Prof. Dr. Emin Barın Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Prof. Dr. Emin Barın Anıldı

Türk grafik sanatının duayen isimlerinden merhum Prof. Emin Barın, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde (FSMVÜ) anıldı.

07.04.2016 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk grafik sanatının duayen isimlerinden merhum Prof. Emin Barın, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde (FSMVÜ) anıldı.

Kandilli Yerleşkesi'nde gerçekleşen etkinlikte AA muhabirine açıklamada bulunan FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, üniversite olarak 2010 yılından beri her yıl Türk sanatına emek vermiş ustaları andıklarını belirterek, "Emin Barın Hoca, Anadolu'dan İstanbul'a gelerek geleneksel sanatla modern sanatı birleştirerek yeni açılımlar gerçekleştirmiştir. Grafik sanatının imkanlarını Hat estetiğiyle yan yana getirerek sanata yeni bir bakış açısı getirmiştir. Bu yönüyle asla unutulmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ölünceye kadar beraber yaşadık, çalıştık"

Emin Barın'ın öğrencilerinden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Hattat İslam Seçen de, Barın'ın dünya çapında eserler ortaya koyduğunu aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Emin Barın hocayı şu anda bu yaşta anca anlayabiliyoruz. Keşke gençliğimizde de bu denli anlayabilseydik. Biz de o zirveye ulaşabilirdik. O, sadece sanat da değil hayatın tüm alanlarında iyi biriydi. Ölünceye kadar beraber yaşadık, çalıştık. Onun atölyesinde çalıştık. O atölye beni adam etti. Grafik açısından hem Arabi hem Latin yapabiliyordu. Türkiye'de ondan başka iki alfabeyi çalışan bir hoca görmedik."

Prof. Dr. Emin Barın'ın aynı zamanda restoratör olduğuna değinen Seçen, "Emin Barın bize büyük bir sanat bıraktı. Kolumuza bilezik geçirdi. Biz o sanata doyamıyoruz. O bambaşka bir adamdı. Keşke daha çok yaşasaydı. İstifade edebilseydik." dedi.

" Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kaligrafı Emin Barın'dır"

Hattat Etem Çalışkan ise Hat ile ilgili bildiği her şeyi Prof. Dr. Emin Barın'dan öğrendiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Sanatçı terbiyesi, insan ahlakını hocamdan öğrendim. Ben Emin hocayı kendime bir yol olarak seçtim. Hocamız bizden hem Hat hem kaligraf yazmamızı isterdi. Ben her yazımı hocama gösterirdim. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kaligrafı Emin Barın'dır. Onun ilk öğrencisi olmaktan iftihar ediyorum. Emin hocayla okula başladığımdan ahiret kapısına uğurlayana kadar beraberdik. Onu hep saygı ve hürmetle anacağım."

FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı'nın başkanlığında, Prof. İlhami Turan, İslam Seçen, Ethem Çalışkan, Yrd. Doç. Dr. M. Savaş Çevik ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Taşcı'nın yer aldığı bir panel düzenlendi.

Etkinlikte, Prof. Barın'ın eserlerinden oluşan sergi de sanatseverlerle buluştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Prof. Dr. Emin Barın Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement