Putin: Umarım Ukrayna'da Silah Kullanmak Zorunda Kalmayız - Son Dakika
Dünya

Putin: Umarım Ukrayna'da Silah Kullanmak Zorunda Kalmayız

Putin: Umarım Ukrayna\'da Silah Kullanmak Zorunda Kalmayız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da yaşanan kriz ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

17.04.2014 14:22  Güncelleme: 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da yaşanan kriz ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Moskova'da bir televizyon programına konuk olan Putin'e, ağırlıklı olarak Ukrayna krizi soruldu.

"ÜMİT EDERİM Kİ SİLAH KULLANMAYIZ"

Rus lider, Ukrayna'daki durumun giderek kötüye doğru gittiğini ifade ederek, "Ümit ederim Ukrayna'da silah kullanmayız." dedi.

"DİPLOMATİK ÇÖZÜMDEN YANAYIZ"

Rus Ordusu’nun Ukrayna’nın Doğu bölgelerine girme olasılığına ilişkin soruyu yanıtlayan Putin: “ Kırım ile Ukrayna'nın doğusundaki olaylar bir birinden farklıdır. Kırım’ın ve güneydoğu Ukrayna’daki etnik yapı da farklı. Biz bu sorunun diplomatik kanallarla çözülmesinden yanayız." dedi.

"RUSYA'NIN GÜVENLİĞİ İÇİN HER ŞEYİ YAPARIZ"

Vladimir Putin, NATO’un genişlemesine ve füze kalkanı ile ilgili bir soru üzerine ise “Rusya’nın güvenliğini sağlamak için elimizden geleni her şeyi yapacağız." ifadesini kullandı.

KIRIM İTİRAFI

Rusya liderinden, geçen mart ayında düzenlenen referandumla Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım'la ilgili itiraf geldi. Putin, Rusya'nın Karadeniz filosuna ev sahipliği yapan Kırım'ı, NATO'nun son yıllarda doğu Avrupa'da artan etkisine tepki olarak ilhak etmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Moskova'da bir televizyon programına konuk olan Putin, "Askeri ittifakın (NATO) sahip olduğu alt yapı bizim sınırlarımıza doğru yaklaşıyorsa, bu bazı endişelere ve kuşkulara neden olur. Buna karşılık bazı adımlar atmak zorundaydık" dedi. 

"KIRIM'LA İLGİLİ BİR ŞEY YAPMASAYDIK NATO GİRECEKTİ"

Putin, "Kırım konusunda eğer hiçbir şey yapmamış olsaydık, bir süre sonra NATO Ukrayna'ya girecekti, 'sizi ilgilendiren bir durum yok' diyeceklerdi" ifadelerini kullandı. 

"ABD'YE GÜVENİMİZ UKRAYNA ÖNCESİ YOK OLDU"

Putin ayrıca, Rusya ile ABD arasındaki güvenin Ukrayna'daki krizden önce yok olduğunu, ancak yeniden işbirliği kurmak istedikleri söyledi. Rusya lideri, bunun sağlanması içinse Washington'un başklarının çıkarlarına ve uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı yayında yöneltilen sorulara verdiği cevapta, Rusya ve ABD arasında “temiz sayfa açılması” ile ilgili sürecin Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile ilgili olmadığını, Libya’da yaşananlar nedeni ile sona erdiğini söyledi.

"LİBYA OLAYLARINDAN SONRA BİRDEN SONA ERDİ"

Rusya-ABD ilişkilerinde güven ortamının sona erdiğine dikkat çeken Putin, “Siz de biliyorsunuz, “reset” süreci (ilişkilerde yeni sayfa açılması) Kırım nedeni ile sona ermedi. Ben bunun daha önce olduğunu düşünüyorum. Libya olaylarından sonra birden sona erdi.” değerlendirmesinde bulundu.

"NE SÖYLEDİLER, NE OLDU"

Dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in batılı ülkelerin Libya’da aldığı “uçuşa yasak bölge oluşturulması” konusundaki kararına destek verdiğini hatırlatan Putin, “Onlar ne hakkında konuştu? Libya hava sahasının hükümete ait uçaklara kapatılması. Gerçekte ne oldu? Libya topraklarına saldırıldı ve Libya eski lideri Muammer Kaddafi devrildi ve öldürüldü. Sonra ülke dağıldı ve ABD büyükelçisi de öldürüldü.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın bir kısım uluslar arası kuruluşlarda kalmak için ısrarcı olmayacağına değinen Putin, “Hele bu kuruluşlar bağımsız davranmıyor ve kendi görüşlerine sahip değillerse… Gösteriş amaçlı adımlar da atmaycağız. Sakin ve ritmik bir şekilde çalışacağız. Mesela Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) çok ciddi ücret ödüyoruz. Onlar bizi görmezden geliyorsa, ciddi bir şey eksilmez…” eleştirisi getirdi.

NATO'DAN TAKVİYE BİRLİK KARARI

NATO, Ukrayna'daki krizin derinleşmesi sonrası Çarşamba günü doğu Avrupa'ya takviye birlik gönderme kararı aldı. Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen ittifak üyesi 28 ülkenin bir dizi askeri önlem üzerinde anlaştığını söyledi.

Anders Fogh Rasmussen, "Havada daha fazla uçağımız, denizde daha fazla gemimiz olacak. Kara kuvvetlerimiz de teyakkuz halinde" diye konuştu.

RUSYA YANLILARININ İŞGAL ETTİĞİ HÜKÜMET BİNASINDA BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR

Diğer yandan; siyasi krizin yaşandığı Ukrayna’nın doğusunda Donetsk’te, Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal ettiği hükümet binasındaki bekleyiş devam ediyor.



Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Putin: Umarım Ukrayna'da Silah Kullanmak Zorunda Kalmayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Cuvaldız: Dünyanın Gözü Önünde, Göz Göre Göre, Ukraynayı Alacak Gibi.! 13 0 Yanıtla
  • ömer faruk ezber: hertürlü kullanacağız ..onu demek istiyor aslında 4 0 Yanıtla
  • ankaralı: arkadaşlar yorum yaparken rusya ile yaptığımız savaşta sarıkamışta donarak ölen seksen bin askerimizi unutmayalım lütfen.osmanlıdan beri ezeli düşmanımız rusyaya atıfta ve lehine yorum yapmayalım. 1 0 Yanıtla

Advertisement