Poseidon Çayırlarının Yüzde 40'ı Yok Oldu - Son Dakika
Güncel

Poseidon Çayırlarının Yüzde 40'ı Yok Oldu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Marmaris Körfezi, - Araştırma ekibinin deniz dibi çalışmaları, - Marmaris Belediye Başkanı Acar'ın açıklamaları, - Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek'in açıklamaları, Marmaris Körfezi'ndeki Poseidon çayırlarının yüzde 40'ı yok oldu- Marmaris Körfezi'nde yapılan araştırmada, tehdit altındaki türler arasında kabul edilen Poseidon çayırlarının yüzde 40'ının yok olduğu tespit edildi Marmaris Körfezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, denizdeki canlıların en önemli oksijen kaynağı olan Poseidon çayırlarının son 30 yılda yaklaşık yüzde 40'ının yok olduğu belirlendi.

21.11.2015 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Marmaris Körfezi, - Araştırma ekibinin deniz dibi çalışmaları, - Marmaris Belediye Başkanı Acar'ın açıklamaları, - Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek'in açıklamaları, Marmaris Körfezi'ndeki Poseidon çayırlarının yüzde 40'ı yok oldu- Marmaris Körfezi'nde yapılan araştırmada, tehdit altındaki türler arasında kabul edilen Poseidon çayırlarının yüzde 40'ının yok olduğu tespit edildi Marmaris Körfezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, denizdeki canlıların en önemli oksijen kaynağı olan Poseidon çayırlarının son 30 yılda yaklaşık yüzde 40'ının yok olduğu belirlendi. Marmaris Belediyesince körfezdeki Poseidon deniz çayırlarının durumunun tespiti ve korunması için alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsüne araştırma yaptırıldı.Enstitünün uzman ekibinin yaklaşık 7 ay süren çalışmasında 137 istasyonda yapılan 40 dalışta, foto kuadrat görüntüleri, oşinografik ölçümler, yandan taramalı sonar ve coğrafi bilgi sistemleri kullanıldı. - "Erozyon ve teknelerin attığı çıpalar deniz çayırlarına zarar veriyor"Araştırmanın tamamlanmasının ardından Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve incelemelerde bulunan uzman ekip, Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gazetecilere sonuç raporu hakkında bilgi verdi. Körfezin, turizm şehri Marmaris'in en önemli doğal zenginliği olduğunu belirten Acar, araştırma sonuçlarına göre erozyon ve teknelerin attığı çıpaların deniz çayırlarına zarar verdiğini vurguladı. Acar, erozyonu önlemek için derelerin önüne kum havuzları yapacaklarını, denize daha az çıpa bırakılmasını sağlamak için de yat limanı bölgesinde hayata geçirdikleri tonoz sistemini körfezin diğer yerlerine de koymayı planladıklarını bildirdi. - "Çayırların yüzde 40'ı kaybedildi" Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, deniz çayırlarının bulunduğu yerlerde serbest demirlemenin durdurulmasının gerektiğini söyledi. Özel yatlar ve turistik teknelerin Poseidon çayırı bulunan bölgelerde tonozlara bağlanması gerektiğinin altını çizen Yüksek, "Düzenli ve geniş kapsamlı izleme çalışmaları, Marmaris Körfezi'nde doğal hayatı tehdit eden etkenlere yönelik alınacak kararların bilimsel veriler ışığında yapılmasına katkı sağlayacak" dedi. Araştırmanın sonuç raporunda, Akdeniz Havzası'nın endemik bir deniz çayırı türü olan Poseidon çayırlarının, Uluslararası Doğa Koruma Birliğince tehdit altındaki türler statüsüne alındığı belirtildi.Raporda, "denizlerin ormanı" olarak nitelenen bu önemli türün, Marmaris Körfezi'ndeki dağılımının son 30 yılda kısmen doğal nedenlerle de olsa çoğunlukla insan etkisiyle yaklaşık yüzde 40 oranında kaybedildiği vurgulandı.Raporda, körfezde 1,56 kilometre karelik alanda dağılım gösteren deniz çayırlarının korunması için risk haritası oluşturulduğu kaydedildi.

Poseidon Çayırlarının Yüzde 40\'ı Yok Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Poseidon Çayırlarının Yüzde 40'ı Yok Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da 750 adet uyuşturucu hap ele geçirildi
    13:35 Erzincan'da 750 adet uyuşturucu hap ele geçirildi

    Erzincan'da, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, B.E. isimli şahıstan 750 adet sentetik ecza maddesi ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Aksaray'da Turizm Haftası kapsamında Ihlara Vadisi Yürüyüşü düzenlendi
    13:33 Aksaray'da Turizm Haftası kapsamında Ihlara Vadisi Yürüyüşü düzenlendi

    Aksaray'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve protokol üyeleri Ihlara Vadisi'nde yürüyüş düzenledi. Kumbuzoğlu, Ihlara Vadisi'nin Aksaray turizminin göz bebeği olduğunu belirterek, yılda 700 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini ve yeni hedeflerinin yılda 2,5 milyon turist ağırlamak olduğunu söyledi.

  • MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı
    13:32 MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimlerinin yeniden yapılması kararıyla ilgili olarak CHP Milletvekili Aşkın Genç'i eleştirdi. Ersoy, haksızlık ve usulsüzlüklerin olduğunu belirterek, milletin iradesine sahip çıktıklarını söyledi.

  • Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu
    13:30 Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu

    Zonguldak'ta öğlen saatlerinde Kadırga rampasında uzun araç kaldı. Tırın rampada kalması nedeniyle kent merkezinden Kadırga rampasına kadar uzun araç kuyruğu oluştu. Trafikte kalan araçlar tepki gösterdi ve tırın kurtarma çalışmaları başladı.

  • Antalya'da Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
    13:29 Antalya'da Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

    Antalya'da yarın yapılacak Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası'nın basın toplantısı Dokuma Park'ta gerçekleştirildi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, World Athletics (WA) Üst Yöneticisi Jon Ridgeon, Robert Korzeniowsk ve milli atletlerin katıldığı toplantıda, organizasyonun önemi vurgulandı ve başarı dilekleri iletildi.


Advertisement