Piyasalar Kritik Güne Temkinli Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Piyasalar Kritik Güne Temkinli Başladı

Piyasalar Kritik Güne Temkinli Başladı

Küresel piyasalar dalgalı seyrini devam ettirirken, pozitif ayrışmaya devam eden yurt içi piyasalar güne yatay bir başlangıç yaptı.

23.10.2014 09:34  Güncelleme: 09:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul (BİST) güne 80 puan düşüşle 78.000 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,10 oranında değer kaybetti.

Dün dar bir aralıkta hareket eden BIST, günü küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle 78 bin seviyesinin üzerinde kapatmıştı. Kur ve faiz ise yatay bir gün geçirdi.

Bu sabah yurtdışı piyasalara baktığımızda oynaklığın devam ettiği ve dün yaşanan yükselişlerin bugün yerini satışlara bıraktığı görülüyor.

Piyasalar, bugün açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı.

MERKEZ BANKASI PPK BUGÜN TOPLANIYOR

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı saat 14:00'te açıklanacak. Ekonomistler bu ay faizlerde ve zorunlu karşılıklarda değişiklik beklemiyor.

TCMB'nin, mevcut durumda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25, marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde bulunuyor.

MB KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde endeksin dirençli bir görüntü sergileyebileceği ifade ediliyor.

Analistlere göre; kur tarafında gösterge faizlerin yüzde 9,20 seviyesinden 8,70 seviyesine gerilemesi, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim fiyatlamasına neden olmuş olabilir. Bu yüzden dolar 2,25 sınırında hareket etmekte. Merkez Bankası'nın değişikliğe gitmemesi durumunda kurda gevşeme hareketi gözlemlenebilir.

Endeks ise, 78.500-79.000 bandını hedefleyebilir. Aksi durumda kur 2,25 seviyesinin üzerine sarkması söz konusu olabilir. Endeksin ise 77.500 seviyesinin üzerinde tutunup tutunamayacağı takip edilecek. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda 76.500 ana destek seviyesi olarak takip ediliyor.

DOLAR GÜNE 2.25'İN ALTINDA BAŞLADI

İstanbul serbest piyasada dolar 2,2470, avro 2,8430 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 2,2440 liradan alınan dolar 2,2470 liradan satılıyor. 2,8400 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,8430 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,2470 lira, avronun satış fiyatı ise 2,8470 lira olmuştu.

PİYASALARIN BUGÜN TAKİP EDECEĞİ VERİLER

10.00 Fransa, ekim ayı imalat sanayi PMI

10.30 Almanya, ekim ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi ekim ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, eylül ayı perakende satışlar

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, ekim ayı imalat sanayi PMI

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Piyasalar Kritik Güne Temkinli Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement