Prof. Dr. Mehmet Özhanlı: Fitreleri Arkeolojik Kazılara Verin - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Mehmet Özhanlı: Fitreleri Arkeolojik Kazılara Verin

Prof. Dr. Mehmet Özhanlı: Fitreleri Arkeolojik Kazılara Verin

Pisidia Antiocheia Antik Kentinde 8 yıldır kazı başkanı olarak görev yapan Mehmet Özhanlı, fitrelerin arkeolojik çalışmalara katkı sağlamak için verilmesini istedi.

09.07.2015 14:16  Güncelleme: 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde 8 yıldır kazı başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, fitrelerin arkeolojik çalışmalara katkı sağlamak için verilmesini istedi.

2008 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) adına kazı çalışmalarını yürüten SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, 67 hektarlık Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde bugüne kadar sadece yüzde 5'lik alanın kazıldığını söyledi. Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitenin sağladığı kaynaklarla yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Özhanlı, "Üzülerek ifade etmek istiyorum ki böylesi önemli bir arkeolojik kente karşı Isparta ve yöre halkı oldukça duyarsız. Daha burayı bilmeyen insanlarımız var, hatta hiç gelmeyenler var. Halbuki Isparta maddi anlamda oldukça zengin bir kent ve Türkiye'nin yaşanabilir üçüncü kenti. Şayet buraya halktan yardım yapılsa bütün yıl kazı çalışmalarımız devam eder ve kent daha çabuk ayağa kalkar ya da kazılmış alanlarda konservasyon çalışmaları yapabiliriz. Kısıtlı ödeneklerle bunu yapmak imkansız" dedi.

YARDIM GELECEK NESİLLERE DÖNER

Türkiye genelinde Müslümanların fitrelerini arkeolojik kazılar için verebileceğini kaydeden Prof. Dr. Özhanlı, "Gönüllerinden koptuğu kadar fitrelerini bu kente verdikleri zaman ya da kazılara yardım ettiklerinde burası onların çocuklarına ve daha sonra gelecek nesillere tekrar ekonomik olarak geri dönecektir. Çünkü bu tür kentlerin açılması yerel turizmle birlikte turizmi canlandıracak ve başka bir ekonomi oluşturacaktır. Onun için buradaki çalışmalarda ilimizde yaşayan herkesin en küçük birimine kadar sağlayacakları katkılar, ülkemiz için, ülkemizin geleceği için tabi ki tarihi eserler için oldukça önemlidir. Bundan dolayı böyle bir teklifimiz var. Eğer yardım ederlerse biz onu iş olarak geri dönüştüreceğiz, ekonomik olarak tekrar Isparta'ya kazandıracağız" diye konuştu.

BU YILKİ ÖDENEK 100 BİN TL

Bakanlığın bu yılki kazılar için 100 bin lira ödenek ayırdığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kazı çalışmalarında 30'u arkeoloji bölümü öğrencisi olmak üzere 40 kişinin çalıştığını, bu ödeneğin ise işçi sigortalarıyla birlikte sadece 2 aylık bir süreye yettiğini aktardı.

HIRİSTİYANLIĞIN DOĞDUĞU KENT OLARAK BİLİNİYOR

Roma ve Bizanslılara ev sahipliği yapan Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Hz. İsa'nın havarilerinden Saint Paul'un Efes'ten gelerek ilk vaazını verdiği ve Hıristiyanlığı tebliğ ettiği kent olması dolayısıyla Hıristiyanlar için önem arz ediyor. Kentin MS 7'nci yüzyılda Arap akınları sonucu yakılarak talan edildiği biliniyor. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Mehmet Özhanlı: Fitreleri Arkeolojik Kazılara Verin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement