Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Haberleşme sektörünün önemli bir bileşenini oluşturan posta sektöründe serbestleşme konusunda nihai adımı bugün atıyoruz" "Posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açılması ve özel kesimdeki işletmecilere yetkilendirme belgesi verilmesi, bu.

14.11.2014 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Haberleşme sektörünün önemli bir bileşenini oluşturan posta sektöründe serbestleşme konusunda nihai adımı bugün atıyoruz" dedi.

Elvan, Bakanlık konferans salonunda düzenlenen Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni'nde, Türkiye'de iş ve hizmet üretme konusunun uzun zaman devletin tekelinde olduğunu söyledi.

Süreç içinde sosyal ve ekonomik altyapının oluştuğunu, Türk özel sektörünün devletin pek çok hizmetini yapabilecek yetkinliğe ulaştığını belirten Elvan, "Türkiye'nin bugün yakaladığı gelişme ve kalkınma ivmesinde pek çok alanda gerçekleştirilen serbestleştirme düzenlemelerinin etkisi vardır. Özellikle bilişim ve haberleşme sektöründe yapılan serbestleşme sayesinde son 10 yılda ülkemiz gerek sosyo-ekonomik alanda gerekse dünyayla bütünleşme ve yenilikçilik anlamında baş döndürücü bir gelişme göstermiştir" diye konuştu.

Bakan Elvan, haberleşme sektörünün önemli bileşenini oluşturan posta sektöründe de serbestleşme konusunda nihai adımın bugün atıldığını ifade etti.

"Nerede rekabet ortamı var, orada başarı var, yüksek performans var, üretkenlik var" diyen Elvan, posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açılması ve özel kesimdeki işletmecilere yetkilendirme belgesi verilmesinin bu sektörün önünü daha da açacağını ve güçlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Havacılık sektöründe serbestleşmeye gidilmesiyle THY'nin ve sektöre yeni giren havayolu işletmecilerinin güçlendiğine işarete eden Elvan, posta hizmetleri sektöründe de aynı gelişmenin süratle sağlanacağına inandığını dile getirdi.

Teknolojik gelişmelerin en yoğun hissedildiği alanların başında haberleşme sektörünün geldiğini anlatan Elvan, teknolojik gelişmeler, ekonomi politikalarının değişmesi ve küreselleşme sonucu yaşanan ekonomik dönüşümün posta sektörünün de aralarında olduğu altyapı sektörlerinde serbestleşme sürecini hızlandırdığını kaydetti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de posta sektörünün özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme gösterdiğini dile getiren Elvan, etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının oluşturulmasının tüketiciler ile sektörün ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasının AB'ye uyumun sağlanması amacıyla yasal düzenleme yapıldığını anlattı.

Demokratikleşmenin sadece siyasi alanda olan bir şey olmadığına dikkati çeken Elvan, "Üretim tüketim ilişkisinin, hizmet alan ve hizmet veren kesimler arasındaki ilişkinin, aynı alanda hizmet verenler arasındaki ilişkinin eşitlikçi ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulması da sosyo-ekonomik anlamda demokratikleşmedir. Bugün attığımız adım bir anlamda posta sektörünün demokratikleşmesi adımıdır" diye konuştu.

Elvan, daha sonra yetkilendirme sürecini tamamlayan şirketleri tebrik etti.

"Bazı hizmetler posta taşımacılığının önemini artırdı"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer bugün itibariyle Türkiye'de genişbant abone sayısının 40 milyonu aştığını söyledi.

Bilişim sektörünün her yıl ortalama yüzde 11-13 büyürken, e-ticaret hacminin yüzde 35-40 üstünde büyüdüğünü vurgulayan Acarer, "2050'de toplam ticaret içinde e-ticaretin payının yüzde 90'ı aşacağı hesaplanıyor. Son yıllarda özellikle e-ticaretin yaygınlaşmasıyla posta ve kargo hizmetlerinin önemi de arttı" dedi.

Posta Hizmetleri Kanunu ile BTK'nın görev sahasının genişlediğini kaydeden Acarer, ikincil düzenleme çalışmalarının ardından yetki belgesi almak isteyen şirketlerin Kuruma başvurmaya başladığını anlattı.

PTT AŞ ile Kurum arasında 22 Temmuz'da görev sözleşmesi imzalanarak, PTT'nin posta hizmetlerini sunmak üzere hak ve yükümlülüklerinin belirlendiğini ifade eden Acarer, yetki belgesi başvuru sürecinin bugün itibariyle tamamlandığını dile getirdi.

Yetki belgesi alan hizmet sağlayıcıların posta tekeli dışında kalan tüm posta hizmetlerini verebileceklerini belirten Acarer, posta sektöründe yetkilendirme faaliyetlerinin devam edeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Elvan, yetki belgesi almaya hak kazanan 7 hizmet sağlayıcısına belgelerini verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement