Prof. Dr. Yıldız: Bina Yenilemekle, İnfaz Koruma Memurlarıyla Bu Olmaz - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Yıldız: Bina Yenilemekle, İnfaz Koruma Memurlarıyla Bu Olmaz

Prof. Dr. Yıldız: Bina Yenilemekle, İnfaz Koruma Memurlarıyla Bu Olmaz

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Şakran Çocuk Cezavi'ne yönelik kurum için yazışmalar, dikkatlerin bir kez daha cezaevlerindeki kötü koşullara çevrilmesine neden oldu.

01.03.2015 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Şakran Çocuk Cezavi'ne yönelik kurum için yazışmalar, dikkatlerin bir kez daha cezaevlerindeki kötü koşullara çevrilmesine neden oldu. Yaklaşık iki yıl önce tecavüz iddialarıyla gündeme gelen Pozantı Çocuk Cezaevi ile ilgili ilk araştırmaları yapıp, elde ettiği sonuçları önlem alınması için Adalet Bakanlığı, siyasi partiler ile sivil toplum örgütleriyle paylaşan Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız, benzer bir saptamayı Şakran, için de yaptı. Yıldız, bina yenilemekle, infaz koruma memurlarıyla sorunun çözülemeyeceğini, ulusal çocuk politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini, söyledi.

Şakran Cezaevi olarak bilinen, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, sık sık tutuklu ile hükümlülere yönelik hak ihlalleriyle gündeme gelen bir kurum oldu. Cezaevi Müdürü Hamit Karslıoğlu'nun, kurum içi yazışmada cezaevindeki şartlarla ilgili yazdıkları, tartışmaları bir kez daha başlattı. İddiaların ortaya çıkmasıyla, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın talimatıyla, inceleme de başlatıldı.

AKADEMİSYENDEN ÖNEMLİ UYARI

Ancak idari işlemlerin devam ettiği Şakran Cezaevi ile ilgili önemli bir uyarı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız'dan geldi. 2008 Yılında, Gaziantep, ardından da Pozantı Bölge Çocuk Cezaevi'nde araştırmalar yapan, çocuklarla görüşen Yıldız, o zaman önemli eksiklikler tespit etti. Çalışmasını sonuçlandırdıktan sonra ise elde ettiği ürkütücü sonuçları, Adalet Bakanlığı, siyasi partiler ile sivil toplum örgütleriyle paylaştı. Prof. Dr. Yıldız'ın, bu girişimlerini muhalefet partileri mecliste de gündeme getirdi. Adalet Bakanlığı'ndan ise bir girişim gelmedi. Ardından da Pozantı Cezaevi'ndeki, sakandallar ortaya çıktı. Prof. Dr. Özkan Yıldız, benzer bir uyarıyı Şakran için de yaptı.

BİNA YENİLEMEKLE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Bina yenilemekle, infaz koruma memurlarıyla bu sorunun çözülemeyeceğini anlatan Prof. Dr. Özkan Yıldız, "Burada suça sürüklenen çocuklar için, aileden başlayan, toplumda devam eden, cezaevinde biten biri süreç var. Soruna bütün bakmak lazım. Sürecin iyi yönetilmesi lazım. Tutuklu çocuklar, yine topluma kazandırılmalı. Bu çocukları suça sürükleyen travamaların bilinmesi lazım. Çocuklar, psikososyal destek almalı. hemen her alanda daha fazla uzmandan destek alınmalı. Sosyalog olmalı, psikolog olmalı. Sosyal gelişim uzmanları olmalı. Cezaevlerinde, gardiyanlarla çocukları topluma kazandıramayız. Mesleki uzmanlara, bu çocuklara çeşitli alanlarda eğitim vermeli" dedi.

Yeni binaların sorunu çözmediğini de ifade eden Prof. Dr. Özkan Yıldız, "Bina yapmakla cezaevinde modern cihazların olması sorunu çözmez. Çocukların rehabilite edilmesi lazım. Eğitim lazım çocuklara. Bu çocuklar, tahliye olduktan hemen sonra cezaevlerine geri dönüyorlar. Birde şu var tabi, bu çocuklar sürekli tutuklu olarak kalıyorlar. Mahkemeler geç bitiyor. O zaman bu tutukluluk süresinin de tartışılması lazım. Köklü bir biçimde bu çocukların topluma kazandırılması lazım. Eğer bu çocukları madde bağımlığı merkezlerinde gerekli rehabilitasyonları verseydik, bu suçu işleme olasılığı olmazdı" dedi.

'ALINAN MODELLER, KENDİMİZE GÖRE DÜZENLENMELİ'

Çeşitli ülkelerden alınan ceza sistemi modellerinin kendi ülkemizin şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, "Denetimli serbestlik sistemi var. Dışarıda, hem cezanın infazı oluyor. Bir tarz topluma kazandırma süreci var. Bu yasayı, Avrupa'dan aldık ama bizim toplumsal ve değerler sistemize uygun modellere alınabilir. Alınan modellerin bizim kültürümüze ve kurumlarımıza uygun olarak yerleştirilmeli. Gardiyanlardan, yöneticilere kadar herkese, eğitim verilmeli. Eğitim olmazsa sorunlar çıkar. Bizim kültürümüze uygun modeller alınmalı. Ulusal Çocuk projelerinin olması lazım. Mesela, aile danışmanlığı uzmanlığı projesi vardı, ama halen uygulamaya konulmadı. Ortada kaldı. Bu toplumda, sokak, aile ve toplum ayaklarının iyi okumak lazım" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Yıldız: Bina Yenilemekle, İnfaz Koruma Memurlarıyla Bu Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Meto: İnsanları içeri atıyorlar ama parası olmyan garibanların anasını ağlatıyorlar gardiyanlarda yolunda kimden ışık çıkarsa oraya yürüyorlar içerde büyük dümenler dönüyor tek suçlu orayı ranta çeviren yöneticiler 0 0 Yanıtla
  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement