Plan ve Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika
Politika

Plan ve Bütçe Görüşmeleri

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır" dedi.

11.02.2016 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır" dedi.

Bakan Avcı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı hakkında milletvekillerine sunum yaptı. Milletvekillerinin Bakanlık'ta kadın bürokratın olmadığına dikkat çekmesi üzerine Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nda kadın bürokrat sayısını arttıracaklarını belirterek, "Arkadaşları tedirgin etmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

Eğitime en fazla payın ayrıldığını belirten Bakan Avcı, 2002 yılında 10 milyar olan bütçe payının 2016 yılında 100 milyar 390 milyon 305 bin TL olarak belirlendiğini söyledi. Avcı, FATİH projesinin uygulamasına yönelik çalışmaların hızlı ve kararlı şekilde devam ettiğini kaydederek, öğretim programlarının bilgi teknolojileri destekli öğretime uyumlu hale getirildiğini aktardı. Avcı, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın 2015-2019 Stratejik Planı'nda özel öğretimin payı okul öncesinde 9.16'dan 23'e, ilkokullarda 3.31'den 6'ya, ortaokullarda 3.51'den 7'ye ve ortaöğretimde 4.78'den 12'ye çıkarılmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda yeni özel okulların açılmasını teşvik amacıyla çeşitli tedbirler öngörülmüştür."

2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibariyle 2 bin 326 anaokulu olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, "Milli Eğitim'e bağlı 39 bin 847 ilkokul ve ortaokul ile 34 yatılı bölge ortaokulu bulunmaktadır. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 2 bin 322 Anadolu Lisesi, 261 Fen Lisesi, 92 Sosyal Bilimler Lisesi, 57 Spor Lisesi, 74 Güzel Sanatlar Lisesi ve bin 149 Anadolu İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır" diye konuştu.

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMINDA 192 MİLYON 307 BİN 40 TL ÖDEME YAPILDI

Sosyal Yardım ve Dayanışma Teşvik Fonu'ndan karşılanan şartlı eğitim yardımıyla 2003 yılından 2015 yılına kadar ilk ve ortaöğretimdeki 21 milyon 508 bin 522 çocuğun annesine 192 milyon 307 bin 40 TL ödeme yapıldığını söyleyen Avcı, "Kız çocuklarımızın okullaşması ve ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarının arttırılması amacıyla kız çocuklarımıza ve ortaöğretimde devam eden öğrencilerimize verilen yardım miktarları daha yüksek tutulmuştur. İlköğretime devam eden kız çocuklarına 30 TL, erkek çocuklarına 35 TL, ortaöğretime devam eden kız çocuklarına 60 TL, erkek çocuklarına ise 50 TL aylık ödenmektedir" ifadelerini kullandı.

2003 yılından 2015 yılına kadar 2 milyar 206 milyon 992 bin 811 kitabın ücretsiz dağıtıldığını belirten Avcı, uygulama için toplam 3 milyar 700 milyon 208 bin 905 TL ödeme yapıldığını kaydetti. Bakan Avcı, "Bu uygulama kapsamındaki ortaöğretim öğrencilerinin ücretsiz ders kitabı için 2016 yılı Bakanlık bütçesine 194 milyon 510 bin 800 TL kaynak öngörülmüş olup; ilköğretim öğrencilerine ücretsiz olacak dağıtılacak ders kitapları için Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan 2016 yılı için 240 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir" diye konuştu.

Güneydoğu'da aksayan eğitim ve öğretime ara verilmesine ilişkin olarak Avcı, "Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenlik eksenli tedbirler, boykot ve engellemeler neticesinde eğitime-öğretime verilen ara ve kayıpların telafisi amaçlı tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda 8. ve 12. sınıflar merkeze alınarak bütün kademelere ara tatili de dahil olmak üzere programlar uygulanmıştır. Geçtiğimiz yıl içinde bazı kurumlarımıza birden fazla olmak üzere toplam 400'e yakın okulumuza yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bu vesileyle çocuklarımızın eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu terör saldırılarını ve bu saldırıyı çocukların can güvenliğini hiçe sayarak vahşice yapan bu teröristleri huzurunuzda bir kez daha kınıyorum. Bu saldırılar nedeniyle Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır" dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Bakanlık tarafından 310 bin Suriyeli çocuğa hizmet verdiklerini kaydeden Bakan Avcı, "Bakanlığımız Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler'e yönelik çalışmaları iki ana çerçeve üzerinde yürütülmektedir. Bunlardan birincisi Türkiye'nin dört yanına dağılmış olarak yaşamlarını sürdüren Suriyeliler'in Türk vatandaşları ile birlikte mevcut eğitim sistemine dahil edilerek hizmetlere erişimleri sağlanmaktadır. Bu kapsamda bugün itibariyle yaklaşık 73 bin Suriyeli öğrenci okul öncesinden 12. sınıfa kadar Türk akranları ile birlikte eğitimlerine devam etmektedir. Resmi ve özel okullara Suriyeli öğrencilerin kabullerine devam edilmektedir. Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okullarda öğrenimlerine devam etmesi öngörülen öğrenci sayısının öğretim yılı sonuna kadar 105 binin üzerine çıkması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

İkinci uygulamanın ise Suriyeliler'in yoğunlaştığı şehirlerde ve barınma merkezlerinde çocukların kendi dillerinde ve kendi öğretmenlerinin desteği ilk yürütülen faaliyetler olduğunu kaydeden Avcı şunları söyledi:

"İlgili mevzuat çerçevesinde geçici barınma merkezlerinde ve Suriyeliler'in yoğun olarak yaşadığı bölgelerde 'geçici eğitim merkezleri' açılmaktadır. Bu merkezlerde Türk öğretmenler Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretirken, gönüllü Suriyeli öğretmenler ise diğer dersleri kendi dillerinde aktarmaktadır. 2015- 2016 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte kamplarda oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 82 bin, şehirlerde oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 155 bin Suriyeli öğrenci öğrenimlerine devam etmektedir. Bakanlığımızın öğrenci kayıtları ve yeni geçici eğitim merkezi oluşturma faaliyetleri sürmektedir. Yıl sonuna kadar 450 bin Suriyeli öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Plan ve Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement