Prof. Dr. Hacıoğlu: Turizm Sektörünün 800 Bin Eğitilmiş Personele İhtiyaç Var - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Hacıoğlu: Turizm Sektörünün 800 Bin Eğitilmiş Personele İhtiyaç Var

Prof. Dr. Hacıoğlu: Turizm Sektörünün 800 Bin Eğitilmiş Personele İhtiyaç Var

Bursa'da konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, turizm sektöründe belli bir standardın olması ve bu alandaki personelin mesleki yeterliliğe sahip olması gerektiğini söyledi.

16.10.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, turizm sektöründe belli bir standardın olması ve bu alandaki personelin mesleki yeterliliğe sahip olması gerektiğini söyledi. "Her gün yeni bir üniversitesi açılıyor ancak turizm sektörünün 800 bin eğitilmiş personele ihtiyaç var" diyen Prof. Dr. Hacıoğlu, "Her gün 4 yıllık okul açmak ile bu olmaz. Mezun olan öğrenci mutfağı bilmiyor, check-in bilmiyor. Şimdi mesleki yeterlilik kurumu kuruldu. 36 sektör kurumda ele alınacak. Bu sektörlerden birisi de turizm sektörü. Sektörde ulusal meslek standartlarını belirliyoruz. Özel işletmelerde sertifika almamış kişi çalışmayacak" dedi.

Bursa ve Yalova'daki otel, restoran ve ilgili turizm sektörü temsilcileri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koordinasyonu'nda Bursa'da bir araya geldi. Marigold Otel'de düzenlenen toplantıda sektörün eksik ve geliştirilmesi yönünde toplantılar yapıldı. Düzenlenen toplantılar kapsamında konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Türkiye'nin turizm sektöründe İspanya'nın gerisinde yer aldığını belirterek İspanya'daki 360 okuldan sadece bir tanesinin devlet okulu olduğunu bu nedenle sektörün ihtiyacına yönelik öğrenci yetiştirildiğini kaydetti.

Türkiye turizm sektörünün 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedefinin bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hacıoğlu, "Her gün yeni bir üniversitesi açılıyor ancak turizm sektörünün 800 bin eğitilmiş personele ihtiyaç var. Her gün 4 yıllık okul açmak ile bu olmaz. Mezun olan öğrenci mutfağı bilmiyor, check-in bilmiyor. Şimdi mesleki yeterlilik kurumu kuruldu. 36 sektör kurumda ele alınacak. Bu sektörlerden birisi de turizm sektörü. Sektörde ulusal meslek standartlarını belirliyoruz. Özel işletmelerde sertifika almamış kişi çalışmayacak" dedi.

Turizm sektöründeki standartların belirlendiğini yineleyen Prof. Dr. Hacıoğlu, "Şu an biz bunları AB istediği için yapıyoruz. Ancak benim derdim AB değil, işletme ve insanlar daha önemli. Otel 5 yıldızlı, çalışan insanlar 5 yıldızlı mı? Bu iş, insanlarla oluyor. Dolayısıyla iş göreni yetiştireceğiz. Bu konuda THY'yi örnek gösterebiliriz. Avrupa'da en iyi hizmet veren havayolu şirketi. Bunu gururla söylüyorum" diye konuştu.

'ÇOĞU REHBER GEÇERLİLİĞE SAHİP DEĞİL'

Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, "Öğrenciler üniversitelerde eğitim alıyor. 4 sene yabancı dil öğreniyor. Geçenlerde sınav yaptılar, başarı oranı yüzde 10'da kaldı. Çoğu rehber geçerliliğe sahip değil. 1988'lerde dünyada turizm sektöründe 20'nci sıralardaydık, şu anda 6'ncı sıradayız. Personel sıkıntımız var. Rekabet edebilmemiz için bilgili, becerikli, yetenekli, dil bilen personeli ihtiyacımız var" dedi. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Hacıoğlu: Turizm Sektörünün 800 Bin Eğitilmiş Personele İhtiyaç Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement