Putin, Türkiye ile Ticari İlişkileri Başlatma Talimatını Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Putin, Türkiye ile Ticari İlişkileri Başlatma Talimatını Verdi

Keremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası Türkiye ile ticaretin yeniden başlatılması için talimat verdi. Rus turistlerle ilgili kısıtlama da kalkacak.

29.06.2016 14:24  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin görüşme sonrası, Türkiye ile ticaretin yeniden başlatılması ve Rusların Türkiye'de tatil yapma yasağının kaldırılması için talimat verdi.

Kremlin'den yapılan açıklama şöyle:

BAŞSAĞLIĞI VE ACİL ŞİFALAR DİLEDİ

"Rusya Devlet Başkanı İstanbul'da meydana gelen ve birçok kişinin ölümüne sebep olan terör saldırıları sebebiyle başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi. İki taraf terör tehdidi ile mücadelede uluslararası işbirliğinin aktif hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan gelen mektubun ikili ilişkilerdeki kriz sayfasını çevirmek, uluslararası ve bölgesel sorunlarda ortak çalışmaları yenilemek ve Rusya Türkiye ilişkilerini geliştirmek için ortam oluşturduğunu belirtti.

OBJEKTİF SORUŞTURMA VURGUSU

Bu görüşme çerçevesinde Rus pilotun ölümüne sebep olduğu öne sürülen Türk vatandaşı hakkında açılan soruşturmanın objektif olması ümit edildiği belirtildi.

DURDURULAN İLİŞKİLERİN YENİDEN BAŞLATILMASI İÇİN TALİMAT

Rus lider, hükümete ilgili makamlara ticari ve ekonomik ve diğer alanlarda ikili ilişkilerin yeniden başlatılması için görüşmelere başlama talimatı vereceğini bildirdi.

RUS TURİSTLERE UYGULANAN 'TÜRKİYE KISITLAMASI' KALDIRILIYOR

Bu Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmelerine getirilen kısıtlamanın kaldırılması anlamına geliyor. Aynı zamanda Türk hükümetinin Rus turistlerin Türkiye topraklarındaki güvenliklerini sağlaması bekleniyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI 1 TEMMUZ'DA BİR ARAYA GELİYOR

Her iki ülkenin dışişleri bakanlarının, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları toplantısında Soçi'de bu yıl 1 Temmuz buluşmaları kararı alındı. Bu toplantıda Suriye'deki sorunların yanı sıra Rus-Türk ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ile bölgedeki durum ele alınacak.

Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı yakın zamanda özel görüşme düzenlenmesi konusu üzerinde çalışılmasında anlaştılar."

ERDOĞAN ÜZÜNTÜLERİNİ BİLDİRMİŞTİ

Erdoğan önceki gün Putin'e bir mektup yazarak uçağın düşürülmesiyle ilgili üzüntülerini bildirmişti.

24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından Rusya ile ilk temas ise Rusya Milli Günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım'ın da Rusya Başbakanı Medvedev'e mektup göndermesiyle sağlanmıştı.

RUSYA İLE UÇAK KRİZİ

Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı 24 Kasım 2015'te, angajman kuralları gereğince iki Türk F-16'sı tarafından vurulmuştu.

Hasar alan uçak Suriye'de bulunan Bayırbucak bölgesinde düşmüştü. Uçağın içinde bulunan iki Rus pilot paraşütle atlamıştı.

Pilotlardan biri paraşütle atlarken yaralanmış ve bölgede yaşayan militanlar tarafından öldürülmüştü. Diğer pilot Suriye ordusu askerleri tarafından yapılan operasyonla kurtarılmıştı.

Putin, Türkiye ile Ticari İlişkileri Başlatma Talimatını Verdi

Son Dakika Ekonomi Putin, Türkiye ile Ticari İlişkileri Başlatma Talimatını Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement