Putin Işid'in Kuruluş Tarihine Dikkat Çekti - Son Dakika
Güncel

Putin Işid'in Kuruluş Tarihine Dikkat Çekti

Vladimir Putin, IŞİD'in direkt olarak Rusya'yı tehdit etmediğini, fakat Rusya'nın Rus vatandaşlarının terör örgütü IŞİD'e katılma çabalarından dolayı endişe duyduğunu belirtti ve özel servislerin IŞİD tarafında savaşan Rusları araştırdığını söyledi.

16.04.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vladimir Putin, IŞİD'in direkt olarak Rusya'yı tehdit etmediğini, fakat Rusya'nın Rus vatandaşlarının terör örgütü IŞİD'e katılma çabalarından dolayı endişe duyduğunu belirtti ve özel servislerin IŞİD tarafında savaşan Rusları araştırdığını söyledi.

Moskova Devlet Üniversitesi MGU öğrencisinin 'Putin ile direk hat' canlı yayındaki sorusuna cevap veren Putin, IŞİD'in tarihine değindi. Putin, terör örgütünün ABD'nin Irak'taki Saddam Hüseyin döneminde düzenlediği askeri operasyonlardan sonra kurulduğuna dikkat çekti.

Rusya'nın müttefikleri "BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü"

Vladimir Putin, Rusya'nın müttefikleri kim sorusuna ise "BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü" diye cevap verdi. Ayrıca Rus lider, Rusya'nın kimse ile savaşmaya niyeti olmadığını, fakat savunma gücünü sağlamlaştıracağını belirterek, "Rusya'ya yapılan her türlü saldırı bazen Washington'un kışkırtmalarıyla da olsa her ülkenin kendi seçimidir. Biz yine de onlara saygı duyuyoruz" dedi.

"Mistral Gemileri'nin iptali Rusya için hiçbir şey ifade etmiyor"

Putin, "Mistral" gemilerinin sevkiyatının iptal edilmesinin Rusya'nın savunma gücü için hiçbir şey ifade etmediğini belirterek şunları söyledi:

"Mevcut kontrata göre gemi sevkiyatını iptal etmek tabi ki kötü sinyal, fakat bu bizim savunma gücümüzü desteklemek açısından hiçbir şey ifade etmiyor. Kontratı Fransız partnerlerimizi desteklemek için imzaladık. Rusya Fransa'dan normalin üzerinde ceza istemeyecek. Fransızlar düzenli insanlardır, paramızı geri vereceklerdir."

-Putin: "Rusya, dudaklarını büküp izole olmaz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel hale getirdiği 'Putin ile direk hat' canlı yayınında, Rusya'nın Batı ile ilişkilerinin düzelmesi için hangi koşulların gerekli olduğu sorusuna, "Batı ile ilişkimizi biz bozmadık. Batı ülkelerle ilişkilerimizi düzelmesi için gereken en önemli koşul Rusya'ya saygı duyulmasıdır. Yaptırımlarla bize zarar verilmek istenmesi etkili olmayacaktır. Rusya 'Dudaklarını büküp' izole olmaz. Bizimle işbirliği yapmaya hazır olan ülkelerle işbirliği yapacağız. " şeklinde cevapladı.

"İmparatorluk hırslarımız yok"

Rusya Devlet Başkanı, "Bizim imparatorluk hırslarımız yok, fakat yurtdışında yaşayan Rus vatandaşlarına hak ettikleri yaşamı işbirliğini geliştirerek sağlayabiliriz" ifadesini kullanarak, "Avrasya Ekonomi Birliği çerçevesinde Kazakistan ve Belarus ile ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bu tür birliklerim kuruluş amacı herkesi kendi tarafına çekmek değil, bizim ülkelerimizde yaşayan insanların daha iyi yaşamalarına olanak sağlamak ve sınırlarımızın açık olmasını sağlamaktır. Şimdi Ermenistan ve Kırgızistan ile ilişkilerimiz bu yönde ilerliyor."

Muhalif Nemtsov'un öldürülmesi

Vladimir Putin, muhalif Milletvekili Nemtsov'un ölümü hakkında ise "Trajik ve rezil bir olay" dedi. Putin, özel servislerin Nemtsov'un ölümünü iyi ve hızlı bir şekilde araştırdıklarını belirterek, katillerin kimliklerinin olay gününden 1,5 gün sonra tespit edildiğini hatırlattı.

Katilleri teşvik eden birilerinin olup olmadığının ise soruşturma sürecinde belli olacağına değinen Putin, "Biz onla tanışıyorduk, ilişkilerimizi destekliyorduk. Her ne kadar aramız iyi olsa da hem bana hem de hükümete karşı muhalifti" dedi.

"Ukrayna ve Rus halkı arasında bir fark görmüyorum"

Putin, Ukrayna ile ilgili gelen bir soru üzerine şunları söyledi:

"Bugünkü Ukrayna hükümetinin birçok hata yaptığımı ve bunun sonuçlarının olumsuz olacağını düşünüyorum, fakat bu Devlet Başkanı ve hükümetin kararıdır.

Ukrayna'ya yaptığımız yardımlara gelirsek, biz insanlara yardım ediyoruz, biz başta Ukrayna halkına yardım ediyoruz. Bu birinci nokta. İkincisi, Ukrayna ekonomisinin krizden çıkmasını istiyoruz, çünkü onlar bizim komşularımız bizim partnerlerimiz, biz sınırımızda sakinliğin olmasını istiyoruz. Yönetim, siyasi durum zaman zaman değişiyor, fakat halk kalıyor. Ukrayna ve Rus halkı arasında bir fark görmüyorum, bizim tek bir millet olduğumuzu düşünüyorum." - Putin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Putin Işid'in Kuruluş Tarihine Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement