Ramazan Bayramı'nın Geleneksel Lezzeti: "Kömbe" - Son Dakika
Yerel

Ramazan Bayramı'nın Geleneksel Lezzeti: "Kömbe"

Ramazan Bayramı\'nın Geleneksel Lezzeti: "Kömbe"

Antakya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Osmaniye'de ramazan bayramlarında ziyaretçilere ikram edilen bayram kömbesi, kokusu ve damaklarda bıraktığı tadıyla geleneksel lezzetler arasında yer alıyor Hamurunda tahin, zencefil, tarçın, küncü, karanfil, çam sakızı, mahlep kullanılarak yapılan bayram kömbesisinin geçmişi asırlar öncesine uzanıyor.

28.07.2014 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

A. ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Antakya, Gaziantep, Kahramamaraş ve Osmaniye'de ramazan bayramlarında ikram edilen geleneksel bayram kömbesi ziyaretçilerin ağızlarını tatlandırıyor.

Çukurova bölgesi ve civar illerde Ramazan Bayramı öncesi hazırlanan ve ziyaretçilere şekerle ikram edilen geleneksel bayram kömbesi 7 çeşit baharat kullanılarak hazırlanıyor.

Her bayram öncesi kadınların dayanışmayla hazırladığı, son yıllarda fırın, pazar ve marketlerde hazır satışı yaygınlaşan yöresel lezzetin, geçmişinin asırlar öncesine kadar uzandığı ifade edildi.

İsteğe göre, sıvı ve katı yağ kullanılarak süt ve şeker katılan hamuruna, zencefil, tarçın, tayin, karanfil, küncü, çam sakızı, mahlep ilave edilerek mayalanmaya bırakılıyor. Mayalanan hamur, avuç içi büyüklüğünde parçalara ayrılıyor ve susama batırılarak tepsilere diziliyor. Odun fırınlarında pişirilmeye gönderilen bayram kömbesi açık havada 2 aya kadar dayanabiliyor.

Yörede bayramın vazgeçilmez lezzeti olan kömbenin, evlerde yapılması geleneği yavaş yavaş kayboluyor. Son zamanlarda rağbetin artmasıyla seri üretimi de yaygınlaşan bayram kömbesinin pişirildiği esnada ortaya çıkan koku, mahalle ve sokakları sararak Ramazan Bayramı'nın gelişini hissettiriyor.

Antakya yöresinde ceviz ve hurmalısı da yapılan bayram kömbesinin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta bol küncülüsü ve Gaziantep'te bol tahinli ve gevreği tercih ediliyor.

Bayram ziyaretlerinde çayın ya da meşrubatların yanında ikram olarak sunulan bayram kömbesi kokusu ve damaklarda bıraktığı tadıyla geleneksel lezzetler arasında yer alıyor. - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ramazan Bayramı'nın Geleneksel Lezzeti: 'Kömbe' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement