Prof. Dr. Yüceer: "Yaptığımız İbadeti Şanına Uygun Olarak Yapmalıyız" - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. Yüceer: "Yaptığımız İbadeti Şanına Uygun Olarak Yapmalıyız"

Prof. Dr. Yüceer: "Yaptığımız İbadeti Şanına Uygun Olarak Yapmalıyız"

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, Ramazan ve oruç ile ilgili bilgiler paylaştı.

12.06.2016 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, Ramazan ve oruç ile ilgili bilgiler paylaştı.

Yüceer, yaptığı açıklamada, orucun bir ibadet olduğunu ve yapılan ibadetlerin mutlak suretle şanına uygun yapılması gerektiğini söyledi. Yüceer, "Oruç bir ibadettir, ibadetler ise Allah rızası için yerine getirilir. İbadet yapan kişinin hedefi, bir görevi yerine getirmektir. Bu da makbul oluş şartlarına uygun olarak yapılmalıdır. İbadet yapan kimse Allah'ın rızasını kazanacağı için O'nun emrettiği ibadetleri yapması gerekir. Bu da sadece yeme içme gibi maddi yönde değil manevi ve ruhi yönüyle de öne çıkarılması lazım. Müslüman şahsiyet gıybet, dedikodu ve benzeri manevi hastalıklardan, kinden hasetten, öfkeden yani kısacası oruçla örtüşmeyen ve orucun şanına uygun olmayan şeylerden uzak olması gerekir. Sonuçta bir ibadet yapıyoruz. Bu ibadeti yapan kişi ne yaptığının bilince olan biridir. Bunu yaparken her şeyden önce niyeti sağlam olması lazım. Yani Allah rızasını kazanmayı hedeflemesi gerekir. Burada samimiyet, içtenlik, özveri ve fedakarlık esastır. Sonuçta gelip geçici bir zaman dilimindeyiz. Allah'u Teala bu yolda kullarını denemektedir. Bizler sınanıyoruz. Allah kullarını çeşitli şekillerde denemektedir. Ramazan ayında da açlık ve susuzlukla deneniyoruz. Kulu Allah'a yakın olacak şekilde bir faaliyetin içinde olmaya çağrı yapılmaktadır. Ayet ve hadisler konuya açıklık getirmiştir. Fıkıh kitaplarında ise konu daha da netleştirilmiştir" diye konuştu.

Müslüman'ın her daim ne yaptığının farkında olması gerektiğini de belirten Yüceer, "Buradaki temel meselelerden birisi fakirin haliyle hallenmektir. Yani aç ve susuz yoksul olan kişilerin neler yaşadığını diğer insanlarda fark etmiş olmalıdırlar. Bir ibadet yapılıyorsa o ibadetin şanına uygun olarak hareket etmek durumundayız. Yanlışlık yapmamak, Allah'ın rızasına ters düşmemek ve Allah'ın gazabına sebep olacak işlerden uzak olmak durumundayız. Sonuçta kuluz kulluk yapmak durumundayız. Kulluk sadece Allah'a yapılmaktadır. O da Allah'ın emrettiği şekilde yerine getirilir. Hz. Peygamber bu konuda görevini yerine getirmiş ve onure olmuştur. O'nun dostları, sahabeler, O'nun yetiştirdiği insanlar bizlere örnek insanlardır. Bu konuda Bitlis'i ele alırsak, Bitlis sahabenin yaşadığı yerdir. Buranın havasını sahabeler teneffüs etmiştir. Arap yarım adasından gelip buradan geçerek Kafkaslara kadar gitmişlerdir. Sahabeler buradan dine davet için yollarına devam etmişlerdir. Onlar bizim Müslüman olmamız için gelmişler, emek vermiş çile çekmişlerdir. Bizlerde günümüzde yaşayan Müslüman insanlar olarak İslam bilincine varmak, Müslüman şuuruyla hareket etmek, Müslüman şahsiyetini korumak ve Müslüman kimliğine sahip olmak durumundayız" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. Yüceer: 'Yaptığımız İbadeti Şanına Uygun Olarak Yapmalıyız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement