Puccini'nin Kadınları - Son Dakika
Kültür Sanat

Puccini'nin Kadınları

Puccini\'nin Kadınları

Soprano Burcu Soysev ve piyanist Esra Poyrazoğlu Alpan, İtalyan besteci Giacomo Puccini'ye ithaf edilen bu özel gecede, Puccini'nin operalarının kadın kahramanları için bestelediği aryalarına Chopin'in vals ve noktürnlerinin eşlik edeceği bir program ile Mozarthaus'ta klasik müzikseverler.

04.12.2016 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soprano Burcu Soysev ve piyanist Esra Poyrazoğlu Alpan, İtalyan besteci Giacomo Puccini'ye ithaf edilen bu özel gecede, Puccini'nin operalarının kadın kahramanları için bestelediği aryalarına Chopin'in vals ve noktürnlerinin eşlik edeceği bir program ile Mozarthaus'ta klasik müzikseverler ile buluşuyor.

BURCU SOYSEV, soprano

ESRA POYRAZOĞLU ALPAN, piyano

KONSER PROGRAMI

Gianni Schicchi – Lauretta'nın aryası "O mio babbino caro F. Chopin | Nocturne Op.55 No.1, do diyez minör (Esra Poyrazoğlu)

La Boheme – Mimi'nin aryası " Si. mi chiamano Mimi" La Boheme – Musetta'nın aryası  "Quando men vo"

F. Chopin | Vals Op.64 No.2, do diyez minör (Esra Poyrazoğlu)

Suor Angelica – Suor Angelica'nın aryası - "Senza mamma, o bimbo, tu sei morto"

La Rondine – Doretta'nın aryası  " Chi il bel sogno di Doretta" Turandot – Liu'nun aryası  "Signore, ascolta!" F. Chopin | Nocturne No.20 Op. posth, do diyez minör (Esra Poyrazoğlu)

Manon Lescaut – Manon'un aryası  "Sola perduta, abbandonata" Tosca – Tosca'nın aryası  "Vissi d'arte"

Burcu Soysev İlk, orta ve lise eğitimini T.E.D. Ankara Koleji'nde tamamladı. Ortaokul ve lise döneminde, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Yarı Zamanlı statüde eğitim gördü. Prof. Muzaffer Arkan'ın şefliğindeki Ankara Çoksesli Korosu ve aynı zamanda kurucularından biri olduğu Orfeon Oda Korosu'nda söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Ana Sanat Dalı giriş sınavlarını  kazandı fakat bölüme devam edemedi ve aynı yıl kazandığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etmek durumunda kaldı. Fakülteyi bitirerek avukatlık stajını tamamladı. Müzisyen olma isteğinin ağır basması nedeniyle hiç hukukçuluk yapmadı ve 2002 yılında birincilikle  girdiği Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nden sınıf atlayarak, üç yılda Opera-Şan Ana Sanat Dalı birincisi ve Müzik Fakültesi ikincisi olarak mezun oldu.Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini de aynı üniversitede tamamlayan  Soysev, şan hayatı boyunca Gülşen Kocaay, Keriman Davran, Nilgün Akkerman, Suna Korat, Pekin Kırgız, Oylun Erdayı ve Eralp Kıyıcı ile çalışmıştır.

2000-2013 yılları arasında Ankara Devlet Operası'nda Misafir Sanatçı olarak çalışan Soysev, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı'nın açtığı Öğretim Görevlisi Kadro Sınavı'nı kazanarak bu kurumda Eylül 2011'den itibaren  operadaki görevine eş zamanlı olarak Öğretim Görevlisi ve Şan Ana Sanat Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. Ocak 2013'te Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün açtığı Opera Sanatçısı (Soprano) Kadro Sınavlarını birincilikle kazanan Soysev, tercihini sanatçı olmaktan yana kullanmış, öğretim görevlisi kadrosunu bırakarak İstanbul Devlet Operası'ndaki görevine başlamıştır. Soysev,  Üniversitelerarası Kurul tarafından düzenlenen Doçentlik Sınavı'nın iki aşamasında da  (Eser İnceleme ve Sözlü Aşama) başarılı bulunarak 4 Ekim 2013 tarihinde Opera Şarkıcılığı dalında "Doçent" ünvanı almıştır.

Sanatçı Ankara ve İstanbul Devlet Operası bünyesinde ve opera dışında pek çok eserde, solo resitallerde, orkestralı ve piyanolu konserlerde solist ve korist olarak görev almıştır.

Esra Poyrazoğlu Kıbrıs'ın Lefkoşa şehrinde  doğdu. İlk müzik eğtimine  Lefkoşa Güzel Sanatlar Ortaokulunda Demet Alkan ile başladı. 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet konservatuvarı Piyano Bölümüne kabul edildi ve 2001 yılında piyano bölümündeki  lisans eğtimini pekiyi derece ile tamamladı.1996 yılında Rotary Klübünün düzenlemiş olduğu 'Genç Yetenekler'  yarışmasında ikinci seçildi. 1997 yılında H.Ü Devlet Konservatuvarı Gençlik Senfoni Orkastrasının açmış olduğu solist seçme sınavını kazanarak şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Ludwig van Beethoven'ın op.15 no.1 piyano konçertosunu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda solist olarak seslendirdi. Aynı yıl içinde Alman orkestra şefi Kurt Karl'ın daveti üzerine bu eseri Nürnberg'de Nürnberg Senfoni Orkestrası eşliğinde ikinci kez  seslendirmiştir.2009 yılında Kıbrıs'ın Rum kesimindeki Kıbrıs Senfoni Orkestrasının solist seçmelerine katılarak Rum piyanist Kyriyakos Souroullas  ile Saint-Seans'ın 2 piyano ve orkestra için bestelediği 'Hayvanlar Karnavalı' adlı eserinde birinci piyano partisini solist olarak seslendirmiştir.  2010 yılında F.F.Chopin'in 200.doğum günü nedeniyle  Ankara Devlet Resim ve  Heykel Müzesinde ve TRT radyosunda canlı  olarak yayınlanan  bir konser vermiştir.Devlet sanatçısı Ayşegül Sarıca  ve Ali Darmar'ın piyano, Paris konservatuvarı öğretmenlerinden M.Morgan'ın odamüziği masterclass çalışmalarına aktif olarak katılmıştır.

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi piyano bölümünden pekiyi derece ile mezun olmuştur. 2001 yılından itibaren  Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı,Bilkent MSSF,H.Ü Devlet Konservatuvarı ve Anadolu Üniversitesi Opera Bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 2008 yılında Anadolu Üniversitesi Piyano bölümündeki yüksek lisans çalışmalarını Prof.Zöhrap Adıgüzelzade'nin öğrencisi olarak tamamlamış,Carl Czerny'nin yaşamı ve etüdleri üzerine bir tez yazmıştır.

Kaynak: Etkinlik.io

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement