Psikiyatri Hastalarına Resim ve El Beceri Dersleriyle Terapi - Son Dakika
Yerel

Psikiyatri Hastalarına Resim ve El Beceri Dersleriyle Terapi

Midyat Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastalara, resim ve el beceri dersleriyle terapi uygulanıyor.

26.03.2015 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Midyat Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastalara, resim ve el beceri dersleriyle terapi uygulanıyor.

Midyat Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü çalışanlarından Uzman Psikolog Dr. Aykut Çobadak, hastanede tedavi gören 14 hastaya görsel sanatlar uzmanı olan eşi Ayşe Çobadak ile birlikte resim ve el becerileriyle dersler vererek terapi uyguluyor.

Çobadak, tedavi gören bazı guruplara, resim, üçboyutlu nesne, el işi, kalıp, baskı, filografi, yağlı boya, atık maddelerin geri dönüşümü sağlanarak hediyelik materyaller ve süs eşyalarına dönüştürülmesi konusunda dersler verdiklerini söyledi.

Bazı hasta guruplarında tedaviye destek olmak amacıyla, "Destek programı ve sosyal beceri" adı altında resim ve el beceri kursu verdiklerini  belirten Çobadak, şöyle konuştu:

"Hastanemiz psikiyatri bölümüne gelen kişilerle iletişim kurmasını sağlamak için bazı hasta guruplarına resim el beceri kursları veriyoruz. Yaklaşık bir yıldır devam ediyoruz. Örneğin, evden çıkmama, iş yapmama, içine kapanma, insanlarla konuşmama, iletişim kurmama gibi sorunlu olan tedavisi ilaçlarla biraz zor olan guruplara terapiye destek amacıyla bu kursları düzenledik. Bu çalışmalarla birlikte yeniden kazanmasını çalışma hayatına yeniden dönmesini hedefliyoruz. Bu tarz kursların gelişimi insanların yeniden topluma kazandırıyoruz. Tedaviye çok büyük faydası var. Özellikle negatif belirtileri olanların düzelmesinde çok olumlu katkıları oluyor. Burada tedavi gören hastalarında net biçimde olumlu şekilde gözlemliyoruz. O yüzden Midyat Devlet Hastanesinde bu çalışmayı başlattık."

Çobadak, genellikle insanların ilgisizliği, gelmemesi, katılanların dönem dönem azalması ve artması gibi sebeplerden başta zorluk çektiklerini belirtti.

Bu tür çalışmaların daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Çobadak, "Bu çalışmanın tedavide işe yarayabileceği, faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca eve kapanmanın insanları ilgisiz bırakmanın hastaları daha da kötüye götüreceğini ve olumsuz yönde etkileneceğini özellikle belirtmek isterim" dedi.

Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşe Bal Çobadak ise, psikiyatri bölümünde tedavi gören hastaların tedavilerinin rahat geçmesi için gönüllü olarak yardım amaçlı ders verdiğini ve olumlu sonuçlar aldıkları için derslerin devamı konusunda karar aldıklarını kaydetti.

Daha sonra gelen tekliler üzerine Halk Eğitim Merkezi (HEM) bünyesinde kurs açarak dersleri vermeye devam ettirdiklerini dile getiren Çobadak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada tedavi görenlerin kurslara katılarak kendilerini çok rahatladığını söylemeleri bizleri umutlandırdı. Bun üzerine devamının gelmesini sağladı. Başhekimlik bize her türlü malzeme desteğinde bulundu. En azından tedaviye keyifli geliyorlar. Onların çok rahatladığını ve çok zevk aldıklarını bize iletiyorlar. Buda bizleri mutlu ediyor."

Psikiyatri bölümünde tedavi gören Hayriye Bilgiç ise, çok memnun kaldıklarını belirterek, bunun diğer hastanelere de örnek olması gerektiğine inandığını söyledi.

Bu arada, kursa katılanlara HEM tarafından sertifika verileceği bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Psikiyatri Hastalarına Resim ve El Beceri Dersleriyle Terapi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement