Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde 20 Günde 100'ün Üzerinde Eser Çıktı - Son Dakika
Güncel

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde 20 Günde 100'ün Üzerinde Eser Çıktı

İşadamı Ahmet Şahin'e ait Sapanca Kurtköy'de göl kenarındaki 'Doğapark' adlı botanik ve hayvanat bahçesinde bu yıl 6'ncısı yapılan ve 1 Haziran'da başlayan Uluslararası 6'ncı Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde şu ana kadar 100'ün üzerinde eser ortaya çıktı.

22.06.2014 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İşadamı Ahmet Şahin'e ait Sapanca Kurtköy'de göl kenarındaki 'Doğapark' adlı botanik ve hayvanat bahçesinde bu yıl 6'ncısı yapılan ve 1 Haziran'da başlayan Uluslararası 6'ncı Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde şu ana kadar 100'ün üzerinde eser ortaya çıktı. Şu anda dünyanın en büyük ve en seçkin sanat kolonileri arasına giren Doğapark'ta yapılan eserlerin bu yıl İstanbul ve Ankara'nın dışında değer bazı büyük illerde sergilenmesi planlandı.

Şu anda dünyada sanatçıların en fazla konuştuğu sanat kolonileri arasında yerini alan, sadece bu yıl 120 sanatçının kabul edilmesine rağmen 1670 sanatçının katılma başvurusunda bulunduğu Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi'nde ressam, heykeltraş ve mozaik sanatçıları her yeni eserlere imza atıyor. Sakarya ve Sapanca ilçesinin yanı sıra Türkiye'nin de sanat dünyasında marka ismi haline gelen Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde sanatçılar çalışmalarını, içinde ceylanlar, pony atlar, lama, yaban koyunları, minyatür keçi gibi hayvanların yanı sıra flamingo, turna, tavus kuşları, yaban kazları gibi çokr sayıda kanatlı hayvanın da barındığı 'Doğapark' adlı botanik bahçesinde gerçekleştiriyor.

Genel Koordinatörlüğünü Hakan Körpi'nin, kratörlüğünü Denizhan Özer'in yaptığı sanat kolonisinin bir başka özelliğinin de, burada sandese satak konuşulması, yeni kuşak sanatçıların da ustalarla tanışması onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı bulması. Aynı szamanda kreatör olan, sanat ve doğaya olan düşkünlüğü ile de bilinen işadamı Ahmet Şahin, bir doğasever olarak göl kenarında kurduğu bu mini hayvanat ve botanik bahçesinde sanat kolonisi düzenleme fikrinin 6 yıl önce geliştiğini belirterek şunları söyledi:

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

"Doğapark'ı bir hobi olarak kurmuştuk. Sanata olan sevgim nedeniyle burada sanatçıları ağırlama fikri ortayla çıktı. Genel Koordinatörümüz Hakan Körpi ve diğer arkadaşların da yoğun çabalarıyla ilk koloniyi 6 yıl önce 20 sanatçıyla başlattık. Sanatçı sayısı az olmasına rağmen Doğapark'ın güzelliği ve burada sunulan imkanlar sanatçıları çok memnun etmiş olacak ki bir anda tüm ülkede duyuldu. Yabancı sanatçılar da kendi ülkelerinde burayı anlattılar. İkinci ve üçüncü yıllarda hem yurt içinden, hem yurt dışından katılım için çok miktarda başvuru gelince seçici kurul oluşturduk. Altıncı yılımızda, dünyanın çeşitli ülkelerinden 1670 katılım başvurusu geldi. Tüm imkanları zorlayarak 120 sanatçıyı davet edebildik. Bu sayı bile, Portakal çiçeği Sanat Kolonisi'nin şu anda dünyanın en büyük kolonisi ünvanını elde etmeye yetiyor. Buraya gelen yerli ve yabancı sanatçıların hepsi, bu büyüklükte ve böyle güzel bir ortamda çalışmadıklarını söylüyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor."

Şu ana kadar sanatçıların 100'ün üzerinde eser ortaya çıkardığı Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne katılan sanatçıların tuval, bolya, fırça ve diğer tüm malzemeleri ve konaklama masrafları Ahmet şahin tarafından karşılanıyor. Burada ortaya çıkan eserler ise İstanbul ve Ankara'da sergilenecek. Bu yıl bu illerin dışında bazı büyük illerde de sergilenmesi için çalışma başlatıldı. Koloniye katılan sanatçılardan Süleyman Erdal, burasının ününü çok duyduğunu ancak bu yıl davet aldığında çok mutlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti;

"20 yıldır resim yapıyorum. Kendimi en iyi resimle ifade edebiliyorum. Burası çok keyifli bir ortam. sanatçılar Birbirlerinden etkileniyor, bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Tamamen içiçe sanata konsantre olmuş günler geçiriyoruz."

Ayşenur Köksal ise, 6 günden bu yana burada olduğunu ve tek eser yaptığını belirtirken bunun büyük bir çalışma olduğunu belirterek, "Burası muhteşem bir ortam. Şehrin gürültüsünden kurtulmuş olduk" diyerek mutluluğunu bile getirdi. Asuman Türegün ise İzmitten geldiğini, uzun süredir bu  koloniye gelmeyi hayal ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"Çok güzel bir ortam var. Dünyanın dört yenrinden gelen sanatçılar var. Burada olmaktan ve burada resim yapmaktan çok mutluyum."

Ankara'dan katılan Ayşegül Poraya, yurt dışında da koloni çalışmalarına katılmasına rağmen buradaki doğal ortamın mükemmel olduğunu söyledi. Poraya, "Çok güzel bir çalışma güzel bir organizasyon farklı ülkelerden gelen sanatçılar da var, paylaşımlarda buluyuyoruz" diye konuştu.

Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Seyit Bozdoğan da ilk kez davet aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada sanat için mükemmel bir ortam var. Resim yaparken herhangi bir kısıtlama yok. İstediğiniz kadar resim yapabilir istediğin kadar tuval kullanabiliyorsun. Hatta saçmalayabilecek kadar çalışma yapsa bile istediğini yapabiliyorsun. Türkişye'de devletin yapamadığını kurumlar yapıyor. Ahmet Şahin bey de sanat için mükemmel bir ortam yaratmış. Burası uluslararası ilişkiler açısından da çok önemli. Bu gibi etkinliklere ve ortamlara ihtiyaç var." - Sapancasakarya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nde 20 Günde 100'ün Üzerinde Eser Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement