Prof. Dr. Erdoğan: Osmangazi Bölge Ekonomisini Uçurur - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Erdoğan: Osmangazi Bölge Ekonomisini Uçurur

Prof. Dr. Erdoğan: Osmangazi Bölge Ekonomisini Uçurur

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın dün açtığı Osmangazi Köprüsü'nün bölge ekonomisine katkısının büyük olacağını belirtti.

02.07.2016 18:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın dün açtığı Osmangazi Köprüsü'nün bölge ekonomisine katkısının büyük olacağını belirtti.

Bodrum Yalıkavak'ta tatil yapan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nü değerlendirdi. Prof. Dr. Erdoğan, Gebze- İzmir Otoyolu Projesi dahilinde Marmara Denizi'nin doğusunda İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova'nın Hersek Burnu'nu bağlayan köprünün sadece geçişlerle sürücülere değil bölge ekonomisine de çok büyük katkı ve yararları olacağını belirtti. Köprünün ülke ekonomik imajına katkısının büyük olduğunu ve Türkiye'nin bu yatırım hamlelerinin tüm dünyada dikkatle izlendiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye'nin imajına ciddi katkıda sağlayan bu projede emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. Türkiye ekonomisini makro yani bir bütün olarak düşündüğünüzde en önemli sıkıntılarımızdan birisi kalkınmak. Büyüyelim ama büyüme kalkınmaya da katkı sağlasın. İşte bu tip projeler olmadan hem büyümek, hem de kalkınmayı sağlamak çok güçtür. Bunun farkında olan Ulaştırma Bakanlığı özellikle 2003-2004 yıllarından itibaren yaptığı hamleler ve ulaştırma şuralarıyla çok ciddi desteklemiştir. Özellikle son yapılan 2013 şurasında 2023'e yönelik hedeflerde net olarak ortaya çıkan hususlardan birisidir ki Türkiye'nin ekonomik gravitesinin ağırlık merkezlerinin yayılması gerekiyor. Çok fazla Bozüyük, Gebze arasına konsantre olan bu yoğunluğu biraz daha dağıtmak gerekir ve oraların yükünü rahatlatmak lazımdı. Bu proje ile bu konuda gerçekten büyük bir hamle yapıldığı görüşündeyim" dedi.

"BU TÜR PROJELER BÜYÜMEYİ ARTTIRIR" YORUMU

"Bugün yıllık 1 trilyon dolara yakın bir ekonomi ifade eden bir Türkiye, dünyada ilk 10 hedefine girmek istiyorsa oraya bu tip projelerle adım atacaktır" diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Erdoğan, "Yani milli gelirimizdeki büyük hamlelerin bu ve benzeri projeler ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye ekonomisinde ihracatın en önemli payı, Marmara'nın doğusu diyebileceğimiz Kocaeli'ye doğru olan bölgedir. Yüzde 15-20'e yakın ihracat payı bu bölgeye aittir. Onun dışında Avrupa'dan geçen tüm TIR'lar, tüm gemi hareketleri İstanbul- Marmara hareketini gösterir. Bu açıdan baktığınızda sadece bu proje değil bunu tamamlayacak olan ve önümüzdeki günlerde de etkisini görecek olduğumuz 'Ro-ro' projeleri devreye girecektir. Diğer taraftanda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın vurguladığı 1915 Çanakkale köprüsünün devreye girmesi, Türkiye ekonomisinin Avrupa'dan Anadolu'ya ilişkisini arttıracaktır. ve maliyetleri çok ciddi düşürürken, verimliliği ve sürekliliği daha fazla sağlayacağından ülke ekonomisinin topyekün büyüme hızını artıracaktır. Yani şu anda yüzde 5'lerin altında kalkmış Türkiye ekonomisi, büyüme hızında bu tip projelerle yüzde 6-7'lere çıkabileceğimize inanıyorum" dedi.

ÜCRET İÇİN "MAKUL BİR RAKAMDIR"

Köprü ücretine de değinen Erdoğan, "Şu anda mevcut köprü geçişleri dikkate alındığında, aynı zamanda karadan dolanıp 50 kilometre yol yapsam, sonra 2 saat dolaşıpta Gebze Orhangazi'yi geçsem mi yoksa sadece buradan köprüden mi geçsem? şeklindeki bir hesap veya diğer ülkelerde bu ne kadardır diye baktığımızda, yatırım bedeli de dikkate alınarak 25 dolar+ KDV yani 89 lira civarında olması rasyonel diye düşünüyorum. Ekonomik hesaplamalara göre bu rakam son derece makuldür. Ben 35 dolar+yüzde 18 KDV yerine, 25 dolar+yüzde 8 KDV bence çok daha makul bir rakamdır ve vatandaşlarımız içinde hayırlı bir karardır diye düşünüyorum. Toplam maliyeti 6 milyar dolar olan köprüden ortalama 60 -70 bin aracın geçmesini hesaplanırsa, 25 doların uygun olduğu görülür. Şöyle ki takribi 1 milyar dolarlık yıllık kazançla amortismanı değerine de koyarsan burası 8-10 milyar dolarlık bir yatırım eder. Önemli olan konulardan biri de ülkemize kazandırdığımız bu yatırımların ileri ki dönemlerde halka arz edilmesi halkın ortak edilmesini sağlayacak girişimlerdir. Bu yöndede çalışmaların devam ettiğini biliyoruz" dedi.

YATIRIMLAR ANADOLU'YA DOĞRU YAYILACAK

Sadece Gebze- Tuzla bölgesinde 20 civarında OSB'nun bulunduğuna değinen Prof. Dr. Erdoğan, "Bir de bunlarla bağlantılı 13 tane OSB var. Bunlar o kadar yoruldular ki, köprünün etkisi Yalova ve Anadolu'yla doğru sanayinin yayılmasını sağlayacak. Yeni OSB'ler açılacak. Yeni istihdam alanları ortaya çıkacak. ve lojistik sayesinde girdi maliyetlerinde düşüşler sağlanacağı için ikincil gibi görünen ama ekonominin olmazsa olmazı rekabet ortamı yaratılacak. Bununla birlikte çok daha başarılı müteşebbisler ve çok daha başarılı yatırımları yapılma fırsatı doğacak. ve Türkiye'nin refah yüzeyi gelir dağılımı dengesi açısından da en uygun seviyeye doğru ilerleyecek" dedi.

ŞİRKET 19 YIL İŞLETECEK

Köprünün yap-işlet- devret modeliyle yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Planlanandan daha kısa sürede bitirildi. 19 yıl gibi bir süre işletilecek. Yani bu dönemde işletme süresinde yapımcı tarafından gelir elde edilmiş olacak. Yatırım bedeli takribi olarak hem yapımcıya verilen hem de finansmanla ilgili tüm maliyetleri dahil ettiğinizde 8 milyar doları bulan bir yatırımı konuşuyoruz. Türkiye bu konuda Avrupa'da Dünya'da sayılı bir yatırım projesini gerçekleştirmiştir" dedi.

- Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Erdoğan: Osmangazi Bölge Ekonomisini Uçurur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement