Ramazanda Kırmızı Et Talebi Daha da Artacak - Son Dakika
Ekonomi

Ramazanda Kırmızı Et Talebi Daha da Artacak

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, ramazan ayı ve turizm sezonu ile birlikte kırmızı et talebinin daha da artacağını söyledi.

12.06.2015 11:49  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, ramazan ayı ve turizm sezonu ile birlikte kırmızı et talebinin daha da artacağını bildirdi.

SETBİR'den yapılan açıklamada Ilgaz, kırmızı et fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kırmızı et fiyatını belirleyen dinamiğin arz ve talep olduğunu vurgulayan Ilgaz, bugün için talep çok yüksek olmamasına rağmen kesimlik dana arzı talebinin karşılanamadığını, son günlerde fiyat artışı hız kesmiş gibi görünse de bu durumun artan kırmızı et fiyatları nedeniyle talebin ikame/alternatif ürünlere kaymasından kaynaklandığını dile getirdi.

Ilgaz, Türkiye'de arz eksikliği ve yüksek besi maliyetleri sonucu oluşan kırmızı et fiyatlarının halkın yeterince kırmızı et tüketmesini engellediği ve bunun yerine hayvansal protein ihtiyacının daha ucuz olan beyaz et tüketimi ile karşılandığını ifade etti.

Geçen yıldan bu yana söz konusu sorunu çözmek için yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren Ilgaz, şunları kaydetti:

"2014 yılı içerisinde, ülkemizde yaşanan kırmızı et üretim/tüketimindeki dengesizlik ve bu sebeple oluşan fiyat istikrarsızlığını önlemeye dönük olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz, besilik hayvan arzının yetersizliği sorununa çözüm olarak (karkas et fiyatlarındaki yükselmenin sınırlanması ve istikrarın üreticilere zarar vermeyecek şekilde sağlanabilmesi için) besilik hayvan ithalatının önü açılmıştır. Bakanlığımızın, besilik dana ithalatı ile ilgili uygulamalarını, kırmızı et arzının artırılmasına ve kırmızı et fiyatının daha fazla yükselmesinin önlenmesine yönelik olduğundan dolayı olumlu karşılamakla beraber, harekete geçmekte geç kalındığından dolayı içinde bulunduğumuz zaman dilimine etkisinin yeterli olamayacağı kaygısını taşıyoruz. Kırmızı et arzının artırılması için uzun dönemli politikaların ortaya konması ve uygulanmasının gerekliliği yönündeki düşüncemizi de muhafaza ediyoruz."

"Vatandaşlarımız ramazanda yeterli ve dengeli beslenmeleri için hayvansal protein alımına özen göstermeli"

Zeki Ilgaz, ramazan ayı ve turizm sezonu ile birlikte kırmızı et talebinin daha da artacağını bildirdi.

Başka tedbirler alınmadığı durumda ithal edilen besilik hayvan sayısının yetersizliği nedeniyle, kırmızı et fiyatlarında önemli ölçüde bir azalma olmayacağını, turizm sezonunun başlamış olması ve önümüzdeki günlerde ramazan ayının başlayacak olması dolayısıyla kırmızı et talebinin daha da artacağını öngördüklerini vurgulayan Ilgaz, ramazanda dengeli beslenmek açısından süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tüketiminin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Ramazanın sıcak yaz günlerine denk geliyor olması nedeniyle vatandaşların beslenmelerine ayrıca dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Ilgaz'ın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

"Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yayınlanan rapora göre, bir insanın vücut kilosu başına alması gereken protein miktarı ortalama 0,83 gram/kg vücut ağırlığıdır. Bu proteinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir. EFSA'nın yayınlamış olduğu raporda, Avrupalı tüketicilerin proteinin büyük kısmını et ve et ürünlerinden, daha sonra hububat ve hububat bazlı ürünlerden, daha sonra ise süt ve süt ürünlerinden aldığı belirtilmektedir. 1 bardak (200 ml) sütte 6,2 gram protein, 1 yumurtada 6 gram protein, 100 gram kırmızı ette 18 g protein bulunmaktadır. Örneğin 70 kilogram ağırlığında bir insan her gün 1 bardak süt, 1 yumurta ve 100 gram kırmızı et tükettiğinde toplamda yaklaşık 30 gram protein almaktadır. Bu da alması gereken toplam proteinin yüzde 50'sine denk gelmektedir. Vatandaşlarımız ramazanda yeterli ve dengeli beslenmeleri için hayvansal protein alımına özen göstermeli."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ramazanda Kırmızı Et Talebi Daha da Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement