Prof. Dr. Saim Yeprem: "Doğu'daki Gençler Çatışmaya Hazır Hale Getiriliyor" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Saim Yeprem: "Doğu'daki Gençler Çatışmaya Hazır Hale Getiriliyor"

Prof. Dr. Saim Yeprem: "Doğu\'daki Gençler Çatışmaya Hazır Hale Getiriliyor"

TARMER Müdürü Prof. Dr. Saim Yeprem, PKK’nın gençlik yapılanması olan YDG-H saflarında çatışmalara giren ve her geçen gün radikalleşen 15-25 yaş aralığındaki gençlerle ilgili olarak, “Doğu’daki fakir ailelerin çocukları, siyasi ve maddi sebeplerle kandırılarak çatışmaya hazır bir kitle haline getiriliyor” dedi.

14.01.2016 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TARMER Müdürü Prof. Dr. Saim Yeprem, PKK'nın gençlik yapılanması olan YDG-H saflarında çatışmalara giren ve her geçen gün radikalleşen 15-25 yaş aralığındaki gençlerle ilgili olarak, "Doğu'daki fakir ailelerin çocukları, siyasi ve maddi sebeplerle kandırılarak çatışmaya hazır bir kitle haline getiriliyor" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) tarafından düzenlenen 'Şiddet Sarmalında; Din, İdeoloji ve Gençlik Çalıştayı'nda, İslam dünyasında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkilemeye başlayan terör hareketlerinin kökenleri, meşruiyet arayışları ve kendini haklılaştırma biçimleri ele alındı. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan ve şiddeti her geçen gün artan çatışmaların da değerlendirildiği çalıştayda, PKK'nın yönlendirmesiyle aktif çatışmalara giren 15-25 yaş arasındaki genç neslin, geçmiş nesillere nazaran çok daha radikal ve diyaloğa kapalı olduğu vurgulandı. PKK'nın gençlik yapılanması olan YDG-H'nin büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten TARMER Müdürü Prof. Dr. Saim Yeprem, "Çatışma ortamına sokulacak gençler belirlenirken birtakım kriterler uygulanıyor. Doğu'daki fakir ailelerin çocuklarını kendileri için eğiterek çatışma ortamına hazırlıyorlar. Bu gençler, maddi ve manevi doyumlar sağlamak gibi vaatlerle kandırılıyor. Gençlerin, uygun forma getirilmesi için ciddi eğitimler uygulanıyor. Ardından psikolojik tedbirler, ilaçlar ve beyin yıkama metotlarına maruz kalıyorlar. Bu karmaşık formüllerle çatışma ortamına hazır bir genç kitlesi oluşturuluyor. Bu gençleri; inanç, ideoloji ve dini dayanaklardan ziyade siyasi ve maddi saiklerle kandırarak kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Türkiye'nin gündeminde olan ve İslam alemini ciddi şekilde yaralayan bir konuyu ele aldıklarını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Üniversiteler, sahip oldukları potansiyeli halkın hizmetine sunuyorsa bir anlam ifade eder. Bu açıdan TARMER, toplumsal konulara parmak basacak çalışmalara önderlik ediyor. Türkiye'nin de gündeminde olan ve İslam alemini ciddi şekilde yaralayan bir konuyu ele alıyoruz" dedi. Rektör Prof. Dr. Yadigar İzmirli ise "Üniversitelerin toplumun kültürel değerleri ile manevi mirasını yaşatan ve geleceğe şekil veren eğitim, kültür ve araştırma yuvaları olduğu gerçeğinden hareket ediyoruz. Bu nedenle toplumsal meselelerin masaya yatırılmasında büyük bir titizlik gösteriyoruz. TARMER'in kuruluşunda da bu düşünce büyük rol oynadı" dedi.

KONUNUN TARAFLARI BİR ARADA

Dinin gençler üzerindeki etkisinin masaya yatırıldığı çalıştayda konunun tüm tarafları bir araya geldi. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli'nin hazır bulunduğu çalıştaya, Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Necdet Subaşı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Eski Müsteşarı Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran, Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, TARMER Müdürü Prof. Dr. Saim Yeprem, TARMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vildan Gülpınar Demirci, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Aydınalp, KAGEM Müdürü Hicret Toprak ve KAGEM Koordinatörü Ayşenur Mutlu başta olmak üzere çok sayıda önemli isim katıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Saim Yeprem: 'Doğu'daki Gençler Çatışmaya Hazır Hale Getiriliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement