Pirinkayalar Geçidi Ölüm Saçmaktan Kurtarılacak" - Son Dakika
Güncel

Pirinkayalar Geçidi Ölüm Saçmaktan Kurtarılacak"

Pirinkayalar Geçidi Ölüm Saçmaktan Kurtarılacak"

Türkiye-Gürcistan güzergahındaki Erzurum-Artvin karayolunda dik yokuşlarının yanı sıra keskin virajlarıyla özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan "Pirinkayalar Geçidi"ne yapılması planlanan tünel, sürücülerin kabusunu sona erdirecek.

30.10.2016 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMET MUTAF - Türkiye- Gürcistan güzergahındaki Erzurum- Artvin karayolunda dik yokuşlarının yanı sıra keskin virajlarıyla özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan "Pirinkayalar Geçidi"ne yapılması planlanan tünel, sürücülerin kabusunu sona erdirecek.

Erzurum'u Uzundere ilçesi üzerinden Artvin'e bağlayan tek yol olan, Gürcistan'a kadar uzanan ve ilçedeki doğa harikası Tortum Gölü yakınından geçen Erzurum-Artvin karayolunun Pirankayalar Geçidi'nde, dağlık alan, dik yokuşlar ve keskin virajların, özellikle kışın yağışlı ve karlı havalarda sürücülere zor anlar yaşatması sebebiyle bölgeye tünel yapılması kararlaştırıldı.

Kışın zaman zaman kar sebebiyle kapanan karayolundaki trafiği rahatlatmak ve yörede turizmi canlandırmak amacıyla Uzundere Kaymakamlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan tünel projesi tamamlanarak ihale aşamasına gelindi.

Geecek ay çıkılacak ihale ile yapımına geçilecek olan tünel, 2 bin 246 metre uzunluğunda ve gidiş geliş şeklindeki tek tüpten oluşacak.

Yapıldığında hem bölgedeki viraj ve yokuşları ortadan kaldıracak hem de turizme ciddi katkı sağlayacak tünel, özellikle kış aylarında ciddi sıkıntılar yaşayan sürücülerin yol çilesine çare olup, kazaların önüne geçecek.

Sürücülere sağlayacağı yakıt tasarrufunun yanı sıra Türk ekonomisine de katkı verecek tünel, yöreye ulaşımı kolaylaştıracak, yerli ve yabancı turistler için de bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek.

Tünelin ulaşıma açılmasıyla özellikle Cittaslow İcra Kurulunca "sakin şehirler" ağına kabul edilen Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü, Tortum Şelalesi, Yedi Göller ve Öşvank Kilisesi gibi tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecek turistler, ilçe ve Türk ekonomisine katkı verecek.

"Burası maalesef yıllardan beri ölüm saçmaya devam etmiş"

Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin 160 metre rakımdaki Pirankayalar Dağı'ndaki geçidin, tehlike arz eden bir bölge olduğunu söyledi.

Geçidin özellikle kış aylarında sürücülerin kabusu olduğuna işaret eden Uzan, "Burası maalesef yıllardan beri ölüm saçmaya devam etmiş ve ciddi kazalar ve kaya düşmeleri yaşanmış. Karayolları ekiplerimiz her yağış yağdığında burada temizlik çalışması yapıyordu ama artık Pirankayalar Geçidi ölüm saçmaktan kurtarılacak." dedi.

Uzan, Erzurum milletvekilleri, bürokratlar ve Karayolları yetkililerinin, ihale aşamasına gelen Pirinkayalar Tüneli'ne ciddi anlamda destek verdiklerini ve projenin hazırlandığını aktararak, şunları kaydetti:

"Pirinkayalar Tüneli 18 Kasım'da Karayolları Genel Müdürlüğümüzce ihale ediliyor. Şükürler olsun. Bu kuzey-güney aksının sıkıntı yaratan noktası artık bertaraf edilmiş olacak. 2 bin 246 metre uzunluğundaki tek tüpten oluşacak tünelle yol 670 metrelik ciddi virajlardan kurtulacak hem de dümdüz seviyeye getirilecek. Bu anlamda özellikle transit geçiş yapan, yüklü, tonajlı araçlar için muazzam bir kolaylık sağlanmış olacak."

"Ulaşım kolaylaşacak"

Tünelin yanı sıra bölgedeki yolların da iyileştirileceğini dile getiren Uzan, "Tünelimizin yanı sıra burada bölünmüş yol çalışmaları yapılıyor. Karayolları Bölge Müdürlüğümüzce ilçe merkezi ile Pirinkayalar arasında 10 kilometrelik yolda 22 metre genişliğinde bölünmüş yol çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde tünelin giriş ve çıkışında da bin 130 metre uzunluğunda bölünmüş yol çalışmaları yapılacak. Burası artık ölüm saçmaktan uzak duracak, ulaşım kolaylaşacak, böylece Erzurum ile Artvin yolu artık daha kullanılır hale gelecek."

Tünelin sadece trafiğe fayda sağlamayacağını, turizmi de canlandıracağını ifade eden Uzan, "Yöredeki Öşvank Manastırı Gürcülerce önemli bir manastır ve Gürcüler kafile halinde buraya sürekli ziyaretlere geliyor. Manastır, Gürcülerin merkez olarak kabul ettikleri bir manastır. Dolayısıyla Gürcülerin geliş güzergahındaki bu yol Gürcü misafirlerimizin geliş gidişlerini ciddi anlamda kolaylaştırılacak. Yerel halkın bu yoldan ciddi anlamda şikayetleri vardı. Yıllardan beri beklenilen bir yoldu ve bu yolla beraber turizme de katkı sağlanmış olacak."

Kapanan yolda turistik faaliyetler yapılacak

Tortum Gölü yakınında yer alan hizmetteki yolun trafiğe kapanmayacağını, güvenlik amaçlı tutulacağını belirten Uzan, "Tüneller zaman zaman bakıma alınıyor. Yapılacak Pirinkayalar Tüneli de bakıma alındığında bu yol kullanılacak." ifadelerini kullandı.

Uzan, Pirinkayalar Geçidi'nde çeşitli turistik faaliyetler yapmayı planladıklarını da aktararak, şunları aktardı:

"Ulusal bir bisiklet turnuvasını bu virajlı yolda planlıyoruz. Dağcılarımız, sporcularımız sürekli buralara gelecek. Yüksek kesimlerde düşündüğümüz ve uygulamak istediğimiz başka projeler de var. Tünelin yapımıyla yöremiz bu projelere de elverişli hale gelecek. Ulaşımın kolaylaştırılması bölgeye gelen turist akımını da daha da hızlandıracak, bölgemiz cazibe merkezi haline gelecek."

Uzan, Pirinkayalar Tüneli'nin ülke genelindeki karayollarındaki kuzey-güney aksının daha sağlıklı yürümesini sağlayacağını da belirterek, "Karayollarında doğu-batı aksları standardı güzel hale getirildi ama kuzey-güney akslarımızda sıkıntılar var. Onlar da bu tünellerle aşılacak. Şu an Artvin bölgesine bağlanan bir noktadayız. Bu akstaki tünel çalışmaları devam etmekte. İlçemizdeki yol Artvin'deki yola entegre bir yol ve tünelimiz ile bu akstaki ulaşım daha da kolaylaştırılacak"

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pirinkayalar Geçidi Ölüm Saçmaktan Kurtarılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement