Prof. Dr. Yenidünya, Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret Etti - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. Yenidünya, Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret Etti

Prof. Dr. Yenidünya, Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret Etti

CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Kastamonu’yu hem ceviz hem de fındık üretiminde iddialı konuma getireceklerini söyledi.

28.05.2015 19:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Kastamonu'yu hem ceviz hem de fındık üretiminde iddialı konuma getireceklerini söyledi.

Prof. Dr. Yenidünya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman'ı ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Kastamonu'nun iklimsel yapısının ceviz ve fındık üretimi için son derece elverişli olduğunu ifade eden Yenidünya, Kastamonu'nun ceviz ve fındık üretimi konusunda nokta atışı desteklerle Türkiye'de söz sahibi yapacak projelere imza atacaklarını vurguladı.

Kastamonu'nun sorunlarının çözümü noktasında yapacağı projeleri hakkında İl Müdürü Yaman'a bilgiler veren Yenidünya, hizmet yolunda emin adımlarla yürüdüklerini kaydetti.

"ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE GEREKEN HER TÜRLÜ DESTEĞİ SONUNA KADAR VERECEĞİZ"

Kastamonu çiftçisinin daha fazla ekonomik kazanç elde etmesi için hem bakanlık hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi düzeyinde çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yenidünya, "Kastamonulu çiftçilerimiz için gelir getirecek önemli çalışmaların başında ceviz üretimi, fındık ve su ürünleri geliyor. Özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ceviz konusunda ciddi teşvikler veriyor. Ceviz ürününden ağacına, yaprağından boş kabuğuna kadar bereketli bir ürün. Bizim bu ürünü doğru yönlendirmeler ile çiftçilerimiz için ekonomik kazanca dönüştürmemiz gerekiyor. Devletin verdiği destekleri tam anlamıyla üreticilerimiz ile buluşturacak çalışmaların adımını atmamız gerekiyor. Bunun için de Ankara'dan gelen proje danışmanlık ofisleri yerine Kastamonu'da, Kastamonu'yu bilen danışmanlık ofislerinin temellerini atmalıyız. Çiftçilerimize devletimizin desteklerini tam anlamıyla anlatacak ofisleri Kastamonu'ya kazandırmalıyız. Allah Kastamonu'ya çok güzel bir coğrafya nasip etmiş ve tüm güzellikleri bir arada bahşetmiş. Bizim bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Siyasi irade burada devreye girmeli ki bizim çiftçilerimize artı ekonomik kazançlar sağlamalıdır. Cevizi tam olarak yaygınlaştıralım ki çiftçilerimiz daha fazla kazanç elde etsin. Kastamonu'yu ceviz üretiminde en üst noktalara taşıyalım. Bunu gerçekleştirebilmek için ise biz siyasiler olarak çiftçimize her türlü imkanı sağlamalıyız. Bunu başaracağız. Çiftçimize, üreticimize gereken her türlü desteği sonuna kadar vereceğiz" dedi.

"SAHİL İÇLERİMİZDE FINDIK ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRILMALI"

Kastamonu için ceviz kadar önemli bir gelir kaynağının fındık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, "Bugün fındık 90 TL civarına yaklaşmış durumda bulunuyor. Özellikle sahil ilçelerimiz fındık üretimi konusunda iklimsek olarak oldukça elverişli konumda bulunuyor. Fındık üretimini yaygınlaştıracak projelerin ortaya konması gerekiyor. Üretimi yaygınlaştırdıktan sonra fındığa destek olacak çalışmalar arkasından gelecektir. Bunun ikinci aşaması ise fındık alım ofislerinin kurulmasıdır. Dünyada son dönemlerde özellikle ceviz ve fındığa rağbet arttı. Türkiye fındık ihracatı konusunda önemli bir misyonu elinde bulunduruyor. Fındık ekonomik getirisi bakımından ceviz kadar önemli bir üründür. Sahil ilçelerimizde fındık üretimi var ancak destek yeteri kadar sağlanmıyor. Üretim biraz amatör kalıyor. Bizim fındık üretimi konusunda Ordu'dan, Giresun'dan bir farkımız yok diye düşünüyorum. O bölgelerde üretilen fındıklar için ofisler destek alımları yapıyor ve üretici az da olsa destekleniyor. Eğer fındık üretimini yaygınlaştırır ofisi de Kastamonu'ya getirebilirsek Ordu ve Giresun kadar fındık üretiminde iddialı konuma geliriz. Ben bunun olacağına inanıyorum. Yeter ki üreticilerimize bu konuda yeterli bilgi ve ekonomik desteğin kapısını açalım" diye konuştu.

"ÇİFTÇİMİZİ BÜROKRATİK ENGELLERİN KEŞMEKEŞİNDEN KURTARACAĞIZ"

Kastamonu'da her şeyin olduğunu ve Kastamonu çiftçisinin her şeyin en iyisini hak ettiğini dile getiren CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yenidünya, "Kastamonu'da ceviz olsun, fındık olsun, organik tarım olsun, su ürünleri konusunda olsun büyük hedefler ortaya koymalıyız. Ayağı yere basan sağlam projeler ortaya koyarsak büyük işler başarabiliriz. Bunun için de yapmamız gereken en birinci kural çiftçilerimize eğitim programları düzenlemek olacaktır. Profesyonel danışmanlık ofislerinin Kastamonu'da açılması için bir iradeyi ortaya koymalıyız. Bürokratik engelleri çiftçilerimizin önüne sorun olarak çıkarmalıyız. Avrupa'da bunların çok güzel örnekleri var. Bizde neden olmasın? Avrupalı çiftçiler devletin verdiği üretim desteklerini sonuna kadar kullanabiliyorken bizim çiftçilerimiz neden kullanamasın? Bizde de kullanır. Nasıl kullanması gerektiğini tam olarak anlatırsak bürokratik engellere takılmadan çiftçilerimiz işlerini rahatlıkla yerine getirir. Çiftçimize, üreticimize vereceğimiz desteklerle üretimi arttıracağız. Çiftçimizi bürokratik engellerin keşmekeşinden kurtaracağız" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yenidünya, sırasıyla Kastamonu'da Emniyet Müdürlüğü, Belediye, Milli Eğitim Müdürlüğünü de ziyaret etti. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. Yenidünya, Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement