Piyasalarda Neler Bekleniyor? - Son Dakika
Ekonomi

Piyasalarda Neler Bekleniyor?

Piyasalarda Neler Bekleniyor?

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu görevlendirmesiyle resmen 45 günlük süreç başlamış oldu.

10.07.2015 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu görevlendirmesiyle resmen 45 günlük süreç başlamış oldu. Sürecin ilerleyiş şekli BIST'i ve TL'yi yakından ilgilendiriyor. Dış piyasada en büyük endişe kaynağı Çin'e yönelik yetkililerin aldığı önlemler neticesinde bu sabah Shangai Endeksi yüzde 5 artıda seyrediyor, diğer Asya Borsaları ise pozitif seyrinde sürüyor. Yunanistan ise Euro Group'a yeni teklif sundu. Bu teklif neticesiyle Grexit ihtimalleri piyasada göz ardı edilmeye başlarken, her iki ülke için geçerli mevcut durumun bu sabah BIST'in açılış ve seyrinde pozitif etki yapacağını düşünmekteyiz. BIST 82600 direncini aşabilmesi durumunda 84500 seviyelerine doğru test etme olasılığı artabilir. USDTRY 2.66 desteğini aşağı yönde zorluyor. Kur ve faiz tarafında da durum sakin. Verim eğrisinde geçtiğimiz aya göre yataylaşma söz konusu. Bu durum BIST 100 ve özellikle Bankacılık endeksi üzerinde olumlu etki yaratabilir.

BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma yetkisini muhtemelen bugün vereceğini açıklaması ve yapıcı olacağı şeklindeki söylemi piyasalarda koalisyon beklentilerini yeniden alevlendirdi. Açıklamaların ardından USDTRY 2.6758 seviyesine gevşerken, gösterge faizde yüzde 9.61 seviyesine gerileme görülüyor. BIST endeksi bu atmosferde ikinci seansa alımlarla başladı. 82000 seviyelerinin üzerinde seyirlerin korunması durumunda 83000 seviyesindeki 50-günlük ortalama direnci önümüzdeki günlerde yeniden test edilebilir. Yunanistan konusunda ılımlı bir düzlüğe geçilmesi ve Çin borsasındaki satışlarında yumuşaması durumunda içeride zaten hakim olan siyasi gelişmeler tamamen ağırlık kazanacak. Ancak hatırlatmak isteriz ki, endeksteki yükselişin güçlenmesi için 83000 seviyesinin üzerine yükselmesi ve yerleşmesi gerekli.

Destekler: 81700-81600-81300 Dirençler: 82600-83200-84000

BİST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

BIST 30 endeksi 98500 seviyesinin üzerinde yükseliş güç kazanıyor. 101300 seviyesindeki 50-günlük ortalama seviyesi izlediğimiz etkili direnç. 98500 seviyesi üzerinde alımların korunması durumunda 101300 direnci test edilebilir. Ancak endeksin güçlü bir yükseliş göstermesi için 98300 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekli. Aşağıda 98500 endeks seviyesi VIOP endeks kontratında mevcut uzun pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Mevcut kısa pozisyonlar için ise 101600 endeks seviyesi nihai stop loss olarak alınabilir.

Destekler: 99700-98500-97300 Dirençler: 101300-101600-101800

Küresel Ekonomik Gelişmeler

Avrupa

İngiltere Merkez Bankası, aldığı karar ile faiz oranında değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 0,50 seviyesinde sabit tuttu. BoE ayrıca varlık alım miktarını da 375 milyar Sterlin düzeyinde sabit tuttuğunu açıkladı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, yaptığı açıklamada Yunanistan Başbakanı Tsipras ile gerçekçi bir tasarı getirilmesi konusunda görüşeceğini belirtti. Yunanistan'ın hazırlayacağı tasarının borç sürdürülebilirlik anlamında gerçekçi olması gerektiğini altını çizen Tusk, Pazar günü yapılacak iyi bir anlaşmanın ulusal parlamentolar için de olumlu olacağını vurguladı.

Yunanistan dün Uluslararası kreditörlere ekonomik reform paketini sundu. Bugün Yunan parlamentosunun gönderilen reform paketinin oylaması beklenirken, Cumartesi günü gerçekleştirilecek Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında değerlendirilmesi ve pazar günü karara bağlanması bekleniyor.

ABD

ABD'de haftalık ilk işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde 297 bin olarak açıklandı. 27 Haziran ile biten haftada ise devam eden başvurular 2 milyon 334 bin olarak gerçekleşti. İlk işsizlik başvurularında 4 haftalık ortalama ise 4500 kişi artışla 279,5 bin seviyesine yükseldi.

IMF'den gelen açıklamada ABD ekonomisi için 2015 yılı büyüme tahmini yüzde 3,1'den yüzde 2,6'ya düşürüldü. Aynı dönemde Euro Bölgesi için büyüme tahmini yüzde 1,5 düzeyinde sabit tutulurken, 2016 için ABD ekonomisine yönelik büyüme tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3,0'a revize edildi.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini Ahmet Davutoğlu'na verdi. İlk tur görüşmelerinin Çarşamba gününe kadar tamamlamayı planladıkları da belirtildi.

Şirket Haberleri

AKBANK T.A.Ş./ AKBNK – Banka, yurt dışı piyasalardan 3 yıl vadeli 275 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin ettiğini bildirdi.

AKBANK T.A.Ş./ AKBNK – Banka, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 105 gün vadeli 544.300.000 TL. nominal değerdeki bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başladığını bildirdi.

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş./ YKBNK – Banka, yurtdışında ihraç edilen 14.400.000 USD tutarındaki borçlanma aracının 09.07.2015 tarihi itibariyle vadesi gelmiş olup, itfa işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

AFYON ÇİMENTO SANAYİ T.A.Ş./ AFYON – Şirket, Birincil piyasada halka arz işlemi kapsamında 164.968,849 TL nominal değerli kullanılmayan pay satışının 09.07.2015 tarihinde tamamlandığını bildirdi.

MENSA SINAİ TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR A.Ş./ MEMSA – Şirket, bağlı ortağının kombine çevrim enerji üretim santralinin dış hat enerji nakil hat bağlantısının tamamlanabilmesi amacıyla, 13 adet taşınmaz üzerinde bağlı ortaklığı lehine 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilmesine ilişkin işlemler 09.07.2015 tarihinde tamamlanmış olup, taşınmazlara ait tapular teslim alınmıştır.

ADEL KALEMCİLİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş./ ADEL - Adel Kartal arazisinin satış ihalesini 56.1 milyon TL'ye Anadolu Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. kazandı. Tapu işlemlerinin 15 iş günü içerisinde tamamlanması bekleniyor. Alıcı şirket vazgeçerse en iyi 2. veya 3. Teklifleri değerlendirmek Şirketin kararında olacak.

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş./ EKGYO – Şirket projelerinden "Ankara Yenimahalle İstasyon Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" nin sözleşmesi, Yüklenici "Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnş. A.Ş. ~ Çiftay İnşaat Taah. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı" ile 09.07.2015 tarihinde imzalandığı bildirildi.

REYSAŞ TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK TİCARET A.Ş./ RYSAS – Şirket, Ford Otomotivden 100 adet 2015 model çekici/kamyon ve Eskişehir Aksoylu şirketinden 2015 model 100 adet trayler satın alınmasına ilişkin anlaşma yapılmış olup, şirket yaklaşık 8.000.000 Euro tutarında bütçe ayırdığını bildirmiştir. Teslimatlar 2 parti halinde 50'şer adet şeklinde planlanıp, ilk teslimat Ağustos ayında yapılacaktır.

MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş./ MRTGG – Şirket, Eskişehir fabrika satışı ile ilgili Kalkınma Bankasından borç kapama yazsı almış olup, fabrika satışı için görüşmelere tekrar başladığını bildirdi.

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş./ FENER – Kulüp, futbolcu Robin van Persie'nin transferi için kendisi ve Kulübü ile görüşmelere başladığını açıkladı.

AKFEN HOLDİNG A.Ş./ AKFEN – Şirket 15 Ocak 2015 tarihinde açıkladığı hisse geri alım programı çerçevesinde 08.07.2015 tarihinde 7.82TL fiyattan 31.679 adet hisse alımı yaptığını bildirdi. Şirket'in kendi hissesinde yatığı alımların toplamda 6.467.326 adete ulaştığı açıklandı. (Olumlu)

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş./ TSPOR - Trabzonspor yeni futbolcularla anlaşma imzaladı. Fesih bedelleri ise; Alper Uludağ 1 milyon Euro, Caner Osman Paşa 600 bin TL+KDV, Abdulkadir Özlem 600 bin TL + KDV, Pedro Luis Cavanda 1.7 milyon Euro ödenecektir.

RHEA GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş./ RHEAG [NETAS] – Şirket ile OEP arasında imzalanmış olan Hisse Satın Alma ve ortaklık Sözleşmesi uyarınca, OEP TURKEY'de yönetimde kontrol gücüne sahip payları satın almak üzere teklifte bulunacak olan Alıcı, en iyi teklif fiyatı üzerinden Şirketin sahip olduğu yüzde 19,79 oranındaki paylar için de teklifte bulunma yükümlülüğü içerisinde olduğu bildirilmiştir. (OEP TURKEY Netaş Telekomunikasyon A.Ş.'de yüzde 48,04 pay oranına, RHEA OEP TURKEY'in yüzde 19,79 payına sahiptir.)

GOODYEAR LASTİKLERİ T.A.Ş./ GOODY – Şirket, nezdinde gerçekleştirilen KDV incelemesi sonucunda Vergi Dairesi'nce hazırlanan Vergi/Ceza İhbarnameleri için Şirket "Tarhiyat Sonrası Uzlaşma" talebinde bulunulmuştu. Bu bağlamda, "Tarhiyat Sonrası Uzlaşma" sonucunda Şirket tarafından toplam 2.594.084,03 TL vergi ödemesi yapılacak olup herhangi bir ceza tahakkuk etmediğini bildirdi.

COCA-COLA İÇECEK A.Ş./ CCOLA –Şirket 2015 yılının ilk yarısında konsolide satış hacmini geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 10'luk büyümenin üzerine yüzde 1,1 azalarak 561 milyon ünite kasa, Türkiye genelinde ise yılın ilk altı ayında ise yüzde 4,2 düşüş göstererek 285 milyon ünite kasa ve uluslararası operasyonda yüzde 2,2 artış kaydettiğini bildirmiştir.

Tüm Haberler için Kaynak: KAP

Bugün Genel Kurul Gerçekleştirecek Şirketler

MEPET METRO PETROL VE TESİSLERİ SANAYİ TİCARET A.Ş. (14: 30) MENBA HOLDİNG A.Ş. (10: 30)

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri: V, No: 55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dahil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Piyasalarda Neler Bekleniyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement