Psikolog Tola: "İntihar Sadece Sosyal Bir Olgu Değil" - Son Dakika
Güncel

Psikolog Tola: "İntihar Sadece Sosyal Bir Olgu Değil"

Psikolog Tola: "İntihar Sadece Sosyal Bir Olgu Değil"

Isparta Kamu Hastaneleri Birliğinde Kriz Gözlem ve Eğitim Uzmanı Psikolog Şule Tola, intihar olgusunun sadece sosyal değil biyolojik bir olay olduğuna işaret etti.

28.09.2014 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta Kamu Hastaneleri Birliğinde Kriz Gözlem ve Eğitim Uzmanı Psikolog Şule Tola, intihar olgusunun sadece sosyal değil biyolojik bir olay olduğuna işaret etti. Türkiye'de, 2013 yılında meydana gelen intiharların yüzde 73'ünü erkekler, yüzde 27'sini kadınların oluşturduğunu aktaran Tola, "Erkeklerde ilerleyen yaşlarda intihar vakası artarken, kadınlarda genç kızlık çağında intihar vakalarının çok olduğunu görüyoruz. Ailesinde intihar vakası ya da girişimi olan kişilerin intihara genetik olarak meyilli olduklarını söyleyebiliriz. Ekonomik sebepler, kayıplar, aile çatışmaları, ilişki sorunları, madde kullanımı, düşük sorun çözme yeteneği gibi birçok neden risk faktörü olarak sıralanabilir" dedi.

SONBAHAR İNSAN ÜZERİNDE ETKİLİ

İntiharlar üzerinde birçok etkenin olduğuna işaret eden Şule Tola, "Genelde intihar vakalarında erkeklerin sayı olarak fazla olduğunu istatistikler gösteriyor. Yaş ilerlemiş ve kendini yalnız hisseden kadınlar yeterli psikolojik destek alamadıklarından depresyona girerek intihar girişiminde bulunabiliyor. Ayrıca sonbahardan kaynaklı bir mevsimsel etki de vardır. Havanın kapalı ve rutubetli olması insanlarda depresyon etkisini artırıyor ve altta yatan bazı sorunlar bu nedenle öne çıkarak daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor" diye konuştu.

BASINA GÖREV DÜŞÜYOR

Basında çıkan intihar haberlerinin toplum sağlığı açısından olumsuz etkisi bulunduğunu aktaran Tola, şu sözleri sarf etti:

"İntihar konusunda halkın bilinçlenmesi açısından basın çok çok önemli. Ama intihar konusunda bilgi vermek başka, intihar haberleri yapmak başka. İntihar haberlerinin özellikle intihar şeklinin de ayrıntılı olarak anlatılarak yapılması doğru değil. İnsanların ilgi gösterdiği bu haberler aynı şekilde sorun yaşayan insanların beynine kaydediliyor. Yani bir kişi kredi kartı borcundan intihar etti ya da eşi terk ettiği için intihar etti gibi bir haberi okuduğunda ve bir gün benzeri bir sorunu yaşadığında çözüm olarak karşısına bilinç altına yerleştirdiği o haberi hatırlayarak intihara girişebiliyor. Yani intihar haberi yayınlamamanın çok faydası var."

Televizyonun intiharlar üzerinde ciddi bir etkisi bulunduğunu söyleyen Psikolog Şule Tola, sözlerini şöyle sürdürdü: "İntiharlarda bir başka önemli etkende televizyon yani diziler. Genelde diziler aşk üzerine kurgulanıyor. Dizilerde topluma rol model olarak sunulan karakter bir nedenle intihara giriştiğinde, o kişiyi rol model olarak alan kişilerde benzeri bir sorunla karşılaştığında intihar girişiminde bulunabiliyor. Toplum sağlığı açısından içinde intihar geçen filmler, diziler hatta şarkılar mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Bu nedenle intiharlar konusunda medya büyük önem taşıyor."

İNTİHAR ÖNLENEBİLİR

Psikolog Şule Tola, gelişen teknoloji ve modernleşmeyle birlikte aile içi iletişimin zayıfladığını belirterek "Çocukların saatlerce internet başında vakit geçirmesi ve oynadığı sanal oyunlarda yaşadığı geçici olan mutluluklar intihar nedeni olabiliyor" dedi. İntihar edecek kişilerin kendilerini önceden bildirdiklerini anlatan Tola, sözlerini şöyle sürdürdü: "Asıl sebep modernizmle birlikte insanların giderek yalnızlaşmasıdır. Aile içi iletişime yeterince önem verilmiyor. Çocuklarda intihara yönelik ön sinyaller mutlaka beliriyor. Çocuklarda bir farklılaşma ortaya çıkıyor. Aileler bunları vaktinde yakalayamadıkları için ne yazık ki kaçınılmaz son ortaya çıkabiliyor. Bunun için öncelikle bu farklılıklara dikkat etmek gerekiyor. Eğer çocukları ölümden sık sık bahsediyorsa, bunu bir kere bile söylemiş olmak, muhakkak bir psikiyatriye gitmeyi gerektirir. Bu konuda ailelerin çok duyarlı olmaları lazım." - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Psikolog Tola: 'İntihar Sadece Sosyal Bir Olgu Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kapaklı'da trafik uygulaması: 1471 araç kontrol edildi, 138 sürücüye ceza kesildi
    16:16 Kapaklı'da trafik uygulaması: 1471 araç kontrol edildi, 138 sürücüye ceza kesildi

    Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen trafik uygulamasında 1471 araç kontrol edildi ve 138 araç sürücüsüne toplamda 525 bin 257 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca kasksız motosiklet sürücülerine kasklarını tedarik etmeden trafiğe çıkış izni verilmedi. Öte yandan Kapaklı ilçesinde bir evde ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve zanlı gözaltına alındı. Ergene ilçesinde ise bir iş yerinde 2 bin 200 makaron ve tütün ele geçirildi, iş yeri sahibi hakkında işlem yapıldı.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesine bağlı köylerde köylülerin sorunlarını dinledi
    16:16 Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesine bağlı köylerde köylülerin sorunlarını dinledi

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesine bağlı Yeşiltepe Köyüne giderek köyün alt yapısı ve üst yapısıyla ilgili incelemelerde bulundu. Vali Varol, köy halkıyla uzun süre sohbet ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi ve talepleri not aldırdı. Vali Varol, köy evlerinin inşaat çalışmalarına başlanmasının vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Mardin Valiliğine ziyarette bulundu
    16:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Mardin Valiliğine ziyarette bulundu

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Mardin Valiliği'ne ziyarette bulundu. Kurtulmuş, Valilik binası önünde Vali Tuncay Akkoyun tarafından karşılandı. Ziyaret sırasında, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, AK Parti Mardin milletvekilleri Faruk Kılıç ve Muhammed Adak ile AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da hazır bulundu.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı
    16:14 Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı

    Erzurum'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yakutiye Medresesi önünde asırlık yöresel lezzetler tanıtıldı. Vatandaşlara demir tatlısı, kadayıf dolması ve ayran aşı ikram edildi. Turizm Haftası'nın önemine değinen TÜRSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, turizmin bacasız fabrika olduğunu vurguladı. Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımıyla turizm potansiyelinin arttığı belirtildi.

  • İzmit'teki Market Yangını 2 Saatte Kontrol Altına Alındı
    16:14 İzmit'teki Market Yangını 2 Saatte Kontrol Altına Alındı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir markette çıkan yangın, 2 saat süren müdahale sonucunda kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterilirken, içeride bulunan çalışanlar zamanında tahliye edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için yoğun çaba sarf ederken, polis ekipleri de güvenlik önlemleri aldı. Yangın sonucunda market küle dönerken, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Ekiplerin sahada çalışmaları devam ediyor.

  • Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı
    16:14 Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde KADES'in amaçları ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve broşür dağıttı. Ayrıca, Enez ilçesinde sivrisinekle mücadele çalışmaları kapsamında sulak alanlar ve bataklıklar ilaçlandı. Havsa Belediye Başkanı Hüseyin Özden de ziyaretlerle görevinde başarı diledi.

  • Gergerlioğlu: Kobani davası için umutlarımız bitmedi
    16:13 Gergerlioğlu: Kobani davası için umutlarımız bitmedi

    DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin davanın kararının 16 Mayıs'a ertelendiğini belirterek, adil bir karar çıkması konusunda umutlarının bitmediğini söyledi. Gergerlioğlu, duruşmayı izlediğini ve HDP'nin sosyal medya paylaşımının AİHM tarafından ifade özgürlüğü olarak kabul edildiğini ancak iktidarın AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni kabul etmediğini ifade etti. Ayrıca, DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, çocuk işçiliği iddialarını gündeme getirerek, Mesleki Eğitim Merkezleri'nde (MESEM) çocukların güvencesiz koşullarda çalıştırıldığını öne sürdü.

  • Malatya'da İtfaiye Ekipleri İneği Kurtardı
    16:13 Malatya'da İtfaiye Ekipleri İneği Kurtardı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir bahçe içinde bulunan su kuyusuna düşen ineği itfaiye ekipleri kurtardı. İneğin sahibi ise itfaiye erlerine teşekkür etti.

  • AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi
    16:12 AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi

    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Sağlık Diyaloğu Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi. Toplantıda, sınır aşan sağlık tehditleri, kanserle mücadele, tedavisi ve bakımı, ruh sağlığı ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında işbirliği gibi sağlık alanındaki ortak öncelikleri ve karşılıklı ilgi alanına giren konular ele alınacak. Toplantı, Kasım 2021'de açılış toplantısı ardından yapılan ikinci Diyalog toplantısı olacak.


Advertisement