Port Clınıc Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt'tan "Ebola" Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Port Clınıc Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt'tan "Ebola" Açıklaması

Port Clınıc Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt\'tan "Ebola" Açıklaması

Atatürk Havalimanı ve birçok havalimanında sağlık hizmeti veren Port Clinic şirketinin Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt, bir süredir gündemde olan ve toplum sağlığını tehdit eden “Ebola” virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

27.08.2014 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Havalimanı ve birçok havalimanında sağlık hizmeti veren Port Clinic şirketinin Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt, bir süredir gündemde olan ve toplum sağlığını tehdit eden "Ebola" virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Dr. İbrahim Kurt, uluslararası yolcu trafiğinin yoğun olduğu Atatürk Havalimanı'nda önlemlerin yüksek olması gerektiğini söyledi. Dr. İbrahim Kurt, " Türkiye'de toplum sağlığını ilgilendiren genel bir risk yok. Türkiye'de tespit edilmiş vaka yok ama bu özellikle Atatürk Havalimanı'nın hub (toplayıcı) özelliği kazanmasından ötürü, burada önlemlerin yüksek olması lazım. Bu vakalar ancak havayolları aracılığıyla taşınabilir. Çünkü uzak mesafelere ulaşımı havayoluyla olabiliyor" dedi.

Port Clinic Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt, 3. havalimanında yolcu sayısının büyüklüğüne paralel olarak sağlık kuruluşunun hastane boyutunda olması gerektiğini kaydederek, bu havalimanında sağlık çalışanı sayısının 500-600 kişiyi bulabileceğini belirtti. Kurt, Türkiye'nin en büyük havalimanı olacak olan İstanbul 3. havalimanında havacılıkta uzmanlaşmış bir hastanenin bulunması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu, "3. havalimanında dünyanın en büyük yolcu trafiği olan 150 milyon yolcu hedefleniyor. Burada da hem terminalin büyüklüğü hem de yolcu sayısındaki büyüklük dikkate alınırsa sunulacak sağlık hizmetinin daha kapsamlı olması gerekir. Havacılığa uzmanlaşmış hastanenin olması gerekir. Sağlık ünitesi olan hastanenin yanı sıra diğer terminallerde de daha küçük çaplı sağlık merkezleri olabilir. Benim görüşüm en az 3 yoğun bakım donanımlı ambulansın 24 saat faaliyette olması gerekir. Tahminen burada 350 personelin çalıştığını düşünürsek yeni havalimanında 500-600 sayısını öngörmek mümkün."

Ebola virüsüne Türkiye'de henüz rastlanılmamasına rağmen ihbarlar üzerine havayoluyla gelen yolculara sağlık müdahalesinde bulunan Port Clinic ekiplerinin başında bulunan Dr. Kurt, hastalığa ilişkin daha iyi bir koordinasyon çalışmasının yapılmasının önemine dikkat çekti. Kurt, havayolu şirketleri ve sağlık kuruluşları arasında ki koordinasyonun daha iyi bir düzeye çekilmesinin süreci yönetmekte daha sağlıklı olacağını belirterek " Bu tür vakalarda Sağlık Bakanlığı yetkili. Türkiye'de ki bütün hudut kapılarında da Hudut Sahiller Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimler faaliyet gösteriyorlar. Bu tür vakalarda birinci düzeyde yetkili organlar bunlar. Biz bunları destekleyici oluyoruz. Bu tür vakalar Türkiye'de ilk defa tartışılmaya başlandığı için önlemler de bu çerçevede yürüyor. Sağlık Bakanlığının kendi içinde aldığı birtakım önlemler vardı. Şimdi bu önlemler yaygınlaştırılması lazım. Üniteler arasındaki koordinasyonun biraz daha yaygınlaştırılması kanaatindeyim. Havayolu kuruluşları, yer hizmetleri, sağlık birimleri arasında iyi bir koordinasyon olursa süreç daha iyi yönetilebilir. Vakaların önceden tespit edilebilmesi çok önemli. Bulaşmanın engellenmesi gerekir. Hasta ile temas olacağı zaman hastalık şüphesi olan vakanın bilinmesi şüpheli vakanın doğru değerlendirilip, önleminin alınması lazım. Burada önlem iki türlü olabilir. Öncelikle risk altındaki gruplar var. Bunlar kabin ve sağlık personelidir. Buralardaki eğitim ve çalışmaların artırılması önemlidir. Karşılaşma ve başka yerlere taşıma riski bu personelde var. Hastalığın tedavisi mümkün olmadığı için hastalıkla karşılaşmayı, bulaşmayı kontrol altında tutmak lazım. Ön koordinasyon ve hastalık sorası koordinasyon artırılırsa daha sağlıklı yönetilebilir" dedi.

Kurt, uluslararası yolcu trafiğinin yoğun olduğu Atatürk Havalimanı'nda önlemlerin yüksek olması gerektiğini de kaydederek, "Türkiye'de toplum sağlığını ilgilendiren genel bir risk yok. Türkiye'de tespit edilmiş vaka yok ama bu özellikle Atatürk Havalimanının hub (toplayıcı ) özelliği kazanmasından ötürü, burada önlemlerin yüksek olması lazım. Bu vakalar ancak havayolları aracılığıyla taşınabilir. Çünkü uzak mesafelere ulaşımı havayoluyla olabiliyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Port Clınıc Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kurt'tan 'Ebola' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    05:28 İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, atölyenin giriş katında başladı ve hızla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda atölye kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement