Referandum Süreci ve Türkiye-Ab İlişkilerinin Geleceği"Paneli - Son Dakika
Güncel

Referandum Süreci ve Türkiye-Ab İlişkilerinin Geleceği"Paneli

Referandum Süreci ve Türkiye-Ab İlişkilerinin Geleceği"Paneli

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, "Önümüzdeki süreçte ortak hedefler ve değerler çerçevesinde Türkiye ve AB'nin daha fazla birlikte çalışarak gerek Türk kamuoyunda Avrupa Birliği'ne karşı gerekse Avrupa'da Türkiye'ye karşı yanlış algıları kırmak için çaba göstermelerinin...

08.04.2017 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, "Önümüzdeki süreçte ortak hedefler ve değerler çerçevesinde Türkiye ve AB'nin daha fazla birlikte çalışarak gerek Türk kamuoyunda Avrupa Birliği'ne karşı gerekse Avrupa'da Türkiye'ye karşı yanlış algıları kırmak için çaba göstermelerinin kritik bir önemde olduğunu ifade etmemiz lazım." dedi.

Eker, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen "Referandum Süreci ve Türkiye-AB İlişkilerinin Geleceği" isimli panelde yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkilerinin coğrafi kader ortaklığından kaynaklandığını söyledi.

AB-Türkiye müzakerelerinde, Kıbrıs sorununun, hep engel olarak Türkiye'nin karşısına çıkartıldığını aktaran Eker, mülteci meselesinin de bu ilişkilerde önemli olduğunu belirterek, "Hem Kıbrıs meselesinde hem de göçmenler meselesinde AB'nin Türkiye'ye vaatlerini yerine getirmemesi Türkiye-AB ilişkilerinde güvensizlik oluşturdu." diye konuştu.

AB'nin terör listesinde yer alan PKK'nın AB kurumları ve AB ülkelerindeki gösterilerine göz yumulduğunu dile getiren Eker, 15 Temmuz sonrası süreçte FETÖ unsurlarının korunmasının da AB'nin terör örgütlerine yönelik izlediği çifte standartlardan biri olduğunu vurguladı.

AB'nin kurucu değerlerinin, üye devletlerin gündeminden hızla düştüğüne dikkati çeken Eker, "Bu çok önemlidir. Çünkü bu aslında AB bir değerler manzumesidir." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki referandum sürecine Avrupa'nın bakış açısının olumsuz olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:

"Avrupa'da güçlenen aşırı sağ, 2017'de gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek seçim kampanyalarında Türkiye karşıtlığının kullanmasının Türkiye-AB ilişkilerine de zarar verebilecek bir nitelik taşıdığını da dikkate almamız gerekiyor. Bu doğrultuda önümüzdeki süreçte ortak hedefler ve değerler çerçevesinde Türkiye ve AB'nin daha fazla birlikte çalışarak gerek Türk kamuoyunda Avrupa Birliği'ne karşı gerekse Avrupa'da Türkiye'ye karşı yanlış algıları kırmak için çaba göstermelerinin kritik bir önemde olduğunu ifade etmemiz lazım. Bu, bundan sonraki süreçte hem Türkiye hem Avrupa Birliği açısından son derece önemlidir."

Var olan sorunların çözümü için yeni bir Türkiye-AB zirvesinin en üst düzeyde toplanmasını isteyen Eker, zirvenin Türkiye açısından güven tazelemek için bir fırsat olacağını, bunun sağlanması halinde de sonraki süreçte ilişkilerin tamir olup rayına gireceğini vurguladı.

"15 Temmuz darbe girişimini Avrupa anlamadı"

Renmin Üniversitesi Öğretim Üyesi, eski Portekiz AB Bakanı Bruno Maçaes, Türkiye'nin bugüne kadar Avrupa'ya yaklaştığını ancak şimdilerde Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmaya başladığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişimini Avrupa'nın anlamayamadığını ifade eden Maçaes, "Darbe kesin ve gerçek bir darbe teşebbüsü idi ve maalesef yüzlerce kişi öldü. Gerçekler bile değişik şekilde algılanıyor." dedi.

AB'nin Türkiye'yi tehdit olarak gördüğünü aktaran Maçaes, tarihte çok sıkıntılı bir döneme girildiğine işaret etti.

"Batı medyasında gerçekler sürekli çarpıtılıyor"

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Adam McConnel da 5-10 yıl öncesine kadar Avrupa'da çeşitlilik düşüncesinin savunulduğunu ifade etti.

Avrupa'dan bakınca son dönemde oldukça negatif bir Türkiye imajının görüldüğünü belirten McConnel, "Bu Türkofobi neden bu kadar öne çıktı? Tabi sadece o değil, ırkçılık meselesine de odaklanmak gerekiyor. Tarihsel olarak birçok olayın değerlendirilmesi gerekir. Medyada Türkiye ile ilgili haberlere baktığımızda son derece büyük bir aşırılığa gidiyor, bir takıntı söz konusu. Kuzey Amerika basınına baktığımızda da bu algıyı görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Batı medyasında gerçeklerin sürekli çarpıtıldığını söyleyen McConnel, Batı medyasının çok ırkçı bir tonunun olduğunu anlattı. Avrupa'dan gelen gazetecilerin Türkiye'yi anlamadıklarını ve anlamaya da çalışmadıklarını dile getiren McConnel, "Bu bakış açısıyla mücadele de Anadolu Ajansı ve Daily Sabah gibi medya önemli bir rolü üstleniyorlar." dedi.

SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı'nın moderatörlüğünü yaptığı panel, soru ve cevapların ardından sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Referandum Süreci ve Türkiye-Ab İlişkilerinin Geleceği'Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement