Rafinericiler Hariç Mineral Yağlar ve Aynı Amaçlı Sıvı Yağlar İçin Diğer Müstahzar Katkılar, Ötv... - Son Dakika
Ekonomi

Rafinericiler Hariç Mineral Yağlar ve Aynı Amaçlı Sıvı Yağlar İçin Diğer Müstahzar Katkılar, Ötv...

Maliye Bakanlığı, rafinericiler hariç "mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar"la sınırlı olmak üzere tevkifat uygulamasına geçilmesi uygun gördü.

19.04.2014 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığı, rafinericiler hariç "mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar"la sınırlı olmak üzere tevkifat uygulamasına geçilmesi uygun gördü. Bakanlık, uygulamanın usul ve esaslarını Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile düzenledi.

Maliye Bakanlığı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli "I" sayılı listenin B cetvelinde yer alan rafinericiler hariç "mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar"la sınırlı olmak üzere tevkifat uygulamasına geçilmesi uygun görüldü. Maliye Bakanlığı bu uygulamanın usul ve esaslarını tebliğ ile belirledi.

-TEVKİFAT UYGULAMASININ KAPSAMI VE NİTELİĞİ-

Maliye Bakanlığı, tebliğde Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 4.maddesinin 2 numaralı fıkrasına göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması halleri ile gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahip olduğuna dikkat çekildi.

Bu yetkiye istinaden, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli "I" sayılı listenin "B" cetvelinde yer alan mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkıların özel tüketim vergisi (ÖTV) mükellefleri tarafından teslimine ilişkin ÖTV, yalnızca sanayi sicil belgesini haiz olan KDV mükellefi imalatçılar tarafından satın alınması halinde tevkifata tabi tutulmak suretiyle beyan edilerek ödenecek. ÖTV tevkifatı uygulaması ihtiyari bir uygulama olmayıp, imalatçılar tarafından tevkifat yapılması zorunlu olacak.

Tevkifat uygulaması Mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılarla sınıflandırılan mallarla sınırlı olup, bunun dışında kalan ÖTV'ye tabi malların teslimlerinde imalatçılar tarafından tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmayacak.

-TEVKİFAT UYGULAMASINDA VERGİNİN BEYANI-

Satıcı ÖTV mükelleflerinin tevkifata tabi mal teslimleri, söz konusu teslimlerin yapıldığı vergilendirme döneminde 1 numaralı ÖTV beyannamesinin "Tecil ve Tevkifat" bölümünün "Tevkifat" kısmındaki bilgiler doldurulmak suretiyle beyan edilecek. Ayrıca, bu ÖTV beyannamesinin "Ekler" bölümünde yer alan "Tevkifata Tabi Mal Teslimleri" kısmı da doldurulacak.

Bu Tebliğ kapsamında teslim alınan mallar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin tamamı, vergi sorumluları tarafından tevkifata tabi tutulacak. Tevkifata tabi tutulan ÖTV tutarı, vergi sorumlularınca teslimin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin olarak KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine elektronik ortamda verilecek ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecek.

-TEVKİFATA TABİ TUTULAN ÖTV'NİN İNDİRİMİ-

Tevkifata tabi tutulan ÖTV'nin beyanına ilişkin 6 numaralı ÖTV beyannamesinde, beyan edilen ÖTV'den herhangi bir surette indirim yapılması mümkün bulunmayacak. Ancak tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılmış olması halinde, vergi sorumlularınca beyan edilip ödenen ÖTV tutarının, yalnızca üretilen malın tesliminin yapıldığı vergilendirme döneminde, bu teslimlere ilişkin beyanı da içeren ÖTV beyannamesinde indirimi mümkün olacak.

Söz konusu uygulama kapsamında tevkif edilerek ödenen ÖTV tutarı, 1 numaralı ÖTV beyannamesinin "İstisnalar ve İndirimler" bölümünün "İndirimler" kısmında beyan edilmek suretiyle indirilebilecek.

Bu şekilde indirim konusu yapılabilecek azami ÖTV tutarı, tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların girdi olarak kullanılması suretiyle üretilen malın teslimine ilişkin hesaplanan ÖTV tutarını geçemeyecek. İndirim konusu yapılamayan tutar ise tevkifatı yapan alıcı imalatçılar açısından ilgili mevzuat çerçevesinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacak. Tevkifata tabi tutulan ancak beyan edilmeyen veya beyan edilmesine rağmen ödenmeyen ÖTV indirim konusu yapılamayacak. Ayrıca tevkifat uygulaması kapsamında olmayan mallar için alıcı imalatçılar tarafından tevkifat uygulanmak suretiyle beyan edilerek ödenen ÖTV'nin de indirim konusu yapılmayacağı tabii olacak.

-TEVKİFAT UYGULAMASINDA BELGE DÜZENİ-

Tevkifata tabi teslimler dolayısıyla satıcı ÖTV mükellefleri tarafından düzenlenecek belgelerde; "Teslim Miktarı, Teslim Bedeli, Hesaplanan ÖTV, Alıcı İmalatçı Tarafından Tevkif Edilecek ÖTV, KDV Matrahı, Hesaplanan KDV, Tevkifat Dâhil Toplam Tutar ve Tevkifat Hariç Toplam Tutar" ayrıca gösterilecek. Bu belgelere, tevkifat hariç toplam tutarın rakam ve yazı ile yazılması gerekecek.

Satıcı ÖTV mükellefleri tarafından tevkifata tabi olan ve olmayan malların teslimlerine ilişkin fatura ve benzeri belgeler ayrı ayrı düzenlenebileceği gibi, tevkif edilen ÖTV'nin bu belgelerde ayrıca gösterilmesi koşuluyla tek bir belgenin düzenlenebilmesi de mümkün olacak.

-TEVKİFAT UYGULAMASINDA DÜZELTME İŞLEMLERİ-

Tevkifata tabi işlemlerde değişiklik olması halinde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefler tarafından bunlarla ilgili borçlanılan ya da ödenen vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapılabilecek, bu vergiden mahsup edilebilecek veya iade talebinde bulunulabilecek.

Tebliğ kapsamında sorumlu tayin edilenler tarafından beyan edilip ödenmesi gereken vergilerin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, söz konusu vergi tutarının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ikmalen veya re'sen tarh edilerek bu tarhiyata vergi ziyaı cezası kesilmesi ve gecikme faizi hesaplanması gerekecek. Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen tutarın 1 numaralı ÖTV beyannamesinde indirim konusu yapılmamış olması bu şekilde işlem tesis edilmesine engel olmayacak.

-VERGİ ASLI ARANMAYACAK-

Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen ÖTV tutarının, satıcı tarafından beyan edilmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmayacak. Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken ÖTV'nin satıcı tarafından beyan edilerek süresinden sonra ödenmiş olması halinde, normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar; söz konusu verginin ödenmemiş olması halinde ise normal vade tarihinden yapılacak tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi uygulanacak.

-TEVKIFAT UYGULAMASINDA MÜTESELSIL SORUMLULUK-

ÖTV mükellefleri, tevkifata tabi mal alımları nedeniyle ÖTV tevkifatı uygulayanların tevkifat tutarını ödememeleri halinde, tevkifat kapsamındaki teslimlere ilişkin ÖTV ile sınırlı olmak üzere Hazine'ye intikal etmeyen vergiden dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müteselsilen sorumlu olacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Rafinericiler Hariç Mineral Yağlar ve Aynı Amaçlı Sıvı Yağlar İçin Diğer Müstahzar Katkılar, Ötv... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement