Ramadi'den Kürt Bölgesine İnsan Göçü - Son Dakika
Güncel

Ramadi'den Kürt Bölgesine İnsan Göçü

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in dört koldan kuşattığı Ramadi'den kaçışlar devam ediyor.

19.04.2015 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in dört koldan kuşattığı Ramadi'den kaçışlar devam ediyor. Ordu birlikleriyle DAEŞ arasındaki çatışmalarda kurşunların hedefi olmak istemeyen binlerce kişi, Peşmerge güçlerinin kontrolündeki bölgeye göç ediyor.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, DAEŞ'in kuşattığı Ramadi'de halk, yerleşim birimlerini terk ediyor. Ramadililer, yanlarına aldıkları eşyalarıyla yollara düşerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki Diyala vilayetine bağlı Kelar ilçesine doğru ilerliyor. Kelar'a ulaşan Ramadililer, gerekli güvenlik aramalarının yapılması için uzun kuyruklar oluşturuyor.

"Nerede kalacakları belli değil"

Kelar Bölgesi Göç ve Göçmenler Dairesi Müdürü Adil Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir gün içinde yaklaşık bin ailenin bölgelerine göç ettiğini belirterek, sığınmacıların nerede barındırılacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Kelar'ın girişindeki güvenlik yetkilileri, sığınmacıların Süleymaniye'deki Arbet Kampı'na doğru gittiklerini ifade etti. Ancak Arbet Kampı Sorumlusu Peyam Selam, sığınmacıların yerleştirilmesiyle ilgili henüz kendilerine resmi bir yazının ulaşmadığını, 15 binlik kampın kapasitesinin fazlasıyla aşıldığını dile getirdi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet de Ramadi'den şu ana kadar 20 bin kişinin göç ettiğini, bunların çoğunluğunun Bağdat, Babil, Vasit, Kerbela gibi vilayetler ile Kürt bölgesine sığındığını bildirdi.

Muhammet, sığınmacılara yardım etmek için Irak Sünni Vakfı ile iletişim halinde olduklarını ve gerekli hazırlıklara başladıklarını vurguladı. Halkın geçici olarak camilerde ve okullarda barındırılacağını söyleyen Muhammet, Ramadi'de şartların normalleşmesinden sonra bu kişilerin tekrar evlerine gönderileceğini belirtti.

Ramadi'den kaçan vatandaşlardan Haci Hatem Avad, eşi ve çocuklarını, DAEŞ ile Irak ordusu arasında devam eden çatışmalardan koruyabilmek için Kürt bölgesine geldiklerini söyledi.

Devam eden çatışmalar ve kente yönelik muhtemel operasyon nedeniyle bölgedeki hareketlilik ve göçün, ilerleyen günlerde artarak devam edeceği belirtiliyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Enbar vilayeti merkezi Ramadi'ye yönelik geniş çaplı bir operasyon için "büyük miktarda" silah ve mühimmatın gönderilmesi talimatı vermişti

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ramadi'den Kürt Bölgesine İnsan Göçü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement