Prof. Dr. Yaşar: Doğu Akdeniz ile Ortadoğu'nun Petrol ve Doğalgaz Zenginliği Bölgenin... - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Yaşar: Doğu Akdeniz ile Ortadoğu'nun Petrol ve Doğalgaz Zenginliği Bölgenin...

Prof. Dr. Yaşar: Doğu Akdeniz ile Ortadoğu\'nun Petrol ve Doğalgaz Zenginliği Bölgenin...

İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz kaynaklarının bölgenin istikrarını etkilediğini söyledi.

17.10.2016 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz kaynaklarının bölgenin istikrarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Yaşar "Doğu Akdeniz ve Ortadoğu petrol ve doğalgaz rezervlerinin zengin olması bölgenin istikrarlı olmamasının temel nedenidir. Bu bölgede anlaşmazlıkların ortaya çıkmasının temel nedeni, enerji kaynakları bakımından zengin olmasıdır" dedi.

147 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ

Kıbrıs adasının güneyinde ABD Texas Houston merkezli Noble Enerji ve İsrailli Delek Firması konsorsiyumunun ilk bulgularına göre, doğalgaz potansiyelinin 147 milyar metreküp olduğunu ifade eden Yaşar, şöyle devam etti:

"Mevcut rezerv Güney Kıbrıs'ın yüz yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yeter. Ayrıca, Fransız Total Enerji, İtalyan ENİ, Koreli Kogas ve Rus Novatec şirketlerinin Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz potansiyeli ile yakından ilgilendiği bilinmektedir. İsrail'in Tamar ve Leviathan bölgelerinde 950 milyar metreküp doğalgaz bulunmuştur. Bu doğalgazın sahibi de Kıbrıs'ta olduğu gibi Noble-Delek ortaklığıdır. Bu sahalarda bulunan doğalgazın Avrupa pazarına satışı için en uygun yol ise Türkiye üzerinden geçmektedir. Bu bölgede yapılan çalışmalar, Doğu Akdeniz'de (Leviathan, Heredot ve Nil Deltası) toplam doğalgaz miktarının 13.2 trilyon metreküp, sıvılaştırılmış doğalgaz miktarının (LNG) 9 milyon metreküp ve petrol miktarının ise 3.5 milyar varil civarında olduğu tahmin edilmektedir."

Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz yataklarının bölgeyi stratejik bir enerji üssüne dönüştürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, daha sonra şunları kaydetti:

"Türkiye'nin stratejik açıdan önemi bilinmektedir. Enerji kaynaklarına istinaden Türkiye karıştırılmak istenmektedir. Bütün bu bilgiler, uluslararası güçlerin Doğu Akdeniz'e ve enerji kaynaklarına hakim olmak istediğini, Ortadoğu'daki bugünkü karışıklıkların ana nedeninin aslında enerji kaynakları olduğu açıkça göstermektedir."

- İskenderunhatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Yaşar: Doğu Akdeniz ile Ortadoğu'nun Petrol ve Doğalgaz Zenginliği Bölgenin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement