Kurban Kesilirken Gözleri Kapalı ve Karnı Aç Olmalıdır - Son Dakika
Güncel

Kurban Kesilirken Gözleri Kapalı ve Karnı Aç Olmalıdır

Kurban Kesilirken Gözleri Kapalı ve Karnı Aç Olmalıdır

İstanbul Büyükçekmece Belediyesi, yaklaşan kurban bayramı öncesi 'Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı Eğitimi' düzenledi.

25.09.2014 17:56  Güncelleme: 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükçekmece Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 'Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı Eğitimi' düzenledi. Vatandaşlara kurban kesimi hakkında bilgiler veren İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin, "Kurban kesilirken gözleri kapalı ve karnı aç olmalıdır" dedi.

Büyükçekmece Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kesim konusunda bilgilendirmek için "Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı Eğitimi" düzenledi. Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitime konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin katıldı. Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği eğitimde Büyükçekmece Belediyesi Proje Danışmanı Coşkun Kaynak da Kurban Bayramı'nın maneviyatı, kurbanlık satın alırken nelere dikkat edileceği, kurban kesiminde yapılacak işlemler gibi bilgiler verdi. Kurbanlıkların koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olabileceğini söyleyen Kaynak, "Bir hayvanın kurban olabilmesi için hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati için şarttır. Aynı zamanda kurbanın kuyruğu tam olmalı, memesi kurumuş olmamalı, kulak, boyun ve burun kesilmemiş olmamalı, kör olmamalı, dişi ve dili sağlam olmalı, sakat olmamalı" dedi.

Bayramda ve öncesinde oluşabilecek olumsuz olayları fotoğraflar şeklinde sunum yaparken gösteren İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin, geçmiş yıllarda kurban satışı istatistiklerini açıkladı. Çetin, Türkiye'de büyükbaş hayvanın küçükbaş hayvana göre daha çok satıldığını söyledi.

"ÇEŞİTLİ OYUNLARA ALDANMAYIN"

Hayvanlarda çeşitli hastalıkların oluşabileceğini, bu yüzden de kurbanlık alırken çok dikkat edilmesi gerekildiğini belirten Ömer Çetin, "Kurbanlık hayvan veteriner hekim tarafından muayeneleri yapılması gerekiyor. Bir yaşındaki hayvanı kurbanda satabilmek için de önde bulunan iki dişini kerpetenle çekebiliyorlar. Böylece hayvan sahibi benim hayvanım 2 buçuk 3 yaşında kurban edilebilir diyor. Bu tür oyunlara aldanmayın" ifadelerini kullandı. Çetin, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması için de hayvan pasaportu ve hayvan nakil belgelerinin olması gerektiğini söyledi.

Kurbanlığı keserken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Prof. Dr. Ömer Çetin, "Kurbanlıkları kesmeden önce dinlendirilmesi çok önemli. Bu yüzden kurbanlığın gözleri bağlanması gerekiyor. Kurbanlık stres altında kesilirse etleri olgunlaşmıyor, aramalı olmuyor" şeklinde konuştu. Çetin, kurbanlık hayvanın tok kesilmemesi gerekildiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan bayramın 1'inci günü Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'nde kurbanlıkların paylaşılması için 14.00-16.00 saatleri arasında 'Kurban Bayramı Paylaşma Programı' düzenlenecek. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurban Kesilirken Gözleri Kapalı ve Karnı Aç Olmalıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement