PKK'nın Korkulu Rüyası 'Azrail' Helikopter Nasıl Düştü! Yanıtı Aranan 10 Soru - Son Dakika
Güncel

PKK'nın Korkulu Rüyası 'Azrail' Helikopter Nasıl Düştü! Yanıtı Aranan 10 Soru

Genelkurmay, 'Azrail' lakaplı örgütün korkulu rüyası Kobra helikopterinin PKK tarafından düşürülmüş olabileceğini açıkladı. Devam eden incelemelerde yanıtı aranan sorular var.

21.05.2016 07:45  Güncelleme: 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari'de düşen helikopterle ilgili "Terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır" diye açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı'nın incelemesi sürerken, yanıtı aranan soruların başında, Kobra'daki 'Helikopter Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi'nin çalışıp çalışmadığı geliyor.

GÖRÜNTÜLERE İNCELEME

Genelkurmay Başkanlığı, 13 Mayıs'ta Hakkâri- Çukurca Çığlı Üs Bölgesi'nde pilot üsteğmenler Müjdat Kerem Şahan ve Burak Abikebahşi'nin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili önceki gün açıklama yaparak olayla ilgili inceleme ve tetkik çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Halen devam eden incelemelerde yanıtı aranan sorular şunlar:

1-) Kaza-kırım çalışmalarında ağırlık, Kobra tipi helikopterde "Helikopter Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi"nin (HEHSİS) çalışıp çalışmadığına veriliyor. Acaba pilotlar havalanmadan önce HEHSİS'i devreye soktular mı? Bölgede görev yapan helikopterlerin "kontrol listesi (checklist)" kurallarınca söz konusu sistemin pilotlar tarafından devreye sokulma şartı var. Bu nedenle pilotların HEHSİS'i devreye sokmadıkları düşünülmüyor.

2-) Pilotların HEHSİS'i açarak uçtukları düşüncesinden hareket ediliyor. Bu durumda pilot iş yükünü minimum düzeyde tutacak biçimde gelişmiş, sesli ve görsel ikazları da içeren HEHSİS neden çalışmadı? HEHSİS tamamen mi devre dışı kaldı, yoksa kısmen mi?

3-) HEHSİS içinde yer alan helikopterdeki 'Flare' (ısı güdümlü füzeyi şaşırtacak ısı topları) sistemi neden çalışmadı?

4-) Pilotların 'Flare' sistemini devreye sokacak zamanları oldu mu olmadı mı?

5-) Sistem içinde yer alan radar ikaz alıcısı (RWR), lazer ikaz alıcısı (LWR) ve radyo frekans karıştırıcısı (RFJ) çalıştı mı çalışmadı mı?

6-) Hangi şart altında olursa olsun, füze atıldığında yerde toz zemini oluşur. Pilotlar yerde toz bulutu gördü mü görmedi mi? (Pilotlar şehit olduğu için bu sorunun yanıtını bulmak çok zor)

7-) PKK'ya yakın sitelerde yayınlanan görüntülerde 'Rusya'nın Stinger'i olarak bilinen SA-18 füzesinin atıldığı görülüyor. Kazadan kalan parçaların yanı sıra görüntülerin de incelemesi sürüyor. İnceleme tamamen bittikten sonra füze tanımlaması yapılacak.

8-) Görüntülere göre helikopterin seyri bir tehdit görmemiş veya tehdide müdahale edecek vakti kalmamış gibi. Oysa füze tehdidi algılayan helikopter keskin manevralar yapmaya başlar. Helikopter neden manevra yapamadı? Keskin manevra yapmak, ısı güdümlü füze hedefini bulamadığında bir süre sonra kendini imha etiği için önem taşıyor.

9-) Helikopterin manevra yapamaması acaba füzeden önce atılmış bir Doçka mermisinin kuyruğa isabet etmesinden mi kaynaklandı?

10-) Görüntülerde füzeyi atan ve bu konuda eğitimli olduğu düşünülen teröristin kıyafetinden ve konuşmasından Suriyeli olduğu değerlendiriliyor. Helikopteri vuran kişi Suriye'den gelen YPG'li mi? Füzeyi doğrudan Rusya mı verdi, yoksa IŞİD veya Suriye ordusundan mı ele geçirildi?

8 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU

13 Mayıs'ta sabaha karşı bölgede PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 6 asker şehit olmuştu. Askerlere destek için bölgeye giden Kobra tipi helikopterin düşmesi sonucu şehit sayısı 8'e yükselmişti.

OPERASYONLARIN BEL KEMİĞİ

AH-1 "Super Cobra helikopterleri çift olarak uçuyor, ve operasyonların bel kemiği olarak taarruz görevini icraa ediyor. Hakkari Yüksekova'da konuşlu Cobralar'dan 2 adet bulunuyordu.

BÖLGEDE "AZRAİL" DENİLİYOR

Super Cobra helikopterleri ani taarruz yeteneği ve arazideki üstün savaş kabiliyetleri sebebiyle bölgede "Azrail" olarak da biliniyor. Özellikle operasyonlarda PKK'lılara verdirdiği büyük kayıplarla tanınıyor. (Kaynak: Hürriyet)

PKK\'nın Korkulu Rüyası \'Azrail\' Helikopter Nasıl Düştü! Yanıtı Aranan 10 Soru

Son Dakika Güncel PKK'nın Korkulu Rüyası 'Azrail' Helikopter Nasıl Düştü! Yanıtı Aranan 10 Soru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • kürt : bunu iyi bilin kürtler korkmaz korkulu rüyaymış ama bizimkiler rüya degil gerçek olanı yapmışlar bu dokunmazlıktan sonra siz bunu iyi bilin savaş yeni başladı 24 23 Yanıtla Mardin: Kürtleri karştırma kansız ne olduğunu iyi tanımla 7 9
  • aliağa34: hala düsurulmus olabilir diyorlar yav adamlar yek du se car sayip göstere göstere düsurdu 29 3 Yanıtla
  • trbz 61: selçuk bayraktarın yaptığı silahlı iha ları gönderin onlar pkk nın üstesinden gelir genelkurmay açıkladı seçuk bayraktar bugüne kadar türk savunma sanayi için en büyük hizmeti yaptı 5 11 Yanıtla
  • mustafa: füzeden düşmediği kesin çünkü görüntüyü incelerseniz füze henüz hedefe varmadan helikopterin kuyruğunda patlama gerçekleşiyor. buda gösteriyorki füze değilde füzeden önce ağır makineli tüfek ile düşürülmüş olabilir... 4 12 Yanıtla
  • Time: Tsk da halkın yüzde ellisinin zeka seviyesinin farkında ona göre açıklama yapıyor sorun kafası çalışan ve cahil olmayan diğer yüzde elliyi ikna edebilmekte 6 8 Yanıtla
  • Savaşçı: 1 kişi almıs elıne klavyeyi herkesi kıskırtmak ıcın nick degıstıre degiştire yazıyor. Gercek kurt kardeslerımızde uzun yıllardır biliyor ki PKK kürt halkının savunucusu degıldır. Bunu hiç bir zaman unutma ......... 6 5 Yanıtla
  • miliyon: ypg o silahı asla pkk vermez.. rusya hele asla ... o silahlar işide ve elnusraya verenlere aittir..yani kimse ateşi elle tutmaz maşa dururken 6 4 Yanıtla miliyon: x se cevap el nusra ve işid kaç ırak ve suriye uçağını bu silahla düşürdü..... 0 0
  • FATİH: Sivrisineklerle mücadele yetersiz kalır bataklıklar kurutulmayınca.Önemli olan sivrisineklerin kaynağı olan bataklıkları kurutmaktır.Bu terörle mücadelede de böyledir.Önemli olan terörün kaynağını kurutmaktır... 4 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement