Prof. Dr. Taner Tatar: "Nevruz Bir Yeniden Uyanış Bayramıdır" - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. Taner Tatar: "Nevruz Bir Yeniden Uyanış Bayramıdır"

Prof. Dr. Taner Tatar: "Nevruz Bir Yeniden Uyanış Bayramıdır"

İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Tatar, “Nevruz bir yeniden uyanış bayramıdır” dedi.

21.03.2015 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Tatar, "Nevruz bir yeniden uyanış bayramıdır" dedi.

Malatya Türk Ocağı'nda düzenlenen haftalık toplantılarda bu hafta Nevruz Bayramı ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Tatar, "Turan Bayramı: Nevruz" konulu bir sunum yaptı. Nevruz'un zamanda derinlik ve mekanda genişlikle ifade edilebileceğini belirten Prof.Dr. Tatar, "Kadim bir bayram olan Nevruz, geçmişten günümüze değişerek devam eden geleneklerle kutlanmıştır. Takvime bağlı olarak tabiatta meydana gelen değişmeler, bayramın kutlanmasının önemli bir vesilesi ise de, Nevruz bayramını sadece bununla ilişkilendirerek açıklamak mümkün değildir. Çünkü Nevruz bayramı Türk milletinin kainat tasavvuru, hayat felsefesi, inançları, değerleri ve ülküleri ile şekillenmiştir. Tarihi süreçte kazanmış olduğu yeni anlamlar da eski ile çelişmediği gibi onları güçlendiren hususlar olduğu dikkatleri çekmektedir. Bunun gibi geniş bir coğrafyada kutlanıyor olması özdeki birliğin, farklı usullerle tecelli etmesine sebep olmuştur" dedi.

Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nevruz, siyasi hudutlarımızın dışına taşan, Ana Yurttan Ata Yurda bütün Türklük aleminin müşterek bayramıdır. Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve diğer Türk vatanlarında Nevruz, aşkla kutlanmaktadır. Dolayısıyla Nevruzun bir bayram olarak tarihte ve bugün bütün Türklük alemince kutlanması, kutlamaların zengin bir muhtevaya sahip olmasını ve kültürel köprülerin sağlam tutulmasını sağlamıştır. Bu büyük alemde zengin bir Nevruz edebiyatı gelişmiştir. Kutlamalar sanatın her dalında sergilenmiştir. Yine sporda Nevruza has oyunlar tertip edilmiştir. O güne has şiirler söylenmiş, türküler yakılmıştır. Bütün bu faaliyetlerde güç, zerafet, sanat ve eğlence aynı anda serviler gibi göğe doğru boy vermiştir.

Nevruz bir yeniden uyanış bayramıdır. Bu bir diriliş değildir. Çünkü diriliş ölüm sonrası iken bu geçici bir uykunun sonucudur. Öyle ki uykuda dahi bahara hazırlık vardır. Kendi içinde, içten içe bir çalışma gizlidir. O anda, uyandığında gerçekleştirmek üzere rüyalar görülür, uyanışta rüyalar hayale, faaliyete geçince hedefe ve en nihayet kutlu hakikate dönüşür." - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. Taner Tatar: 'Nevruz Bir Yeniden Uyanış Bayramıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement