Ramazan Ayında İşyerlerine Sıkı Denetim - Son Dakika
Güncel

Ramazan Ayında İşyerlerine Sıkı Denetim

Ramazan Ayında İşyerlerine Sıkı Denetim

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, son kullanma tarihi geçmiş toplam 96 kilogram gıda maddesini toplayarak bertaraf etti.

29.06.2015 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Birimi, Ramazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini sıklaştırdı. Gıda Kontrol Birimi, Ramazan ayında yurttaşların daha sağlıklı ve güvenilir gıda ürünlerine ulaşmaları için denetimlerini market, kasap, fırın ve tatlıcılar üzerinde sıklaştırdı.

Her gün gıda üreten, dağıtan ve satan işyerlerini hijyen, fiziki ve teknik koşullar bakımından denetime tabi tutan Gıda Kontrol Birimi, sadece bir günlük denetimde toplam 96 kilogram son kullanma tarihi geçmiş ya da bozulmuş ürün ele geçirdi. Yakalanan ürünler tutanak karşılığında alınarak, Büyükşehir Belediyesi'nin Katı Atık Tesisleri'nde kontrollü bir şekilde bertaraf edildi.

Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Birimi Sorumlusu Ahmet Çılgın, kentte bulunan işyerlerinin sürekli ve rutin bir şekilde denetlendiğini belirterek, denetimlerde gıda konusunda "usul ve esaslara" ilişkin işyeri sahipleri ve çalışanlara yönelik eğitim de verdiklerini söyledi. Ramazan ayı sebebiyle yurttaşların daha yoğun bir şekilde gıda maddeleri aldıklarına dikkat çeken Çılgın, bu konuda yurttaşların sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşması için denetimleri sıklaştırdıklarını vurguladı.

Market, unlu mamul satan ve şekerleme üreten işyerlerini daha sık denetlediklerini belirten Çılgın, çalışmalarda özellikle marketlerde tarihi geçmiş ve uygunsuz şartlarda satılan ürünleri belirleyip bertaraf ettiklerini kaydetti. Çılgın, yakaladıkları ürünleri tutanakla aldıklarını ve yine raporlandırarak imha ettiklerini bildirdi.

Kampanya ürünlerinin alımında dikkatli olun

Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Çılgın, şunları söyledi: "Normal zamanlarda çok fazla satışı olmayan ve stoklanan ürünler marketler tarafından kampanyalarla tüketicilere sunuluyor. Bu ürünler fiyat olarak yüksek olmasına rağmen yurttaşlara ucuz bir şekilde sunuluyor. Bu ürünler içinde tarihi geçmiş gıda maddeleri de bulunabiliyor. Ya da tarihi geçmesine az bir süre kalmışta olabilir. Yurttaşlar bu ürünü aldığında uzun süre saklayamayacak ve kullanamayacak. Özellikle şarküteri, tavuk ve et ürünleri alınırken çok dikkatli olunmalıdır. Ramazan ayında bazı fırsatçılar bu ürünleri piyasa fiyatının altında yurttaşlara sunabiliyor. Yurttaşlar ürün aldıklarında duyarlı ve neye dikkat etmeleri konusunda bilinçli olmaları gerekir."

Beyaz bayrak bulunduran işyerleri güvenli

Unlu mamuller ve tatlıların Ramazan ayında çok fazla tercih edildiğini hatırlatan Çılgın, belediyenin yıldızlı beyaz bayrak astırdığı işyerlerinin güvenli olduğunu belirtti. Çılgın, beyaz bayrak uygulaması hakkında bilgi vererek şöyle konuştu: "Yurttaşların gıda konusunda tercihlerini daha doğru yapmaları için beyaz bayrak uygulaması başlatılmıştı. Bu uygulama uzun bir zamandır yürüklüktedir. Hijyenik açıdan fiziki ve teknik 100 kriteri sağlamaları adına işyerleri çok ciddi şekilde denetleniyor. Yine kriterler üzerinden puanlamalar yapılıyor. Puanı yüksek olan işyerlerine beyaz bayrak veriliyor." Beyaz bayrak uygulamasının üreticiler açısından hijyenik anlamda rekabet yarattığını ve bu rekabetin doğal olarak tüketiciye yansıdığına dikkat çeken Çılgın, "Normal bir işyerinin mutfağında denetim yaptığımızda yurttaşların bilgisi olmuyor. Ama beyaz bayrak bulunduran işyerinde yaptığımız uygulamadan herkes haberdar oluyor. Örneğin işyeri koşulları kötüyse bayrak geri alınıyor. Bayrak geri alındığında yurttaşlarında bilgisi olmuş oluyor." dedi.

İşyeri sahibi ve çalışanlarına hijyen konusunda eğitim

Denetimler esnasında işyeri sahibi ve çalışanlara gıda bilgisi, hijyen ve sağlık konularında eğitimler verdiklerini dile getiren Çılgın, eğitimler için işyeri sahipleri ile çalışanların herhangi bir yere toplamadıklarını ve zamanlarını almadıklarını söyledi. Eğitimlerin denetimler esnasında bulundukları yerlerde verildiğini vurgulayan Çılgın, denetimlerin sıklığına paralel olarak eğitimlerin de sıklaştığını vurguladı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ramazan Ayında İşyerlerine Sıkı Denetim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement