nedeniyle Piri Reis'in hayatını sahneye taşıdı. MDOB sanatçıları, UNESCO'nun 2013'ü 'Piri Reis'i Anma Yılı' kabul etmesi nedeniyle hazırladıkları 'Piri Reis Balesi'nin dünya prömiyerini 16 Ekim akşamı Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

Piri Reis karakterini Ender Üçdemir ve Iraklı Bakhtadze'nin dönüşümlü canlandıracağı eserde başlıca rolleri; Özlem Şenormanlılar, Berna Turhan İleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci Serbülent Biçer, Beatrice Parma, Tutku Barın Tümen, Mahmut Akyol, Murat Koman, Niyazi Cingöz, Tolga Ergen dönüşümlü olarak paylaştı. Müziğini Can Atilla, libretto ve koreografisini Armağan Davran ve Volkan Ersoy'un yaptığı 'Piri Reis Balesi'nin dekor tasarımını Savaş Camgöz, kostüm tasarımını Gülay Korkut, ışık tasarımını Tarı Deniz üstlendi.

Eserin libretto ve koreografisini gerçekleştiren Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü Volkan Ersoy, Piri Reis'in hikayesiyle ilk kez sahne üzerine taşındığı belirtti. Volkan Ersoy, "Piri Reis'in hayatından esinlenerek kurguladığımız senaryo üzerinden koreografiyi gerçekleştirdik. Bu eserle ilgili olarak yaklaşık 1.5 yıldır çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki dünya haritasını çizmesinin 500'üncü yılı olması nedeniyle 2013 'Piri Reis'i Anma Yılı'ydı. Aynı zamanda UNESCO tarafından da kültürel miras olarak kabul edilmişti. Buradan esinlenerek projeyi gerçekleştirdik. Mersin ve bölgenin dokusu da Piri Reis ile özdeşleştiği için dünya prömiyeri MDOB Müdürü Erdoğan Şanal'ın önerisi ile gerçekleşiyor. Eserde teknik kadro ile birlikte yaklaşık 90 kişi görev alıyor. Piri Reis'in hayatının yanı sıra, haritasındaki kültürel atlas bizi çok etkiledi. Can Atilla'nın da muhteşem müzikleri ile de bugünlere geldik" diye konuştu.

Eserin seyirciden tam not alacağına inandıklarını kaydeden Ersoy, "Tamamen yerli bir yapım. Müzikleri, koreografisi, librettosu, dekoru, kostümü, sanatçılarıyla bizim. Böyle özel konuların standardı, Avrupa standartlarından daha yüksek. Çünkü tarihimiz kültürel etkinlikler, değerler açısından çok zengindir. Özellikle yüksek sanatlar diye anılan opera ve bale sanatı gibi sanat dallarında bizim yerli konularımızın işlenmesi de dünya gözünde çok ayrı bir yer tutuyor. Bu eserin Avrupa'da, dünya sahnelerinde sahnelenmesi kendimizi ve ülkemizi tanıtmak anlamında çok iyi olacaktır" dedi.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal da kurum olarak sezonun ilk prömiyerine ev sahipliği yapacaklarını kaydetti. Şanal, "Mersin'de bir dünya prömiyeri gerçekleştirilmenin ötesinde dünyaca ünlü deniz bilimcimiz Piri Reis'i anmanın mutluluğuyla tüm sanatseverleri bu muhteşem eseri görmeye davet ediyoruz" diye konuştu. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Piri Reis Balesi'nin Dünya Prömiyeri Mersin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement